sâmbătă, 8 iunie 2013

Simbolurile lunii iunie


Simbolurile lunii iunie


Luna iunie si-a luat numele , potrivit lui Ovidiu , fie de la cel al zeitei romane Juno , sotia lui Jupiter , echivalenta zeitei grecesti Hera , fie din cuvantul latin “iuniores” , insemanand “cei tineri”.
La inceputul lui iunie , soarele se inalta in constelatia Taurului , iar catre sfarsitul acestei luni ajunge in constelatia Gemenilor. Datorita procesiunii echinoctiilor , luna iunie incepe cu Soarele aflat in semnul astrologic al Gemenilor si se sfarseste in semnul Racului.Iunie este luna cu cele mai lungi zile ale anului in emisfera nordica , si cu cele mai scurte zile in emisfera sudica.

Denumirea lunii iunie in diverse limbi : albaneza –qershor , araba -Huzayran or younyeh , armeana - huni's , azerbageana - iyun , basca - ekaina (luna fasolei sau orzului) , bengaleza –bhadra , bretona -Even/Mezheven , bulgara –júni , catalana – juny , congoleza - sánza ya motóba , coreeana -yu-wol , croata - lipanj , ceha -c'erven , daneza - Juni , egipteana -yunyu , engleza – june , esperanto – Junio , estoniana -juuni , etiopiana -säne , filipineza –Húnyo, finlandeza - kesäkuu , franceza -juin , germana - Juni , greaca - iúnios , iraniana - Tîr , irlandeza - Meitheamh , italiana – giugno , japoneza – rokugatsu , latina - Junius , letona - junijs , lituaniana - birzelio menuo , macedoniana - juni , mandarina (chineza) - iuyue , norvegiana -Juni , olandeza – Juni , poloneza – czerwiec , portugheza – junho , spaniola – junio , swahili - mwezi wa saba, suedeza – Juni , tailandeza - hmit-too-nah yohn , tibetana - dawa dr’ugpa , ungara - június

Pietrele lunii iunie
Pietrele / gemele specifice celor nascuti in luna iunie sunt perla , alexandritul si piatra lunii.
 Perla
In traditia iudeo-crestina , perlele sunt simbolul puritatii , armoniei si modestiei.
Dupa ce si-a dat seama ca perla nu face parte dintre gemele care ii semnifica pe cei 12 apostoli , Sfantul Augustin a afirmat ca , tocmai de aceea, ea este pusa deoparte de Dumnezeu pentru insusi Isus Christos.

Datorita felului in care ia nastere ( dintr-o particula de nisip patrunsa intr-o scoica care , pentru a se apara de corpul strain , secreta o substanta care il acopera pana il transforma intr-o forma sferica cu o suprata extrem de fina) , perla a devenit un simbol al puterii sacre inca de la inceputurile omenirii.

In multe culturi arhaice , infatisarea perlei o face sa fie asociata cu organul genital al femeii , reprezentand atat sacrul produs al nasterii , cat si emblema fortei regenerative feminine.In acest fel , perla ajunge sa semnifice viata creata , dar si misterioasa putere care face posibila aparitia vietii.

Imaginea antropomorfica a acestei forte sacre este regasita in zeita dragostei.Sa nu uitam , Afrodita a aparut pe lume dintr-o perla marina , la fel ca si o zeita siriana numita “Doamna perlelelor”.

Simbol al regenerarii si renasterii, perla a generat multe superstitii despre capacitatile ei de vindecare , in Evul Mediu fiind recomandata pentru tratarea unei largi game de boli.
In buddhismul japonez , femeile insarcinate si copiii isi gasesc protectia la zeul Bodhisattva Ksitigarbha, infatisat purtand o perla in mana stanga.

Din cauza dificultatii de a gasi o perla in adancurile apelor , perla reprezinta si telul greu de atins al unei aspiratii spirituale.Astfel intr-un pasaj din Biblie , Isus compara regatul Domnului cu o perla.

In alchimia medievala europeana , unul din numeroasele nume ale pietrei filozofale este “margarita pretiosa” sau “perla pretioasa”.

Mai ales in orient , din India si pana in Japonia , perla apare adesea a fi in posesia unui dragon sau monstru marin , creaturi mitologice intruchipand simboluri ale haosului , un amalgam de forte atat cosmice cat si spirituale care se opun ordinii stabilite sau benefice.In felul acesta , cautarea unei perle reprezinta metaforic o confruntare eroica cu fortele raului.

Oriunde este vorba despre purificarea sau eliberarea sufletului ca scop suprem al unei explorari spirituale , perla ajunge sa simbolizeze insusi sufletul.

Superstitiile spun ca perla poate aduce noroc in crearea unei relatii de dragoste sau implinirea acesteia prin logodna .
Perla este folosita si in farmece de dragoste sau de vindecare , ca amuleta de protectie contra focului sau spiritelor rele. 
 
Alexandritul

Alexandritul a fost numit dupa tarul Alexandru al II-lea al Rusiei , intrucat a fost descoperit in perioada in care acesta implinea 18 ani , varsta la care putea sa preia fraiele conducerii tarii.Poate ca , din aceasta cauza, in Rusia aceasta gema este considerata un semn al norocului , culorile ei fiind reprezentative pentru armata ruseasca.

Alexandritul are proprietatea caracteristica de a-si schimba culoarea ; verdele lui stralucitor se preschimba in rosu atunci cand se reflecta in el lumina unei lumanari sau orice alt fel de lumina rosie.

Presupus a stimula placerea si dragostea , alexandritul este considerat benefic si in concentrarea asupra eului interior , amplificarea aprecierii propriei persoane sau largirea abilitatii de experimenta bucuria.O gema care simbolizeaza si casnicia fericita , el fiind daruit cu ocazia aniversarii a 55 de ani de la casatorie.

In astrologia indiana sau vedica , alexandritul este asociat cu inselatoarea planeta Mercur , dar si cu contradictoria zodie a Gemenilor (semn zodiacal guvernat de Mercur).Asa cum Mercur este conectat cu aerul , la fel alexandritul , datorita dualitatii culorii lui , este asociat cu inima , plexul solar sau chakra coroanei capului.

Se spune ca visul despre alexandrit semnfica lupta cu viata pentru a evolua sau progresul .In magia cabalistica , aceasta piatra este corespunzatoare lui Zain , a saptea cale a Arborelui Vietii.In Tarot, alexandritul este asociat cu “indragostitii” , cartea corespunzatoare norocului.
De asemeni, alexandritul este un simbol al verii , al zilei de vineri si , potrivit unor precepte magice , este indicat de a fi purtat de oamenii nascuti in zilele de 30 ianuarie , 20 februarie , 4 si 13 martie , 2 si 13 aprilie , 2 mai , 18 iulie , 9 si 24 august , 9 si 25 septembrie , 26 noiembrie si 25 decembrie.

 
 
Piatra lunii
Caracterizata de incantatoare jocuri de lumina , aceasta gema a dat nastere credintei ca poti vedea prin ea fazele crescatoare si descrescatoare ale lunii.

Atat romanii cat si vechii hindusi credeau ca piatra lunii este alcatuita din razele Selenei.

Inconjurata de o aura de mister si misticism, piatra lunii este considerata in India drept o gema sfanta sau magica , ori o “piatra a visului” care inlesneste oamenilor vise frumoase de-a lungul noptilor.In lumea araba , femeile poarta adesea la vedere aceste geme , intrucat se crede ca au darul de a aduce fertilitate.

Piatra lunii simbolizeaza fiinta noastra in intreaga ei entitate.Licarul ei delicat confera intensitate laturii noastre emotionale si subconstiente , de unde si porecla ei de “piatra a iubitilor” .

Asemeni Selenei, piatra lunii este un simbol al enegiei feminine.Se spune ca aceasta piatra are darul de a-i face pe barbati sa se impace cu latura lor feminina , dar ajuta si femeile in perioada ciclului menstrual. Rolul ei ar fi de a echilibra emotiile , linistindu-le si vindecandu-le potentialul negativ.Ea ajuta , se pare, la stapanirea sentimentelor , aduce la echilibru principiile yin si yang , stimuleaza intuitia si capacitatea de intelegere.

Piatra lunii este darul cel mai potrivit pentru a treisprezecea aniversare a casatoriei.Florile lunii iunie
Florile lunii iunie sunt trandafirul si caprifoiul.
 


Trandafirul
Potrivit unui mit grecesc , trandafirul a fost creat de zeita florilor , Chloris …Intr-o zi , ea a gasit in padure trupul neinsufletit al unei nimfe pe care l-a transformat intr-o floare.Apoi, a chemat in ajutor si alti zei : Afrodita i-a daruit florii frumusetea, Dionysus parfumul , iar zeul vantului de vest a alungat norii pentru ca Apollo , zeul soarelui , sa straluceasca peste ea si sa o faca sa infloreasca.
Mai multe despre acest subiect in articolele mele : Legendele trandafirului ..... Trandafirul , simbolul dragostei ? 
 


Floarea de caprifoi ( Mana Maicii Domnului )
O floare semnificand dragostea nepieritoare si generozitatea , al carei parfum se spune ca provoaca vise incarcate de pasiunea iubirii . De asemeni, simbolizeaza puterile magice , dar si banii.

In mitologia greaca, celebrii iubiti Daphnis si Chloe nu se puteau intalni decat atunci cand era inflorit caprifoiul.Daphnis i-a cerut zeitei dragostei ca planta sa isi pastreze inflorirea o perioada mai lunga , astfel incat caprifoiul a ajuns sa infloreasca de-a lungul intregului sezon cald al anului.

In unele tari , aducerea de flori de caprifoi in casa inseamna ca se va face o nunta in acel an.In Scotia, lujerii de caprifoi sunt atarnati in grajduri , ca protectie impotriva vrajilor rele asupra vitelor.


Copacii lunii iunie
Arborii lunii iunie sunt carpenul , smochinul , mesteacanul si marul.

 
 
 Mesteacanul
In multe traditii europene , mesteacanul simbolizeaza lumina , puritatea si feminitatea.In Roma antica , desemna atributele unui consul , iar in Scotia era asociat cu moartea.

In mitologia slavilor din estul Europei , mesteacanul (“Beryeza “) era un copac sfant , si era celebrat ca simbol feminin pe parcursul sarbatorii primaverii purtand numele de Semica .Mesteacanul era un simbol al puritatii rituale in culturile populare din Germania, tarile baltice si Asia centrala.

In ruseste , denumirea de mesteacan provine , se pare, din verbul “a apara” , intrucat acest arbore era considerat ca un dar de la Dumnezeu , avand calitatea de a proteja oamenii.

In Norvegia, mesteacanul era dedicat zeitei Frigga , sotia lui Odin , ai carei patru fii muritori au intemeiat , conform legendei , regatul Angliei.

In zodiacul celtic , mesteacanul guverneaza perioada 24 decembrie – 20 ianuarie si este corespunzator semnului zodiacal al Capricornului.Marul
Un pom care este invaluit de simbolistica roadelor sale , numite “fructele pacatului” sau “fructele zeilor” , asociate cu imortalitatea, dragostea si sexualitatea.

Marul este , in genere, un pom simbolizand magia, tineretea si fericirea.

Insemn al iubirii si casatoriei , arborele marului a inspirat numeroase legende in Grecia antica.
Astfel , la nunta zeitei Hera, divinitatea pamantului , Gaia , a adus drept dar un pom de mar din aur , pazit de cele trei hesperide. Nymphai Epimelides erau nimfele protectoare ale livezilor de meri.

Potrivit unei legende anglo-saxone, daca in ziua de Craciun se poate zari soarele printre ramurile marului, atunci proprietarul copacului va avea parte de o recolta bogata in urmatorul an.

Te poate interesa : Marul in vraji si farmece de dragoste

 
 

 Smochinul
Arbore din gradina Edenului, cu ale carui frunze si-au acoperit goliciunea Adam si Eva , dupa ce-au mancat din fructul oprit.In traditia islamica cei doi copaci interzisi din paradis sunt smochinul si maslinul.

In mitologia greaca si romana , smochinii sunt asociati cu Dionysus / Bacchus , zeul vinului si a betiei , dar si cu Priapus , satirul simbolizand dorinta sexuala.

Pomul de smochin are o semnificatie sacra in buddhism.Potrivit unei legende , fondatorul acestei religii, Siddhartha Gautama sau Buddha , a ajuns la iluminare intr-o zi a anului 528 e.n. , in timp ce statea sub un copac “bo” , un arbore de tipul smochinului.Din acele vremuri , copacii “bo” sau “bodhi” au ramas drept un simbol a iluminarii spirituale.

 
 
 Carpenul
Simbol al statorniciei , carpenul era inzestrat potrivit sistemului de vindecare a plantelor al englezului Edward Bach , cu calitatea de a alunga oboseala si epuizarea psihica.


Evenimente si traditii din luna iunie

- 1 iunie – Ziua internationala a copilului.
- 1 iunie – “Ziua Madaraka” , aniversarea independentei Keniei .
- 6 iunie – Ziua drapelului in Suedia.
- 6 iunie – “Ziua Z” , ziua debarcarii trupelor aliate in Normandia in anul 1944.
- 12 iunie – Ziua independentei in Filipine.
- 13 iunie – Ziua aniversarii Sfantului Antoniu din Padua.
- 14 iunie – Ziua drapelului in SUA
- 15 iunie –Ziua drapelului in Danemarca
- 20 iunie – Ziua drapelului in Argentina.
- 20 iunie – Ziua martirilor in Eritreea
- 22-23iunie – Solstitiul de vara in emisfera nordica , solstitiul de iarna in emisfera sudica.
- 24 iunie – Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – Sanzienele.
- 26 iunie – Ziua drapelului in Romania.
- 29 iunie – Sfintii Petru si Pavel .


 

Mladite de tezaur romanesc - Cioranu Bogdan

mqdefault

“Mă străduiesc să nu stric nimic din ceea ce mi-au lăsat moşii şi strămoşii…”
Bogdan Cioranu

Nume:                Cioranu
Prenume:                Vasile Bogdan
Stare civilă:            Necasatorit
Adresa:    Com. Vaideeni,jud. Valcea,Romania    
Naţionalitate:            Română
Data naşterii:            25 - noiembrie - 1990
Locul naşterii:            Horezu
img 4143 vasile-bogdan-cioranu-premiul-3-craiova-2009
Educaţie şi formare:

•    Liceul de Artă Ramnicu Valcea (2006-2010)
- Specializare:Canto POPULAR

Limbi străine:
                   •      Franceza- nivel mediu    
•    Engleza – nivel avansat
646x404
Aptitudini şi competenţe tehnice:  
•    Utilizare calculator : Word, Programe de muzică, Internet
Diplome şi premii obţinute:
        
•    Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică: 2010
•    Premiul И  la Festivalul CHINDIA (Târgovişte):  2009
•    Premiul II la Festivalul MARIA LĂTĂREŢU (Tg. Jiu): 2008
•    Premiul II la Festivalul STRUGURELE DE AUR                            (Alba Iulia)2008
•    Premiul ׀׀׀ Festivalul MARIA TANASE (Craiova): 2009
•    Participare la Festivalul MAMAIA: 2009
Experienţă:
•         Colaborator al Orchestrei "Rapsodia Valceana" din Ramnicu Valcea                                                           
     
•         Colaborarea cu diferite ansambluri şi orchestre din Judeţele Vâlcea şi Sibiu
sxdfgth
Aptitudini:
•         Capacitate de lucru în echipă
•         Receptivitate la lucruri noi
•         Rezistenţa la stres
•         Corectitudine
•         Punctualitate 
Un văideean get-beget…
Pe Bogdan Cioranu, tânărul şi cunoscutul interpret al cântecului pastoral de pe meleagurile vâlcene,l-am remarcat cu mai bine de doi ani în urmă când, în iulie 2008, a participat în calitate de concurent la Festivalul de folclor ,,Ponoare-Ponoare”, o manifestare culturală de mare tradiţie în pitoreasca localitate din nordul judeţului Mehedinţi. Prezent la faţa locului ca simplu privitor,alături de sute şi sute de alţi împătimiţi ai folclorului, n-a fost prea greu să-mi dau seama că Marele Premiu, deşi în competiţie erau o seamă de tineri foarte talentaţi, din aproape toate zonele ţării, este ca şi… amanetat de inimosul, de talentatul şi de ,,lipiciosul” flăcău venit din Văideenii Vâlcei, care a cucerit imediat asistenţa prin dezinvoltura de pe scenă, prin vocea sa deosebită şi prin mesajul răscolitor al cântecelor prezentate aici. În final, aşa cum bine anticipasem, juriul a luat decizia cuvenită şi l-a declarat câştigătorul merituos al concursului amintit.
Cum de atunci s-a scurs oleacă de timp,credem că este cazul să aflăm cu toţii cine este de fapt Bogdan Cioranu şi care sunt preocupările sale actuale în ceea ce priveşte activitatea artistică.
Aşadar,la fel ca şi în cazul altor mari artişti din branşa cântecului popular care nu s-au născut în buricul Capitalei, ci în lumea pitorească a satului românesc, Bogdan a văzut lumina zilei la 25 noiembrie 1990 în comuna Văideeni, judeţul Vâlcea, o localitate fermecătoare, situată la poalele munţilor Căpăţânii,exact în zona de interferenţă între zona etnografică a Olteniei de sub munte şi zona etnografică din Mărginimea Sibiului, care şi-a pus amprenta puternic asupra graiului, a portului şi a tradiţiei pastorale.
Primii ani ai copilăriei sale au fost înfrumuseţaţi de cântecele duioase ale bunicuţei materne, Marina Mirea, şi ale mamei Anişoara, care obişnuiau să cânte frecvent,atât la muncile gospodăreşti, cât şi cu prilejul diferitelor evenimente petrecute în familie,la marile sărbători creştine. Sârguincios şi încântat de cele văzute,micuţul Bogdan îngâna timid câte un ,,cânticel” alături de copiii vecinilor în speranţa că,odată şi odată, careva dintre ei va ajunge un artist cunoscut şi apreciat.
Cum adesea,uneori în viaţă,inocentele vise ale copilăriei devin câteodată şi realitate, boarea unui destin luminos a venit şi pe… ulicioara lui Bogdan Cioranu căruia, într-o bună zi de primăvară însorită, i-a bătut la poartă învăţătoarea surioarei sale Anda Elena care dorea ca aceasta să pregătească câteva cântece pentru serbarea de sfârşit de an şcolar. Profitând de prezenţa dăscăliţei la dumnealor acasă, părinţii i-au divulgat că la fel ca fetiţa şi ,,băieţelul este foarte talentat într-ale cântecului”! Astfel că,după numai câteva minute de… preselecţie muzicală, învăţătoarea a decis, fără a sta prea mult pe gânduri, că şi acesta, la numai 12 anişori, poate să participe la acel eveniment cultural. Un lucru de bun augur, pentru că începând de la această vârstă foarte fragedă, prin zecile şi zecile de spectacole la care a participat, drumul elevului Bogdan Cioranu de la Şcoala generală ,,Solomon Luca” din Văideeni a cunoscut o permanentă ascensiune spre Everestul cântecului pastoral autentic. Drumul nu a fost defel uşor cum ar putea crede cei neavizaţi. Mai întâi s-a acomodat cu scena şi cu publicul,păstrând nealterată tradiţia zonei prin vocea sa copilărească,iar apoi,când a devenit elev al Liceului de Artă din Râmnicu-Vâlcea,a avut şansa şi norocul să-l aibă ca îndrumător de nădejde pe profesorul Vartolomei Todeci,un folclorist şi un instrumentist faimos,care l-a învăţat foarte multe taine în ceea ce priveşte repertoriul şi tehnica de interpretare a cântecului neaoş pastoral.
Din anul 2008,un răsfăţat al posturilor de radio şi de televiziune
Începând cu primăvara anului 2008,pe vremea când era doar elev în clasa a X-a, ambiţiosul nostru văideean a devenit un participant obişnuit la festivalurile naţionale de folclor care, într-un fel, reprezintă testele adevărate ale performanţei în arta interpretativă, supervizate de marii specialişti în domeniu care nu se înşeală defel atunci când este vorba de talent şi de valoare.
Cum era uşor de presupus,premiile importante puse la bătaie de către organizatori, fie că au fost din Constanţa, din Alba,din Craiova sau din Bucureşti,au fost câştigate unul după altul de către Bogdan, astfel încât,la un moment dat, devenise un fel de …spaimă pentru ceilalţi colegi de concurs care, deseori,se interesau de dinainte dacă ,,ciobănaşul” din Văideeni participă la acel eveniment folcloric!
În scurtă vreme,multiplele sale succese artistice nu i-au lăsat indiferenţi nici pe realizatorii de radio şi de televiziune, care l-au invitat la diferite emisiuni folclorice,unde cântecele sale, prin mesajul şi prin frumuseţea graiului,au vrăjit simţămintele a milioane de ascultători şi de telespectatori.
Un loc aparte în inima lui Bogdan Cioranu îl are doamna Marioara Murărescu, binecunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice a Televiziunii Române, care l-a povăţuit părinteşte în arta interpretativă,oferindu-i deseori şi posibilitatea de a participa în spectacole de calibru,alături de mari nume ale cântecului popular românesc.
"Munţilor din piatră rară", albumul strădaniei şi al talentului său deosebit
După atâtea şi atâtea succese pe marile scene ale ţării,deşi pare foarte supărător de tânăr pentru unii dintre noi, la nici 20 de ani împliniţi, Bogdan Cioranu s-a gândit să încheie anul cu un album muzical de excepţie care,doar prin titlul său sugestiv -,,Munţilor din piatră rară”, îi dă de înţeles amatorului de folclor adevărat că printr-o simplă audiţie,va savura cu bucurie susurul izvoarelor reci şi cristaline din preajma stânelor, foşnetul misterios al pădurilor verzi de brad,sunetul de la talăngile ciopoarelor de mioare,precum şi veselia aprigelor hore ciobăneşti din Văideenii Vâlcei,surprinse atât de încântător de ambiţiosul artist,în cele 20 de minunate cântece imprimate la Studioul ,,Săndel Filip”din Cluj-Napoca, împreună cu Orchestra ,,Jidvei”,condusă de maestrul Stelian Stoica.
Munca sa deosebită a fost dusă la bun sfârşit de celebrul producător ,,Ijac Music Production” din oraşul Bumbeşti-Jiu, care face mare cinste Gorjului şi României folclorice prin bogata pleiadă de tineri pe care i-a promovat cu osârdie în ultimii ani,demonstrând că deşi vremurile sunt vitregi pentru actul cultural,valoarea trebuie să triumfe spre binele urmaşilor şi al identităţii noastre pe aceste meleaguri de poveste. Felicitări tuturor pentru binevenita reuşită muzicală!Tânărul şi talentatul Bogdan Cioranu o merita cu prisosinţă,mai ales pentru că,de-acum încolo,marele public îl va percepe ca pe un veritabil ,,baci” al cântecului pastoral neaoş, ,,osândit” să reprezinte ani şi ani puritatea şi eternitatea omului simplu de la munte.
Dorin Brozbă
•Astăzi,începând cu ora 10, în Salonul de festivităţi al Asociaţiei culturale “De la români pentru români” (în sediul Direcţiei pentru cultură Gorj, lângă Anticariat), va fi prezentat şi lansat pe piaţă albumul “Munţilor din piatră rară” al îndrăgitului Bogdan Cioranu, tânărul artist care va veni special de la Bucureşti pentru acest eveniment ales.
Carte de vizită :
-Vârsta: 20 de ani
-Domiciliul: comuna Văideeni,judeţul Vâlcea
-Studii: absolvent al Liceului de Artă Râmnicu-Vâlcea(2006-2010),secţia canto popular
-Ocupaţia: student în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti
-Colaborator permanent al Orchestrei ,,Rapsodia Vâlceană” din Râmnicu-Vâlcea
-Modele în cariera artistică: faimosa Lucreţia Ciobanu şi profesorul Bartolomei Todeci, mentorul său spiritual
-Modele în viaţă: părinţii, Anişoara şi Vasile
PREMII OBŢINUTE :
•Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Naţional de Folclor ,,Glasul cântecului românesc”, ediţia I, Prundeni(Vâlcea), februarie 2008
•Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor ,,Dobroge, mândră grădină”, ediţia a IV-a, Eforie, iunie 2008
•Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Naţional de Folclor ,,Ponoare-Ponoare”, ediţia a III-a, Ponoare(Mehedinţi), iulie 2008
•Premiul III la Festivalul Folcloric ,,Serbările recoltei”,ediţia a VIII-a, Feteşti, septembrie 2008
•Premiul II la Festivalul Naţional de Folclor ,,Strugurele de aur”, ediţia a VIII-a, septembrie 2008
•Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor ,,Ion Albeşteanu”, ediţia a V-a, Slobozia (Ialomiţa),octombrie 2008
•Premiul II la Festivalul Naţional de Folclor ,,Maria Lătăreţu”, ediţia a XV-a,Târgu-Jiu, noiembrie 2008
•Premiul III la Festivalul Naţional de Folclor ,,Maria Tănase”, Craiova, noiembrie 2009
•Premiul II la Festivalul Naţional de Folclor ,,Cânt şi joc pe Hârtibaci”, Agnita (Sibiu), 2009
•Premiul II la Festivalul Naţional de Folclor ,,Chindia”,Târgovişte,2009
•Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Bucureşti, 2010
•Colaborator de succes al Televiziunii Române, precum şi al posturilor naţionale ,,Favorit-TV.”, ,,Etno-TV.” şi ,,România de Mâine”
“Bogdan cântă pentru toţi iubitorii de folclor adevărat,dar mai ales pentru acei oameni care azi mai au tăria şi rezistă pe cărările munţilor…”
Prof. Marioara Murărescu, realizator de emisiuni, Televiziunea Română
http://www.gorjeanul.ro/cultura/bogdan-cioranu-tanarul-baci-al-cantecului-pastoral-neaos

joi, 6 iunie 2013

Mario Ovidiu Madius- Mihai Eminescu 1

O COMPOZITIE DEDICATA PRIETENULUI SI COLEGULUI ...NEUITATUL AURELIAN ANDREESCU... CU CARE AM COLABOLAT LA TEATRUL C. TANASE- STAGIUNEA 1965 -66

Cum sa aveti grija de trandafiri

Cum sa aveti grija de trandafiri


Despre trandafiri se stie ca sunt plante greu de ingrijit. Dar la urma urmei sunt doar niste tulpine. Unii trandafiri au nevoie de mai multa atentie decat altii dar uneori chiar si un incepator poate cultiva trandafiri.

 
 Ingrijirea trandafirilor primavara  
 Pasi  
 1. Taiati trandafirii primavara devreme atunci cand acestia incep sa arate semne de crestere, de obicei sub forma de umflaturi rosii. Aceste umflaturi vor deveni ramuri noi.
 2. Taiati orice ramuri ce par ranite. Apoi taiati toate tulpinile, lasand doar 4 sau 5 ce par sanatoase, toate avand grosimea unui creion.
 3. Taiati o tufa de trandafiri cu 1/3 sau ½ in functie de cat de inalta este aceasta. Faceti aceste taieturi deasupra unui bulb ce este orientat in afara. Astfel noul boboc va creste in sus si in afara lasand centrul trandafirului deschis, creand astfel o forma mai frumoasa.
 4. In timpul sezonului de crestere incercati sa asigurati ingrasamant. Trandafirii sunt plante care necesita multe resurse si au nevoie de o gramada de elemente nutritive pentru a creste si pentru a face flori. Una din cele mai simple metode este de a cumpara un ingrasamant cu eliberare treptata. In caz contrar puteti aplica un ingrasamant lichid la fiecare 3-4 saptamani, in timpul sezonului de crestere.
 5. Udati in mod regulat. Trandafirii au nevoie de o sursa regulata de apa in timpul sezonului de crestere. In zonele mai aride ale tarii daca aveti mai multi trandafiri puteti instala un sistem de irigare.
 Sfaturi  
 • Pentru a face taieturi exacte folositi foarfeci ascutite. Pentru a taia ramuri ce au o grosime de peste 1.5 cm folositi o foarfeca cu manere lungi.
 Atentie  
 • Daca trandafirul dvs este unul care se intinde mult taiati cu grija. Unii trandafiri vor inflori numai pe tulpini vechi de anul trecut.
 •  
 •  
 Ingrijirea trandafirilor pe timpul verii  
 Pasi  
 1. Puneti un strat protector. Trandafirii vor avea foarte putine plante daunatoare si solul va fi umed daca folositi un strat protector. Puneti un strat de 5 cm de ingrasamant organic sau de material biodegradabil.
 2. In cazul capetelor moarte, va trebui sa taiati capetele uscate pentru a incuraja cresterea unor capete noi. In timp ce unii trandafiri infloresc doar o data in iunie altii se inmultesc si infloresc pe tot parcursul sezonului.
 3. Pulverizati. Daca trandafirul dvs are boli sau este atacat de insecte este posibil sa vreti sa le rezolvati pulverizand diverse solutii. (Insa mai intai incercati sa taiati portiunea infectata dupa care curatati bine planta cu furtunul cu apa). Daca alegeti varianta de a pulveriza mai intai identificati problema taind partea bolnava si ducand-o la un centru specializat unde personalul va poate prescrie solutia necesara.
 4.  
 5.  
 Atentie  
 • Multe pesticide si ierbicide facute pentru trandafiri sunt organice. Cititi cu atentie etichetele si intrebati daca solutia este organica. Insa chiar si aceste solutii organice pot fi toxice atunci cand sunt folosite in mod necorespunzator, asa ca urmati instructiunile de pe ambalaj.
 Ingrijirea trandafirilor pe timp de toamna si iarna  
 Pasi  
 1. Nu mai dati ingrasamant trandafirilor inca de la inceputul toamnei, cu cel putin o luna de primul inghet. Daca dati ingrasamant in continuare, trandafirii vor produce noi boboci ce vor ingheta iarna.
 2. Protejati trandafirii. Daca temperaturile sunt foarte scazute, este recomandat sa acoperiti zona tulpinei cu cativa centimetri de pamant. Daca vremea foarte rece se mentine pe o perioada indelungata este bine sa inveliti intreaga planta cu o folie de protectie.
 3.  
 4.  
 Atentie  

miercuri, 5 iunie 2013

Credo - Elena Valeria Ciura


Credo

Minciună a timpului-anii mei!
Nici părul nu mi-l recunosc-
S-a înţeles cu nişte ghiocei-
Să mă îmbrace primăvara-n ei
Şi-n timp au cam uitat...cât cost!


Din crin involt, ce sufletul mi-a fost,
A mai rămas parfum de floare funerară
Şi urma unui pas pierdut spre seară,
Într-o grădină–n care se strecoară
Doar vânturi reci şi fără rost...

Alerg şi mă întrec cu zilele noroase
Din ochii-mi plouă rouă pe alei.
Mi-acopăr gândul cu tăcerile de ieri
Plimbate-n veri cu albastre, calde seri
Prin munţi cu cetine umbroase,

Mă rog de aştri, li-s datoare cu un cânt
Să mă ajute cu solfegiul lunii pline
Cuvintelor divine să mă-nchine
Să uit că anii trec, trec de la mine
..............................
.................................
Dar am trăit frumos, cu tine pe pământ!
 

Dunarea

 

Dunarea - caracterizare geografica

 
Dunarea reprezinta alaturi de Carpati si Marea Neagra, una din componentele majore ale cadrului natural, fata de care definim asezarea Romaniei pe continent.
Ea aduna aproape toate raurile de pe teritoriul tarii noastre (cu exceptia unor mici rauri dobrogene) facand ca reteaua hidrografica sa fie unitara. Mai mult de o treime din suprafata bazinului hidrografic si aproape o doime din lungimea cursului navigabil se gasesc pe teritoriul Romaniei.

Stema RomânieiStema României, adoptată de cele doua Camere ale Parlamentului, reunite in sesiunea din 10 septembrie 1992, constă într-un vultur sau o acvilă, pe un scut, avînd aripile deschise; în cioc ține o cruce iar în gheare o spadă și un sceptru. Între aripile protectoare se află un scut împărțit în cinci părți cuprinzând stemele celor 5 regiuni istorice :
 • Stema Olteniei: În 1872 pe emblema Principatelor Unite a fost introdus separat, în afara vulturului Munteniei și bourului moldovenesc și simbolul Olteniei, pe un fond roșu, un leu încoronat ieșea dintr-o coroana antică și o stea, totul din aur. Din 1921 ea a căpătat forma de azi,în cartierul al treilea, pe fond roșu, un leu ieșind dintr-un pod (podul de la Drobeta, ambele de aur).
 • Stema Transilvaniei: scut împărțit în două câmpuri: în câmpul superior era o jumătate de acvilă, cu zborul desfăcut, ieșind din linia de demarcație, iar în câmpul inferior, turnuri de cetate, ultimele amintind de vechiul nume al Transilvaniei, Siebenbürgen ("Șapte cetăți"), nume atestat din anul 1296. Stema Transilvaniei este atestată din secolul al XVI-lea.
 • Banatul, Crișana și Maramureșul nu au avut steme, dar pe 23 iunie 1921, a fost stabilit ca stema Olteniei să fie atribuită și Banatului iar stema Transilvaniei să fie atribuită și Crișanei și Maramureșului.
Stema de astăzi este o combinație a celor două proiecte prezentate Parlamentului, inspirate din stema Regatului României. Cele două proiecte veneau (doar aparent) în contradicție cu opțiunea republicană. Chiar dacă Acvila României apărea încoronată, era vorba despre Coroana de Oțel, care reprezintă însemnul Independenței și al Suveranității depline ale României. Coroana de Oțel a fost turnată din țeava unui tun turcesc, capturat în Războiul de Independență, reprezentând astfel un însemn al Independenței căpătate prin luptă, deci un trofeu de război. Crucea de deasupra coroanei nu era o cruce simplă, ci era crucea decorației "Trecerea Dunării"

http://ro.wikipedia.org/wiki/Stema_Rom%C3%A2niei 
http://www.simbolurilestatuluiroman.go.ro/prezent.htm