Remember Cenaclu Flacara


Cenaclul Flacara. 

"Un fenomen controversat, hulit de unii (in special de cei care nu au trait acele vremuri), apreciat de ceilalti.(...)

In 1973 se infiinteaza Cenaclul „Flacara“, un adevarat fenomen de masa, pana la interzicerea sa, in 1985. Au avut loc 1615 spectacole de muzica, poezie si dialog. Pe scena Cenaclului Flacara, s-au lansat, cele mai faimoase figuri ale muzicii folk. In 1982, apare triplul album de discuri L.P., „Cenaclul Flacara in concert“, iar in 1983, este realizata pelicula de 70 de minute „Cenaclul Flacara – Te salut, generatie in blugi“, care a fost interzisa de autoritati.(...)
Cenaclul a aparut pentru multi dintre romani la momentul potrivit. Prin el, multi dintre tinerii de atunci au descoperit frumusetea muzicii folk, poezia lui Eminescu, Esenin, Emil Botta, si multi alti poeti de care multi dintre tinerii de azi nu au auzit. Oamenii se simteau liberi (chiar daca nu erau si oricum chestia asta cu libertatea este relativa), dar in schimb cantau, dansau si traiau fiecare moment la intensitate maxima.

Multi pot spune retroactiv despre Cenaclul Flacara ca nu a fost decat o manipulare a comunistilor, pentru a controla tinerii. Posibil. Poate asa a inceput. Dar se pare ca in final a devenit ceva ce a speriat acel regim, fiindca altfel nu ar fi fost interzis. Iar pana la urma nu ne putem raporta doar subiectiv la acest fenomen care a fost Cenaclul Flacara.

Probabil ca pe multi i-a deranjat atitudinea de demiurg a lui Paunescu, dar majoritatea au pastrat in memorie muzica si sentimentul pe care il simteai cand canta Alex Zarnescu “Dor de Eminescu” (…doar un exemplu), sau senzatia de libertate si de sfidare a autoritatii pe care o simteai pe acele stadioane pline.

In mod cert Cenaclul Flacara a marcat o generatie si multe destine. Prin simpla prezenta in adolescenta sau tineretea noastra, intr-un moment in care contraoferta nu exista. Cine poate uita (si ma refer la cei care au trait acele vremuri) cum incepea emisiunea radio… pe acordurile din Om Bun, apoi Pittis spunand… ”Valori ale muzicii tinere”…

Astazi romanii par ca au incheiat definitiv si prea usor acest capitol. Sau poate ca nu! "

http://www.realkafka.ro/category/cultura/cenaclul-flacara/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

Titiana Mihali - o existenţă zbuciumată, un talent dumnezeiesc