Titiana Mihali - o existenţă zbuciumată, un talent dumnezeiesc

 

Puţini dintre noi îşi mai aduc aminte că pe 11 septembrie ( ... )se comemoreaza plecarea spre tara fara de dor( nr ) a Titianei Mihali, una dintre cele mai mari cântăreţe de muzică populară a Maramureşului, ( ... ). Recunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional, şi înzestrată cu un talent aproape dumnezeiesc, Titiana Mihali a avut, în schimb, un destin tragic.

Oamenii de folclor o compară, din acest punct de vedere, cu Edith Piaf. Cântecele ei, precum "Mireasă, cununa ta", "Cobor oile la vale", "Du-te, dorule, în lume", "Coborâi din deal în vale" etc., au rămas cunoscute şi fredonate de toţi iubitorii muzicii ei.

Titiana Mihali s-a născut pe 29 noiembrie 1950, în Borşa, la poalele Pietrosului, pe care l-a iubit toată viaţa. Se spune că, aflându-se într-un turneu în Egipt, a vizitat Piramidele, însă nu a fost deloc impresionată de acestea, mărturisind că pentru ea Pietrosul are o însemnătate infinit mai complexă decât monumentele egiptenilor.
"Oamenii care se nasc la poalele munţilor Maramureşului duc cu ei mereu o tristeţe adâncă în suflet, mai ales atunci când, deschizând geamul casei în care locuiesc, nu au în faţa ochilor aceşti deosebiţi munţi. Aceasta este drama pe care dus-o şi Titiana mereu în sufletul ei", a spus folcloristul Nicoară Mihali.
Talentul ei de a cânta a fost descoperit încă de timpuriu. De mică, părinţii ei o duceau să cânte pe la nunţi. Nicoară Mihali îşi aminteşte că, la vârsta de 12 ani, Titiana Mihali a cântat la nunta părinţilor lui. "Mi-au povestit mai târziu ai mei că a cântat la nunta lor şi, pentru că era foarte micuţă de înălţime, nuntaşii au urcat-o pe o masă ca să o vadă toată lumea cum cântă", a mărturisit Nicoară Mihali. La vârsta de 17 ani, este angajată la Ansamblul "Maramureşul" din Baia Mare, colaborând în acelaşi timp cu Ansamblul "Cercănelul" din Borşa şi cucerind locul I la multe concursuri folclorice naţionale.
• Trofeu înmânat de Charles de Gaulle
Datorită talentului extraordinar de a interpreta cântecele autentice maramureşene, Titiana Mihali a fost preţuită şi apreciată şi la nivel internaţional. În acest context, în anul 1963, la un festival internaţional de folclor care a avut loc la Dijon, în Franţa, Titiana Mihali primeşte "Colierul de Aur", trofeu care i-a fost înmânat chiar de către preşedintele Franţei de atunci, Charles de Gaulle. Câţiva ani mai târziu, în anul 1968, este premiată cu Cheia de aur şi Cupa de cristal, în cadrul unui festival care s-a desfăşurat în Polonia. În acelaşi timp, întreprinde numeroase turnee în toate colţurile lumii: Macedonia, Bulgaria, Suedia, Norvegia, Egipt, Sudan, Libia etc.
• Ţăndărei - momentul înstrăinării de Maramureş
Titiana se căsătoreşte relativ târziu, la vârsta de 27 de ani, cu un căpitan de vas din localitatea Ţăndărei, judeţul Ialomiţa. Acest moment reprezintă pentru marea cântăreaţă ruperea de Maramureş, lucru care o va marca toată viaţa. Nicoară Mihali a spus că această căsnicie nu a fost una tocmai reuşită. Însăşi Titiana a mărturisit că Ţăndărei a fost blestemul destinului ei. Asta pentru că aici trăieşte cea mai mare dramă a vieţii ei. În anul 1981, aflându-se într-un turneu prin Europa şi Orient, fiica ei de trei anişori, Titienuca, se stinge din viaţă, fără ca Titiana să fie anunţată. La întoarcerea din turneu, ea descoperă că primul ei copil era mort şi îngropat de două săptămâni. Folcloristul Nicoară Mihali spune că această dramă a reprezentat pentru Titiana o schimbare radicală, inclusiv în repertoriul ei artistic. "Dacă până la moartea Titienucăi, muzica pe care o interpreta Titiana era plină de veselie şi de exuberanţă, cântecul ei era plin de puterea zeilor, de bucuria vieţii, după tragedie, cântecele devin cuprinse de o adâncă tristeţe, precum un bocet etern al existenţei", a mărturisit Nicoară Mihali. El a mai adăugat că, în durerea extraordinară pe care a simţit-o ca mamă la pierderea copilului ei, s-a dus la cimitirul unde a fost înmormântată fetiţa, a dezgropat-o şi a strâns-o la piept. De aici şi dorinţa ei de a fi înmormântată cu fiica ei pe piept atunci când o să moară. După Titienuca a mai avut încă doi copii: Aura şi Auraş.
• Concert pentru Titiana lângă zidurile spitalului Fundeni
La un an după moartea fetiţei, pe 8 martie 1982, Titiana este invitată, de către binecunoscutul realizator TV, Tudor Vornicu, într-o emisiune. Însă, pe platourile de filmare, suferă un preinfarct şi este dusă de urgenţă la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde este operată pe cord deschis. Tudor Vornicu, după ce a terminat filmările cu ceilalţi interpreţi de muzică populară, i-a strâns pe toţi şi, lângă zidurile spitalului, i-a oferit Titianei un concert extraordinar.
• Reîntoarcerea în Maramureş şi sfârşitul tragic
În anul 1989, Titiana Mihali divorţează şi se întoarce acasă, în Maramureş, fiind numită profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Sighetu Marmaţiei. Din păcate, după doi ani, pe 11 septembrie 1991, privighetoarea cântecului popular maramureşean se stinge din viaţă, la doar 41 de ani, într-un apartament din Sighetu Marmaţiei. Este dusă iniţial în Borşa, însă apare un conflict între fraţii ei, în urma căruia o parte dintre ei decid să o ducă la Ţăndărei, pentru a fi înmormântată împreună cu feţita ei, Titienuca, aşa cum i-a fost dorinţa. În momentul în care borşenii află că trupul neînsufleţit se află în Borşa, ca un trist omagiu adus artistei, localnicii au scos în geamuri toate picapurile pe care le-au avut şi, timp de trei zile, de la un capăt la altul al localităţii a răsunat muzica Titianei Mihali. Trecerea trupului ei peste Pasul Prislop nu este lipsită de evenimente. Maşina care o transporta se strică şi este adus un alt mijloc de transport, cu care se întâmplă acelaşi lucru. Doar după multe rugăciuni, rostite de un preot, cortegiul funerar a putut pleca spre Ţăndărei unde trupul artistei a fost înhumat. În anul 2005, fraţii Titianei decid să o readucă în Borşa, unde îi ridică o frumoasă capelă. Aşadar după 14 ani de la trecerea la cele veşnice, Titiana Mihali îşi regăseşte liniştea în pământul atât de îndrăgit al Maramureşului.
• Primul  Festival "Titiana Mihali" în Borşa
Folcloristul Nicoară Mihali a mărturisit că se intenţioneză ca, începând de anul acesta ( 2009 ), cu ocazia aniversării naşterii cântăreţei, pe 29 noiembrie, să organizeze în Borşa primul Festival din ţară dedicat Titianei Mihali. "Va fi un festival care se va adresa exclusiv fetelor tinere din Maramureş, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, care doresc să debuteze în muzică populară", a precizat Nicoară Mihali. Până acum, doar în afara graniţelor, în SUA, mai exact în statul Maryland, a fost inaugurat - în 1998 - un festival dedicat celebrei interprete, iniţiativă care a aparţinut românului Ioan Enciu, stabilit în SUA.

Ionuţ HOROBA
12-09-2009

http://www.glasul.ro/view_article.php?show=12832&name=Titiana_Mihali_o_existenta_zbuciumata_un_talent_dumnezeiesc



 




https://www.facebook.com/groups/titianamihali/

Comentarii

  1. https://www.facebook.com/Istrocolor/photos/a.427115644057989.1073741836.426957120740508/688469577922593/?type=3&theater

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!