~ Marioara Tănase ~
Marioara Tănase (n. 8 septembrie 1940, Sighişoara - d. 25 iulie 1970, Braşov), interpretă de muzică populară şi romanţe, provenită dintr-o familie de iubitori ai cântecului popular.
Încă de la o vârsta fragedă a început colaborarea cu diferitele ansambluri folclorice din zona Sighişoarei , urmând ca la 18 ani să fie angajată a reputatului ansamblu folcloric al U.G.S.R. din Bucureşti.
Astfel , în anul 1958 , înregistrează la Radiodifuziunea Română primele cântece , acestea fiind editate şi lansate pe piaţă de casa de discuri Electrecord. După lansarea acestui material muzical ascensiunea Marioarei Tănase este una continuă , ea fiind recunoscută în scurt timp ca reprezentanta de vârf a melosului popular din Transilvania. A cules cântece şi doine de o inestimabila valoare artistică , din Sighişoara sa natală şi din satele limitrofe oraşului şi le-a împărţit cu dragoste de cântec şi căldură publicului spectator din ţara şi din afara graniţelor , ea fiind prezentă în turnee de mari succese în URSS , Germania , Franţa , Italia, Elveţia , Iugoslavia ,Israel, Ungaria dar şi în Asia şi Africa, aceştia mulţumindu-i cu aplauze şi preţuire.
Prezentă în diferite concursuri inter-culturale în ţară şi străinătate , luându-şi cu sine graiul şi cântecul ardelenesc , îmbinat cu portul tradiţional specific Târnavelor , Marioara a reuşit să câstige inimile publicului dar si valoroase trofee internationale care strălucesc şi acum în vitrina Ministerului Culturii.
In timpul activitatilor scenice intreprinse Marioara continuă să înregistreze noi melodii la Radiodifuziunea Română şi să lanseze discuri împreună cu casa de discuri Electrecord , acestea regasindu-se înca in Patrimoniul Cultural National , sub protecţie.
După caţiva ani , renumitul ansamblu Rapsodia Română , are o noua cântareaţă din Transilvania : Marioara Tănase. Împreună cu acest ansamblu , în 1968, Marioara Tănase obţine înalta distincţie “Templul de Aur” de la Festivalul de Folclor de la Agrigento , Italia cu piesa “Tarina de la Gaina “, care i-a deschis Marioarei o carieră internationala. Astfel , dorind să îşi diversifice repertoriul , timbrul plăcut şi calitaţile vocale excepţionale permitandu-i, Marioara imprimă şi lansează romanţe de o frumuseţe şi o interpretare profundă.
Marioara Tănase devine astfel un simbol al muzicii româneşti iar publicul nerăbdator o cere cât mai des în emisiunile TVR şi la radio. A colaborat cu compozitorii Richard Stein , Alexandru Corfescu, S. Bolintineanu şi cu dirijorii George Vancu , Florian Economu , Victor Predescu şi Paraschiv Oprea.
La sfârşitul lunii iulie 1970, Marioara vine la Sighişoara să îşi ia la revedere de la parinţi, fraţi şi rude pentru că urmează să plece într-un lung turneu în SUA şi Canada.
Destinul implacabil şi un şofer neatent au curmat într-un mod brutal viaţa tinerei interprete sighişorene. La intoarcerea din Sighişoara către Bucureşti , în Feldioara, o frâna o proiectează pe Marioara într-un copac aflat la marginea soselei. Este transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean din Braşov, însa nu s-a mai putut face nimic. Avea doar 29 de ani şi o carieră frumoasă şi în ascensiune. Trupul i-a fost depus în Catedrala Sighisoara timp de 2 zile , pentru ca sighişorenii să îşi poată lua ramas bun. Apoi a fost dusă la Bucureşti , unde a fost condusă pe ultimul drum de mii de admiratori veniţi de peste tot. A fost inmormântată în cimitirul Bellu , pe Aleea Artistilor.
Melodii din repertoriul Marioarei Tănase
* Ţarina de la Găina
* Zi-i bade cu fluiera
* Mai bădiţa strop de rouă
* O , rămâi
* Te-ai strecurat în mine dragoste
* Bădiţă cu ţundră neagră
* Mama numai o fata ai
* Câtu-i Dunărea de mare
* Păsărică din Ardeal
* Măi bădiţă ochii tăi
* A şters ninsoarea paşii tăi
* Bunica
* Cântec din Oaş
* Doină din Ardeal
* Eu pe-aicea n-am jucat
* Mi-ai scris pe o filă de hârtie
* Sus la munte ninge , plouă
* Cântec de nuntă
Comentarii
Trimiteți un comentariu