O reteta pentru voi - Cozonac




Cozonac 
 Reteta mamaitzei mele Calina - asa cum il fac eu an de an la Sfintele Sarbatori ale Pastelui

 


* 1 kg. faina ,
* 6 oua ,
* un pachet unt ( 200 gr. ) ,
* 200 ml. lapte ( fiert si racit ) ,
* 100 gr nuca ( sfaramata - NU PISATA ) ,
* arome - de regula esenta de rom si putina rasatura de coaja de lamaie ,
* 200 gr. zahar tos ,
* 2 linguri cu cacaua ,
* 2 linguri cu ulei '
* drojdie proaspata - cam cat o nuca mare ,
* 1 lingurita ( rasa ) cu sare .

 Inainte de a incepe sa facem aluatul va trebui sa fim atenti la urlatoarele ( =))) ) detalii foarte importante pentru ca sa fim siguri de reusita :


- Faina - e bine sa avem mai multa initial ptr ca ( cu o zi inainte ) sa ii facem proba ,framantand niste gogosi . Daca gogosile cresc bine si aluatul nu se inmoaie iar la prajit nu inghit mult ulei - e bine.. Putem fi siguri ca , respectand toate celelalte conditii , cozonacul nostru va fi asa cum ne dorim .
- Oualele - e musai sa fie proaspete ( stiti cum se verifica.. nu ? ) ,se spala si recomand dezinfectarea lor .. sunt atatea boli urate ce se pot transmite de la oua incat merita sa pierdeti cateva minute facand acest lucru !
  Inainte de a le folosi pentru compozitie asigurati-va ca nu sunt reci ! E obligatoriu sa fie calde !!!
- Nuca - nu va zgarciti si cumparati nuca de calitate :P Se verifica atent sa nu fie printre mieji resturi de coji ( nu cred ca vreti sa ii faceti chiar acum o vizita dentistului ;) ) Se coc putin, cat sa se aureasca  si - prin frecare intre palme - sa se curete coaja de pe mieji.Nu se vor pisa tare  ci doar sfarama nitel - e un deliciu sa simtiti apoi in cozonac gustul nucii cum se sfarama usor intre dinti :)
- Untul se va topi intr-un ibric - Nu trebuie fiert ci doar lichefiat !
- Aromele - daca intr-o compozitie avem miez de nuca atunci e clar ca  folosim ca aromatizant suplimentar esenta de rom si nu altceva ! In cazul in care ati folosi un alt aromatizant suplimentar ar fi ( imaginati-va !!! ) ca si cum : pe corp va dati cu un parfum, pe camasa cu alt parfum , pe pulover cu altul, pe esarfa cu altul.... bleahhhhhh ;))) ).
- Drojdia - este de preferat sa fie proaspata dar in situatii extreme se poate folosi cu bune ( nu foarte bune ) rezultate si cea uscata .
- Laptele - nu recomand folosirea laptelui praf !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- NU UITATI NICIODATA DE SARE !!!!!!!!!!!!!!!!! ( cunoasteti sigur povestea "Sarea in bucate" ;)

   OK !
  Acum avem toate pregatite !


 

  Pregatim intr-o craticioara 1/2 din cantitatea de zahar ( 100 gr. ) si laptele cald . Amestecam usor sa se dizolve zaharul si apoi adaugam esenta ( functie de calitatea esentei trebuie sa fim atenti la cat punem - prea multa poate da un gust amar compozitiei si plus .. nu cred ca ne dorim ca produsul finit sa "puta" ci doar sa imprastie o fina aroma :) 





 

 Intrun alt bol ,nu foarte mare dar nici prea mic, sfaramam drojdia si adaugam o lingurita din zaharul ramas. Frecam usor cu o lingurita pana drojdia se va lichefia.Adaugam 2 - 3 lingurite din laptele preparat de mai sus si apoi presaram faina amestecand continuu pana dam compozitiei o consistenta ca de smantana.Pudram compozitia aceasta cu faina pentru a-i asigura o "hainuta" si o asezam la un loc calduros .Atentie ! Nu foarte aproape de foc sau nu undeva unde temperatura este prea mare.           Plamada trebuie sa creasca incet , in voia ei, nu este bine sa o fortam.

  Intr-un alt bol punem cele 2 linguri de cacao. Sunt mai multe tipuri ( calitati ) de cacao. Daca e mai "chioara" , adica mai albicioasa, putem folosi chiar si 4 linguri de cacao ptr ce facem aici.Peste cacao adaugam lapte pana va fi cam ca si compozitia pentru clatite ( daca nu stiti sa faceti clatite nu sunteti bune de maritat iar daca sunteti deja maritate... mare tzeapa si-au luat barbatii vostrii ;)))))) Acum putem adauga nuca pregatita  amestecand pana se va incorpora uniform.

  Intr-un bol curat si incapator punem faina ( calda ) si facem cu o lingura sau cu mana ( v-ati spalat pe maini ? ) un "culcus unde vom sparge oualele. Aici folosim 4 oua intregi si plus un galbenus ,restul de oua se bat cu f putina sare si se pastreaza ( nu la rece ! ).Adaugam aici plamada crescuta si laptele pregatit anterior ; uleiul , zaharul ramas SI SAREA !
  Se amesteca incet- circular - ( puteti fredona un cantec frumos in acest timp - de ex. "Amigos para siempre" - nu strica ;) ) luand din cand in cand cate putin din faina din jurul culcusului. Incet, incet toata faina va fi incorporata si se va forma aluatul .
  Recomand ca dupa ce am terminat de facut aluatul sa il lasam sa se "odihneasca" 10 minute .

  E timpul sa stai putin jos si ( de ce nu? ) sa servesti un pahar cu vin ;) Ajuta la cantat ... mai apoi ;)))

  Acum e acum !
  Am ajuns la capitolul framantat .
  Ne asiguram ca in incapere este cald.Ferestrele, usa sunt inchise ( veti aerisi mai tarziu, dupa ce cozonacii vor fi in cuptor la copt .
  Avem in fata aluatul aflat in bolul sau. Alaturi avem castronelul ( ibricul ) cu untul topit .Un prosopel ( pentru a ne sterge fruntea de transpiratie - daca e cazul ). Este bine sa mai avem nitica faina pregatita, din aceeasi calitate - nu este bine sa amestecam altfel de faina cu cea din care am facut aluatul ( untul contine si apa - functie de calitatea lui poate avea mai multa sau mai putina apa  - asa ca e posibil sa ne mai trebuiasca faina pentru a echilibra consistenta aluatului final. )
 
  Aruncam pe fereastra tot ce este in plus pe masa de framantat ! ( incerc sa imi imaginez cum faceti asta =))))))) )
  Sa vad manutele ! Sunt curate ?

  Pe masa curata pudram faina si rasturnam aluatul . Il intindem putin si ne turnam unt topit in palme si il intindem pe aluat apoi il pliem si incepem framantatul cu pumnii inchisi , imprimand pumnilor miscari circulare ( imaginati-va ca pumnii sunt doua dansatoare orientale ;)) ) Repetam aceasta miscare pana la inglobarea untului in aluat.


 

  Framantatul se poate face si direct in bolul in care este aluatul deja. Cum va vine mai usor .
  Daca aluatul este ( datorita apei din unt ) prea moale , continuam framantatul aluatului ,pudrandu-l cu faina cate putin , pana ce ii asiguram o consistenta ce il face sa nu isi piarda repede forma cand luam mana de pe el. Aluatul bun trebuie sa fie "tzantzosh" nu fleoscait .Dar nici ghiulea !

  Daca am framantat pe masa asezam aluatul intr-un bol mai incapator ( trebuie sa stim ca el isi va mari volumul cel putin inca o data ) peste care asezam un prosop curat care sa imbrace toata "gura" bolului. Se aseaza bolul cu aluatul undeva la caldura , ferit de curenti de aer .

  Ce cantec ati fredonat ? Hai schimbati partitura si alegeti ceva vesel ... "La Cucaracha" ! Trebuie sa fiti fericite ca aluatul e cool si e la loc sigur ;)
  Cam intr-o ora, aproximativ,ar trebui sa fie crescut destul. Oricum ,timpul necesar cresterii adecvate a aluatului poate fi si putin mai mare ... sunt atatea variabile in ecuatia asta .... uhhh
  In timpul cat aluatul creste sa nu cumva sa va asezati la tv !!! Puteti asculta , eventual, ceva muzica faina la Radio Sufletel  :D ... o dedicatie, ceva .. ;)
  Unde sunt formele pentru copt cozonacul ?
  Sper ca aveti forme pentru asa ceva .
  Indiferent in ce forme veti coace cozonacii trebuie sa stiti ca dintr-o reteta ca aceasta ies cam 2 cozonaci mari, obisnuiti.
  Formele se spala, se sterg, se usuca si se "imbraca" pe interior cu hartie pergament ( sau in lipsa - hartie alba unsa cu ulei ) .
  Daca e crescut ok ne putem apuca de faza finala .
  Spalati-va pe maini !!!!!!!! ( nu stiu ce ati facut intre timp cu ele :P )

  Pe masa curata turnam putin ulei si il intindem pe toata ( aprox. ) suprafata ei .
  Rasturnam incetttttttttttt aluatul si il impartim in doua .Nu e cazul sa folositi cutite.. Cu mana ,ca la mama acasa !
  Punem separat 1/2 din aluat si pe celalalt il impartim tot in doua si le "pregatim separat pe fiecare in parte. Luam o parte din aluat si il intindem ( tot cu manutele dv ) cat sa nu se rupa sau sa apara gauri in el.
  Turnam 1/4 din cacaua cu nuca pe toata suprafata, ajutandu-ne de o lingura ( vedeti dv... aici experienta isi va spune cuvantul... cat de mult intindem aluatul pentru ca nuca cu cacao sa ne ajunga ) apoi rulam aluatul in asa fel incat sa nu ramana afara spatii unse cu cacaoa.





  Punem deoparte ,cu grija ,acest aluat rulat si il luam la "intrebari" pe celalalt caruia ii aplicam acelasi "procedeu cosmetic".

  Cand e gata "coafat" si cel de al 2 lea .. le asezam pe ambele, unul langa celalalt . Le lipim pe cele doua cu scoci sau super glue la un capat ( atata va trebuie sa faceti asta =))))))))) )
  Cand terminati de ras puteti sa lipiti cu adevarat cele doua aluaturi rulate , la un capat , prin apasare cu degetele. apoi rasuciti-le , impletiti-le .
  Asezati incet , cu grija si cu atentie ,impletitura  intr-o tava.

 Procedam la fel si cu al 2 lea cozonac.
 Se pun tavile undeva la loc cald si ferit de curent. Acoperim tavile cu un prosop curat si putem acum sa ne relaxam din nou .
 Ce spuneti.. n-ar merge brici acum un dusulet ? ;) .. o cafeluta.. sau un nou pahar cu vin ? Toate "stropite din belsug cu minunatele cantece de la radio mSufletel :D

 Aprindeti cuptorul. Pentru inceput dati la maxim flacara pana se infierbanta apoi reduceti la aprox. minim pentru a-l pastra cald.
 Cresterea se face in mod normal in aprox 1/2 de ora .

 E crescut bine.. este , cel putin la buza tavii ( nici prea mult nu e bine sa fie.. ies cozonacii cu gauri )

 Intr-un mic castronel se pune albusul si oul ramas si se bat bine .Se ung cozonacii cu o pana, cu o pensulicutza mititicutza ( nu din cele pentru pictura de la copil din penar .. intelegeti voi :P ) si se poate presara deasupra zahar tos  sau seminte de mac sau susan sau .. depinde de ce aveti si cum va place .. pana la urma pot ramane si asa, doar cu ou ( mamaia mea nu punea nik , decat ou )





 Asezam tavile in cuptor si lasam la foc mic pana cozonacii sunt deja crescuti bine si incep sa se aureasca. Apoi dam focul putin mai iute pana se vor rumeni apoi reducem din nou la mic si ii mai lasam aprox 10 minute. Putem sa ii incercam cu un pai sau cu un betisor din lemn pentru friganele ( frigarui ).

 Daca aveti un cuptor performant tineti cont ca la introducerea cozonacilor trebuie sa avem in cuptor 135 grade . Dupa ce am introdus cozonacii ii lasam la 135 grade - 10 minute apoi ridicam temperatura la 180 grade si ii lasam la aceasta temperatura pana prind culoare. In acest moment coboram temperatura la 135 grade si ii mai lasam inca nitel. Timpul total de coacere este de 55 minute - maxim 60 minute . Acesta este sfatul Lilianei care foloseste asa ceva la ea la munca :)

 Daca sunt copti ii scoatem cu tot cu tava si ii asezam pe un fund de lemn peste care asezam un prosop curat. Ii lasam asa cateva minute sa se abureasca apoi ii rasturnam cu grija sa nu se rupa si ii asezam pe o parte pana se racoresc cand putem sa ii punem sa stea in "fundulet" acoperiti pana se racesc .

 Desi nu e recomandat sa fie macati calzi ( cika pica greu la stomac ... io leashin daca nu pap macar nitel .. ashe cald :D )

 Mno.. sa aveti pofta si PASTI FERICIT dragelor, dragilor !

 

A fost , pentru domniile voastre , patiserul de serviciu Eugen >:D<

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

Titiana Mihali - o existenţă zbuciumată, un talent dumnezeiesc