Centrul Cultural din Deva se leapădă de Drăgan Muntean

"Ai rămas al nimănui/ La marginea satului, măi bade Ioane…"

Centrul Cultural al municipiului Deva este la o şedinţă distanţă de a fi rebotezat. Fosta casă de cultură din localitate nu va mai purta numele îndrăgitului cântăreţ de muzică populară Drăgan Muntean, ci se va numi simplu „Centrul Cultural Deva”. Asta după ce comisia de cultură a judeţului a respins propunerea de rebotezare a instituţiei „Centrul Cultural D`Arte” şi a recomandat o denumire neaoşă.

Proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii Centrului Cultural din Deva s-a regăsit pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de ieri. Consilierii locali ar fi trebuit să se pronunţe cu privire la schimbarea denumirii centrului, însă propunerea a fost respinsă înainte de şedinţă de comisia de cultură a judeţului Hunedoara. Drept consecinţă şi aprobarea schimbării de­numirii a fost amânată pentru o şedinţă viitoare.
Punerea în discuţie a schimbării denumirii centrului cultural vine ca urmare a solicitării Consiliului Judeţean Hunedoara de a atribui numele artistului Drăgan Muntean Ansamblului Folcloric al judeţului Hunedoara. Cum ansamblul va avea personalitate juridică, denumirea nu poate fi „împărţită” de două instituţii. Prima propunere cu privire la preschimbarea numelui instituţiei a fost Centrul Cultural D`Arte Deva, dar aceasta nu a fost agreată de membrii comisiei de cultură a judeţului, care le-a dat răgaz consilierilor locali ai Devei să vină cu noi pro­puneri. Un prilej tocmai bun pentru ca aleşii locali ai Devei să-şi lase imaginaţia să zburde. Nu au lipsit propunerile de genul: Centrul Cultural „Ţiga­niada”, Centrul Cultural „Magna Curia”  sau doar „Magna”. Un alt consilier mai îndrăzneţ a propus ca Centrul Cultural să poarte numele managerului Muzeului din Deva, Liliana Ţolaş. în cele din urmă, aleşii locali au convenit ca propunerea care va fi înaintată comisiei de cultură a judeţului să se rezume la o denumire simplă, respectiv Centrul Cultural Deva.



Centrul Cultural va fi reabilitat


Consilierii Devei nu au reuşit în şedinţa de ieri să schimbe denumirea Centrului Cultural. în schimb au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de reabili­tare a clădirii instituţiei asupra căreia nu s-a mai intervenit de la construcţie. Valoarea  estimată a lucrărilor se ridică la aproximativ 30 de milioane de lei. Finanţarea va fi suportată din bugetul local al Devei. Cu aceşti bani va fi reabilitată faţada Centrului Cultural, vor fi recompartimentate unele săli,  vor fi înlocuite instalaţiile electrice, de încălzire şi sanitare, şi vor fi montate două lifturi pentru persoanele cu diza­bilităţi şi va fi refăcută scena în sala de spectacol „Liviu Oros”.  De asemenea, instituţia va fi dotată cu aparatură modernă, mobilier şi tâmplărie noi.

Sursa : http://www.glasul-hd.ro/Numele-artistului-va-fi-purtat-de-un-ansamblu-folcloric.-Centrul-Cultural-din-Deva-se-leap%C4%83d%C4%83-de-Dr%C4%83gan-Muntean_4_5322.html

"Peste mine trece-un dor, asta zic pin-am sa mor,

Peste mine trece jele,
Asta-mi spun mandrele mele,
Zece ani as duce-o bine, de n-ari fi doruri pe lume,

Zece ani si-o vara-ntreaga,
De n-ar fi mandruta draga,
Dragoste batute-ar focu, ca tu mi-ai mancat norocu,

Merg la sapa si la plug,
Numa dragoste-am in gind,
Pantru mandra din Poinita, mi-am pierdut la joc traistuta,

Iar capunu de pe spate,
L-am lasat in vreo tri sate,
Nu stiu in ruda ori ce mar,
La mandra cu parul par,.. "


Reactii :

Maria  Golban

Of, Doamne...încă o "inițiativă măreață"!

De ce oare, cei care vor să se evidențieze prin proiecte de inițiativă, nu găsesc de făcut ceva util comunității care i-a ales? Poate se revine asupra acestei decizii, poate ea nu este încă definitivă, sau poate cetățenii iau atitudine...poate o petiție...

Drăgan Muntean rămâne, prin întreg patrimoniul lăsat, o figura emblematică a folclorului ardelenesc, românesc si, mai ales, hunedorean!
Radio Sufletel

Dragan Muntean este un simbol al vesniciei culturale.. Faptul ca la un moment dat cineva a hotarat ca institutia sa poarte numele lui Dragan Muntean a adus onoare acestei institutii si totodata responsabilitati ! A fost un act de recunoastere nu doar a valorii acestui om ci si o asumare a unei activitati de marca. Oare azi numele lui Dragan Muntean cade greu pe umerii edililor ? Sa nu mai fie in stare acei oameni sa tina stacheta atat de sus precum e de inalt acest nume ?

Radu Daniel
Ce ne mai miram in Romania??? SI daca i au numele artistului Dragan Muntean o sa dea poate numele vre unui manelist ??


Maria Marinela Nascutiu
ORIBIL!!!!! CA SA DISTRUGI UN POPOR PRIMA DATA II DISTRUGI VALORILE SI DUPA AIA CELELALTE........RUSINE...


Vera Negosanu
offffffffffff...ce geeeest....nu am cuvinte! nu mai am nici vorbele si nici puterea necesara sa comentez asa o decizie de prost gust! dar de unde bun simt la edili ?(din orice judet ar fi ei)


Florentina Pleniceanu
Va mirati?


Maria Corlan Mischie
Nu pot să cred!!! S-a primit şi o explicaţie?


Claudia Oltean
Ce-i cu oamenii aia ? Cine a venit cu aceasta " stralucita " initiativa ? Sa dea explicatii grobianul !


Bucur Gabriel Teodor
rusine!!!!!!!!numele cui o sa il puna, al cuiva care e mentalist, sau iluzionist.....ca astia is la moda acum


Alina Florinela
 Pacat ca toate lucrurile bune si frumoase sunt lasate la o parte.....Dragostea iubitorilor de folclor pentru Dragan Muntean nu v-a pierii,asta este clar ...problema e ca hotararile in tarisoara noastra nu le facem noi,desi noi asa credem,pentru ca ma indoiesc ca este vre-un hunedorean(iubitor de folcor sau nu)care sa vrea sa fie schimbat numele casei de cultura:(((.....mare pacat si trist!!!dar la noi in tara te poti astepta la orice!!!

Curs Dansuri Traditionale Romanesti
Rusine...

Mihai Teodor Nașca
Oamenii vin si pleaca, functiile vin si se duc... totul este efemer, insa dupa noi toti raman vesnice valorile, si nu acelea facute peste noapte ci recunoscute de neamul in care traim! Dragan Muntean este mult peste toate demnitatile temporare ale unora sau altora din aceste vremuri atat de nebune.... El va ramane in constiinta noastra indiferent daca niste potentati ai vremii vor sau nu sa ii pastreze numele pe o casa de cultura!
Pe cine deranjeaza asa d e mult acea efigie? pe cine l-a deranjat asa de mult numele unui om, care a facut mult mai mult decat niste alesi temporar in niste functii.... ale caror nume nu vor mai dainui decat in actele lor de identitate!!
O vorba spune ca pentru a distruge o natiune trebuie sa ii distrugi cultura si e deajuns!!! Continuati sa va autodistrugeti!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!