Pe parcursul unei cariere ce depăşeşte patru decenii, Viorica Flintaşu a dăruit lumii frumosul şi nestematele de simţire şi înţelepciune populară românească aflate în întregul ţinut al Bihorului. S-a născut pe 15 octombrie, la Braşov, unde părinţii, originari din Sălişte de Beiuş, Bihor, s-au refugiat în anul 1940, când a fost ocupat Ardealul de Nord, iar în anul 1944, întreaga familie s-a reîntors definitiv în satul natal. Este sora regretatului poet Gheorghe Pituţ şi a preotului paroh al Bisericii Ortodoxe Beiuş, părintele Ioan Pituţ.
S-a stabilit la Bucureşti din 1964
După terminarea şcolii, Viorica Flintaşu a fost bibliotecară în Criştior, Rieni şi Dobreşti, susţinând şi o bogată activitate artistică cu formaţii de amatori la căminele culturale. În 1960, debutează la Casa de Cultură din Ştei. Patru ani mai târziu se mută la Bucureşti, unde continuă să cultive cu pasiune cântecul popular din Bihor, neuitând de unde a pornit.
În 1966 debutează la Radiodifuziunea Română, bucurându-se de primele înregistrări de cântece bihorene cu Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii, condusă de maestrul George Vancu. În acelaşi an debutează la Televiziunea Română şi tot atunci îi apare primul disc la Casa "Electrecord". Între anii 1967-1970, a fost solistă de muzică populară a Orchestrei "Barbu Lăutaru" a Filarmonicii "George Enescu", orchestră desfiinţată în anul 1970, iar între 1970-1975, la Ansamblul artistic "Doina" al Armatei - Bucureşti.
Distincţii acordate pentru activitatea artistică
A colaborat în spectacole şi turnee cu mari ansambluri folclorice şi orchestre din ţară, ducând cântecul bihorean inclusiv dincolo de graniţele ţării în: Israel, Danemarca, Norvegia, Rusia, Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Belgia etc. Pentru bogata sa activitate artistică a primit numeroase premii şi diplome, între care amintim: Diploma "Pro Meritis", acordată de Direcţia pentru Cultură Bihor, pentru merite deosebite în valorificarea şi promovarea scenică a melosului popular bihorean de-a lungul a 40 de ani de activitate artistică, diplome de excelenţă acordate de: Primăria Beiuş, Societatea Română de Radiodifuziune, Prefectura Botoşani, Direcţia pentru Cultură Suceava, Primăria Ştei etc.
Cele mai recente Diplome de excelenţă i-au fost acordate cu prilejul jubileului TVR pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române, respectiv a aniversării a 80 de ani de radiofonie românească. Totodată, Viorica Flintaşu este Cetăţean de Onoare al municipiului Beiuş.
Recent, îndrăgita interpretă de muzică populară a trăit alături de întreaga ei familie o mare bucurie, când PS Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, l-a hirotonit preot pe nepotul său, Iulius Paşcu Pituţ, la Biserica din Deal - Beiuş.
Loredana IONAŞ
http://www.valcea-turism.ro/
Comentarii
Trimiteți un comentariu