THE BEATLES
Anul infiintarii: 1960 (Anglia)
Anul desfiintarii: 1970
Gen: 60's Pop, Beat, Psychedelic Rock
Componenta actuala:
Paul McCartney (bas, voce)
Ringo Starr (tobe, voce)
John Lennon (chitara ritmica, voce) George Harrison (chitara solo, voce)
Discografie:
Please Please Me (1963)
With The Beatles (1963)
A Hard's Day Night(1964)
Beatles For Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
Magical Mistery Tour (1967)
The Beatles (White Album) (1968)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)
Din aceeasi zona:
The Rolling Stones - Let It Bleed
The Holies - Bus Stop
The Kinks - Lola Vs. The Powerful Man
Beatles sunt fara indoiala cel mai popular si cel mai influent grup din intreaga istorie a rock-ului, in timp ce John Lennon si Paul McCartney au alcatuit cel mai inspirat si mai inventiv cuplu de compozitori care au existat vreodata in muzica pop-rock. Meritele pe care faimoasa formatie din Liverpool le-a avut in evolutia muzicii rock sunt, fara a exagera, colosale. In momentul in care ei au aparut pe scena muzicala, rock'n'roll-ul se afla intr-un mare impas. Locul interpretilor cu vana ca Elvis Presley, Chuck Berry sau Litlle Richard fusese luat de surogate, asa numiti teen idols, spiritul rebel al veritabilului rock'n'roll fiind pe cale de disparitie. Acest lucru se petrecea insa in Statele Unite, patria-mama a genului muzical care a innebunit omenirea. In Marea Britanie in schimb existau numerosi adolescenti dornici de a canta cu adevarat rock'n'roll. Printre ei se aflau si cei de la Beatles, care aveau sa transforme in numai cativa ani o muzica destinata in special dansului intr-una care trebuie in primul rand ascultata.
Drumul spre glorie al Beatles-ilor nu a fost deloc usor. Pana a se ajunge la isteria totala de la mijlocul anilor '60, au trecut circa cinci ani de ilustru anonimat. In 1957 adolescentul John Lennon (pe numele intreg John Winston Lennon, nascut la Liverpool pe 9 octombrie 1940) isi infiinteaza o formatie de rock'n'roll, numita The Quarrymen, care activa in liceul unde studia la Liverpool. Pe la jumatatea anului i se alatura un tanar concitadin, Paul McCartney (pe numele intreg James Paul McCartney, nascut pe 18 iunie 1942 la Liverpool). La putina vreme dupa acea apare al treilea chitarist, un si mai tanar prieten al lui McCartney, pe numele sau George Harrison (nascut de asemenea la Liverpool pe data de 25 februarie '43). Ceilalti componenti ai grupului s-au schimbat in permanenta pana in 1960, dar trebuie remarcat ca nucleul viitorilor The Beatles exista inca din '57. Initial ei cantau de fapt skiffle, un gen muzical tipic britanic, creat la fel ca rock'n'roll-ul, pe baza unor influente din rhythm'n'blues si country. In '60 The Quarrymen si-au schimbat numele in The Silver Beatles. Curand se renunta la ''silver'' si raman pur si simplu The Beatles. Componenta Beatles ii mai includea in acel an pe basistul Stuart Sutcliff si pe tobosarul Pete Best.
In aceasta formula Beatles au plecat in Germania, la Hamburg, unde, asemenea altor tineri interpreti britanici de rock'n'roll, cantau prin cluburile din cartierul rau famat al orasului. In perioada 1960 - 1962, ei au revenit de mai multe ori la Hamburg, locul in care au obtinut primul lor contract de inregistrari la compania Polydor, in calitate de grup de acompaniament al lui Tony Sheridan, un vocalist britanic care isi facea la randul lui veacul prin cluburile din Hamburg. Sub titulatura Tony Sheridan & The Beat Brothers au fost inregistrate mai multe piese intre care doua fara Sheridan: Ain't She Sweet, cu Lennon solist vocal si Cry For A Shadow, o piesa instrumentala compusa de Harrison si Lennon, prima compozitie Beatles inregistrata vreodata pe vinyl.
In timpul in care se aflau acasa la Liverpool ei cantau mai ales la Cavern Club, locul de nastere al curentului muzical denumit merseybeat (de la Mersey, raul ce traversa orasul Liverpool) sau pe scurt beat. Beatles se numarau printre trupele de prima linie ale acestui curent, alaturi de nume ca Gerry&The Peacemakers, Swinging Blue Jeans sau Billy J. Kramer & The Dakotas. Aici vor dobandi o consistenta popularitate locala care la finele lui 1961 ii va atrage atentia managerului Brian Epstein, cel caruia i se datoreaza foarte mult din succesul imens al formatiei. La inceputul anului urmator acesta le-a aranjat o auditie la Decca Records, companie ce a facut imensa eroare de a le refuza semnarea unui contract. Epstein nu se descurajeaza si ceva mai tarziu, pe parcursul aceluiasi an, reuseste sa-i convinga de valoarea tinerei formatii pe cei de la label-ul Parlophone, care tinea de marea companie EMI. Aici vor intra pe mana producatorului George Martin, cel care avea sa devina artizanul intregii creatii Beatles.
Intre timp se petrec schimbari majore in componenta formatiei. Se renunta la Stu Sutcliff, cel care apoi a murit in conditii tragice in aprilie '62, iar locul lui Pete Best este luat de Ringo Starr (pe numele real Richard Starkey, nascut pe 7 iulie 1940 la Liverpool), provenit de o alta formatii beat, Rory Storm & The Hurricanes.
In aceasta formula, care a devenit definitiva, apare la sfarsitul lui 1962 primul single Beatles Love Me Do/P.S. I Love Yo, care intra in Top 20. Explozia se produce insa la inceputul anului urmator, cand single-ul Please Please Me cucereste prima treapta a topului britanic. Pana in martie apare un nou ''number one'', From Me To You si albumul de debut Please Please Me, care avea sa ramana pe locul 1 al clasamentului de specialitate timp de 30 de saptamani. In acest fel Beatles devin cei mai populari artisti rock'n'roll in Regatul Unit si declanseaza fenomenul pe care presa l-a denumit beatlemania.
Muzica celor de la Beatles era inspirata in primul rand de realizarile unor Elvis Presley, Chuck Berry, Litlle Richard, Buddy Holly sau Everly Brothers, carora li se adauga influenta stilului Motown sau a productiilor lui Phil Spector cu grupurile sale de fete.
Seria succeselor continua in 1963 cu discurile-single She Loves You si I Want To Hold Your Hand si cu un al doilea album, With The Beatles. With The Beatles detroneaza de pe prima treapta a clasamentului de albume tocmai prima realizare a grupului, Please Please Me aflata acolo de 30 de saptamani.
Intre timp compania Capitol editeaza si in Statele Unite productiile Beatles, dar pentru inceput impactul este minor. Lucrurile aveau sa se schimbe insa odata cu inceputul anului 1964, cand single-ul I Want To Hold Your Hand a devenit numarul 1 in clasamentul Billboard. In februarie incepe primul turneu american al Beatles-ilor care declanseaza o isterie generala a multimilor adunate la concerte. Beatles sunt prima trupa britanica de rock'n'roll care patrunde pe piata americana si care marcheaza inceputul unui alt fenomen, consacrat sub numele de British Invasion. Cativa ani de acum incolo topurile americane sunt dominate de trupe provenite din Anglia, lucru extrem de benefic de altfel pentru evolutia rock-ului.
Fiindca veni vorba de topuri trebuie spus ca Beatles faceau si aici ravagii, la fel ca in salile de concert. La sfarsitul lui martie in Australia primele sase locuri in clasamentul discurilor-single sunt ocupate numai de productiile celor de la Beatles. Marea lovitura are loc insa pe data de 4 aprilie cand primele cinci pozitii ale clasamentului Billboard sunt confiscate de o singura trupa: The Beatles. Locul 1 era detinut de Can't Buy Me Love, piesa ce avea sa fie introdusa pe coloana sonora a filmului A Hard's Day Night, prima dintre realizarile cinematografice avandu-i ca protagonisti pe cei patru Beatles. Premiera de la Liverpool a filmului, petrecuta in vara lui '64 a beneficiat de prezenta lui John, Paul, George si Ringo in carne si oase, prilejul unei isterii fara precedent in randurile fanilor, dar mai ales ale fanelor. Coloana sonora a filmului A Hard's Day Night a fost lansata si ea in aceiasi perioada sub forma de L.P. si s-a bucurat de succesul de acum obisnuit.
A doua jumatate a anului a fost consacrata turneelor, in intervalul iunie-noiembrie John, Paul, George si Ringo concertand in 50 de orase din cuprinsul a patru continente. Desigur partea de est a Europei nu a intrat in calcul…
Un moment foarte important din viata Beatles-ilor a fost intalnirea cu Bob Dylan. De fapt a fost un moment crucial pentru ambele parti, fiindca ATAT Beatles, cat si Dylan, au manifestat o evidenta tendinta de schimbare a orientarii muzicale de pana atunci. Dylan devine fascinat de chitara electrica si-si atrage oprobiul puristilor folk-ului, iar Beatles au inceput sa compuna piese care erau tot mai putin destinate dansului si mai mult ascultarii. De asemenea textele cantecelor, care pana atunci eraufoarte naive, devin ceva mai profunde. Primele semne ale schimbarii se fac simtite din plin chiar de pe albumul Beatles For Sale, lansat in decembrie '64.
In 1965 cea mai mare parte din eforturile formatiei sunt dedicate filmarilor pentru Help!, a doua pelicula din cariera formatiei The Beatles. Lansat in august, filmul a fost un succes, critica vremii comparand prestatia actoriceasca a lui John, Paul, George si Ringo cu cea a fratilor Marx, renumiti comici americani din perioada interbelica. Compozitiile incluse pe coloana sonora au constituit materialul unui nou album, intitulat desigur tot Help! Albumul in cauza a generat o serie de hituri, dintre care o mentiune aparte merita Yesterday, unde pot fi auzite pentru prima oara instrumente cu corzi pe o inregistrare rock.
Concertele Beatles continua sa faca furori, la New York's Shea Stadium, in luna august, consemnandu-se cea mai mare audienta de pana atunci la un concert rock in aer liber: 56000 de persoane.
La finele lui '65 discografia Beatles se imbogateste cu un non-album single, We Can't Work It Out/Day Tripper si cu al saselea L.P., Rubber Soul. Stilul si imaginea celor patru flacai din Liverpool erau in acele momente in plina transformare, fiind deja clar ca ei nu se vor multumi la infinit doar sa innebuneasca multimile amorfe de adolescente si ca au intentii foarte serioase in ceea ce priveste muzica.
Cu toate acestea ei erau inca tineri si plini de sine. Dovada este declaratia pe care John a facut-o unei publicatii britanice: ''Suntem mai populari decat Iisus''. Afirmatia sa nu va ramane fara ecou si in semn de protest, in America, au aparut adevarate ruguri in care erau arse discuri Beatles, iar unele statii de radio de peste ocean interzic difuzarea hit-urilor formatiei. Manifestarile de acest gen au incetat de abia cand Lennon si-a cerut scuze pentru afirmatia sa nesabuita in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Chicago.
In timp ce Lennon profera astfel de blasfemii, Harrison devenea din ce in ce mai mistic, aratandu-se profund interesat de spiritualitatea hindusa. In vara lui '66 avusese loc prima intalnire a sa cu Ravi Shankar, devenit un veritabil guru pentru George, care incepe sa ia lectii de sitar. Harrison are meritul deosebit de a fi primul muzician care a introdus elemente de muzica hindusa in muzica occidentala.
La inceputul lui august '66 este lansat Revolver, un alt album de referinta al discografiei Beatles, precum si un extras pe single cu piesele Eleanor Rigby si Yellow Submarine. Tot atunci incepein Statele Unite cea ce avea sa fie ultimul turneu din cariera Beatles. Principala cauza care a determinat renuntarea la turnee a fost oboseala pe care John, Paul, George si Ringo o resimteau ca urmare a isteriei fanilor. De asemenea mai era si dorinta lor de a face o altfel de muzica decat ceea ce obisnuiau la inceput, ceva mai profunda si mai interiorizata. In conditiile haosului sonor produs de multimile adunate la concerte, feed back-ul era departe de a fi cel asteptat. Atmosfera albumelor Beatles incepuse sa se diferentieze radical de atmosfera concertelor Beatles. Hotararea de a nu mai canta live este facuta publica de abia in mai anul urmator, cand John Lennon face o declaratie in acest sens in celebra revista britanica Melody Maker. Organizatorii de spectacole au incercat sa-i ademeneasca in fel si chip, dar cei patru erau de neinduplecat. Se spune ca in toamna lui '67 ei au primit o oferta de 1 milion de dolari pentru a canta la New York dar raspunsul a fost categoric nu. Ei au refuzat chiar si propunerea reginei de a canta intr-un spectacol destinat strangerii de fonduri pentru echipa olimpica a Marii Britanii, participanta la Jocurile Olimpice din 1968.
Perioada la care am ajuns acum cu firul istoriei Beatles coincide cu afirmarea a ceea ce este cunoscut sub denumiri ca miscarea hippie sau flower power. Elementele definitorii ale filozofiei flower power sunt militantismul pacifist, revenirea la traiul ancestral, in mijlocul naturii, dar si consumul de droguri, mai ales L.S.D., ca vehicol al desavarsirii spirituale. De aici nd provine si o a treia titulatura a miscarii despre care vorbim, psihedelism. The Beatles nu au ramas indiferenti la noile idealuri ale tinerimii din Occidentul decadent. Astfel, din vara lui '66 ei devin pentru o vreme aprigi consumatori de L.S.D., in timp ce casele si automobilele Beatles-ilor sunt vopsite acum in culori psihedelice. John Lennon ii incurajeaza in timpul ultimului turneu american al formatiei pe tinerii care plecau in Canada pentru a scapa de inrolarea in razboiul din Vietnam. De asemenea, in iunie '67, Paul McCartney s-a aflat in staff-ul organizatoric
Din punct de vedere muzical, influenta psihedelismului se manifesta foarte creativ in cazul Beatles-ilor, inovatiile aduse de ei in aceasta perioada avand o importanta covarsitoare pentru evolutia ulterioara a muzicii.
In 1967 aveau sa fie lansate cateva productii muzicale de o valoare inestimabila, incepand cu discul single Penny Lane/Strawberry Fields Forever, lansat in februarie si considerat pe buna dreptate o capodopera. Single-ul a fost insotit de un film promotional, anticipandu-se in acest fel practica video clip-urilor muzicale, atat de frecventa in zilele noastre.
In iunie a fost lansat unul dintre cele mai importante L.P.-uri ale istoriei rock, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Acest album a adus o serie de idei inedite, care aveau sa deschida in curand noi perspective muzicii rock, dar vom vorbi mult mai pe larg despre asta la cronica de disc. Cert este ca in acele momente epoca rock-ului ca gen de muzica dansant se afla mult urma, chiar daca temporal distanta era foarte scurta in fapt.
Interesant este si faptul ca de pe Sgt. Pepper's… nu este extras nici un single, lucru care marcheaza inceputul unei noi politici de promovare a discurilor. Daca pana atunci single-urile aveau importanta primordiala, Beatles aveau sa schimbe brusc optica, evidentiind importanta L.P.-urilor. Aceiasi tactica avea sa fie urmata in anii '70 de mari trupe precum Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple sau Yes. Totusi in 1967 aveau sa fie lansate alte doua discuri single, primul All You Need Is Love, in iulie; al doilea Hello, Goodbye, in noiembrie, dar acestea erau non album singles.
Pe 27 august se petrece un eveniment nefast in viata trupei: managerul Brian Epstein, cel despre care spuneam ca a avut un merit deosebit in scoaterea din anonimat a celor de la Beatles, moare in urma unei supradoze. Dupa acest tragic moment John, Paul, George si Ringo iau hotararea de a se ocupa ei insisi de problemele manageriale ale formatiei. In acest scop au fost puse bazele companiei Apple Ltd., care se va ocupa nu numai de afacerile Beatles-ilor, ci si de lansarea unor tineri artisti inca necunoscuti. Printre ei s-au numarat James Taylor, Billy Preston, Mary Hopkin, Badfinger sau Jackie Lomax.
Toamna lui '67 a fost consacrata filmarilor pentru Magical Mistery Tour. Lansat spre sfarsitul anului acesta avea sa fie primul produs al companiei Apple.
Atrasi de meditatia transcedentala, cei patru Beatles se gaseau la inceputul anului 1968 in tabara spirtuala din India a faimosului guru Maharishi Mahesh Yogi, care era de fapt un impostor de casa. Curand fiecare dintre cei patru vor invoca diverse motive si vor abandona campusul lui Maharishi. Motivul real era se pare dorinta celor de la Hollywood de a realiza un documentar la fata locului, printre protagonisti urmand a se numara si The Beatles. Apple Ltd. avea s-a dovedit din pacate a fi un mare dezastru financiar sim organizatoric.
Intre timp sunt editate alte succese: Lady Madonna, in martie si mai ales Hey Jude, in august. Hey Jude avea sa fie cel mai mare hit al intregii istorii rock, stand numai putin de 11 saptamani pe primul loc in clasamentul britanic. Cu Hey Jude, Beatles au reusit sa mai demonteze un cliseu. Pana atunci toate piesele difuzate la radio si implicit cele ajunse in topuri nu depaseau decat rareori durata de trei minute, Hey Jude tinea in schimb circa 8 minute. Pentru Beatles insa s-a facut un precedent bine venit pentru calitatea muzicii din clasamente.
In noiembrie apar si primele albume solo ale membrilor formatiei: Wanderwall Music, o coloana sonora semnata de George Harrison, precum si The Unfinished Music No.1, apartinand cuplului John Lennon - Yoko Ono. Mult mai importanta este dublul L.P. Beatles lansat in aceiasi perioada. Acesta este primul album lansat la Apple Records si a devenit celebru si prin coperta sa imaculata pe care scrie simplu The Beatles. De aici i se trage denumirea consacrata de White Album.
Relatiile dintre membrii grupului nu era dintre cele mai bune in acele momente. Marturie stateau si albumele solo care aparusera, precum si faptul ca piesele de pe White Album nu mai erau rezultatul efortului colectiv al lui Lennon si McCartney, ci reprezentau compozitii separate ale fiecaruia dintre ei. Tensiunile se vor amplifica treptat si vor iesi curand la iveala.
La inceputul lui '69 se pune problema revenirii la concerte si a inregistrari unui nou album care sa marcheze reintoarcerea la originile muzicii rock. Sesiunile de inregistrari si repetitiile desfasurate in ianuarie '69 urmau sa fie filmate pentru a constitui materialul unui documentar TV. Proiectul primise initial numele Get Back. Dupa circa o luna de munca, in care grupului i se alaturase si claparul de culoare Billy Preston, ca un fel de membru auxiliar, aceasta idee avea sa fie abandonata temporar. Pe 30 ianuarie insa are loc faimosul concert neanuntat de pe acoperisul cladirii Apple din Londra. Spectacolul ad-hoc a creat o mare agitatie in imprejurimi dar a fost intrerupt in cele din urma de politie. Acesta avea sa fie ultimul concert sustinut vreodata de Beatles.
Materialele inregistrate atunci vor fi folosite peste mai mult de un an la ultimul L.P. Beatles, Let It Be. Doua dintre cele mai reusite inregistrari din acea vreme au fost editate insa mai devreme, in primavara lui '69, sub forma unui single numit Get Back/Don't Let Me Down.
Dupa alte cateva luni formatia revine in studio si inregistreaza materialul unui album antologic, Abbey Road. Editat in septembrie, Abbey Road avea sa fie din pacate cantecul de lebada al Beatles-ilor. Tensiunile despre care vorbeam capatasera proportii. Gurile rele dadeau vina pe Yoko Ono, faimoasa partenera de origine japoneza a lui John, in timp ce John invoca tendinta lui Paul de a prelua in mod autoritar conducerea trupei. Pe de alta parte erau problemele companiei Apple care s-a dovedit a fi un adevarat fiasco.
Beatles nu mai existau in fapt inca din luna august, dupa incheierea sesiunilor pentru Abbey Road. Din acel moment fiecare si-a vazut de proiectele sale proprii. John lansa albume si single-uri cu Plastic Ono Band, George concerta alaturi de grupul Delaney&Bonnie, Ringo juca rolul principal in filmul Magic Christian, iar Paul lucra la primul sau album solo.
Momentul despartirii oficiale s-a petrecut in primavara lui 1970. Pretextul l-a constituit data lansarii albumului Let It Be. Initial Paul a cazut la intelegere cu ceilalti trei ca albumul sau solo sa apara dupa noul L.P. Beatles dar Paul incalca intelegerea si pe 10 aprilie publica acel anunt considerat drept act de deces al formatiei, prin care Paul isi facea cunoscuta intentia de a lucra pe cont propriu. In mai apare Let It Be, ultima productie discografica Beatles, ce includea cateva inregistrari din timpul sesiunilor din ianuarie anul precedent. Tot atunci apare si un film documentar, intitulat de asemenea Let It Be si realizat tot pe baza sesiunilor din ianuarie '69.
Popularitatea Beatles-ilor a ramas intacta si dupa despartire, zvonuri nefondate despre reunirea grupului circuland in permanenta in cele trei decenii care au trecut de la desfiintare, chiar si dupa asasinarea lui Lennon in 1980. In anii '90 au fost editate cateva albume Beatles care contin materiale inedite: From Us To You - Live At The BBC (1994) si Anthology (1995). Pe Anthology apar si doua piese inedite, Real Love si Free As A Bird, realizate pe baza unor demo-uri ale lui Lennon din anii '70 peste care au fost suprapuse orchestratii realizate de cei trei supravietuitori ai grupului.
Beatles sunt apreciati pe buna dreptate ca fiind cel mai important grup al istoriei rock-ului, aparitia lor producand o adevarata revolutie in muzica contemporana. Interesant este ca numele lor poate fi citat in cele mai diverse contexte muzicale. Astfel ii putem alatura fara teama de a gresi celor de la ABBA, datorita proportiilor succesului comercial, dar putem face acelasi lucru si daca ne gandim la Frank Zappa spre exemplu, daca ne gandim la latura avantgardista a muzicii lor, manifestata in a doua perioada de activitate.
Astfel ii putem alatura fara teama de a gresi celor de la ABBA, datorita proportiilor succesului comercial, dar putem face acelasi lucru si daca ne gandim la Frank Zappa spre exemplu, daca ne gandim la latura avantgardista a muzicii lor, manifestata in a doua perioada de activitate.
Cu:
Astfel ii putem alatura fara teama de a gresi celor de la ABBA, datorita proportiilor succesului comercial, dar putem face acelasi lucru si daca ne referim la Frank Zappa spre exemplu, daca ne gandim la latura avantgardista a muzicii celor de la Beatles, manifestata in a doua perioada de activitate.
Din pacate in momentul actual, nu mai se afla in viata decat doi dintre cei patru componenti ai grupului Beatles. John Lennon a cazut victima unui atentat absurd, pe 8 decembrie 1980 la New York, iar George Harrison a fost rapus de un nemilos cancer, in ziua de 29 noiembrie 2001
(VIOREL GRECU - http://serghei.net/docs/misc_doc/www.hmm.ro/bios/Beatles/beatles_bio.htm )
Comentarii
Trimiteți un comentariu