Ziua internațională a internetului

Ziua nationala a internetului

Știați că pe 29 octombrie este Ziua Internațională a Internetului? Mai exact: o zi sărbătorită – din 2005 încoace – drept ziua în care a luat naștere Internetul. Și mai exact: una dintre zilele internaționale ale Internetului.

O zi pe care să o dedicăm prieteniilor care fără online nu ar fi putut exista. Și momentelor de bucurie – mici sau mari – pe care doar internetul le-a putut aduce în viețile noastre. Și oamenilor care au clădit istoria (frumoasă și tumultoasă) a internetului românesc. O zi pe care să o dedicăm părților bune ale unei lumi virtuale care, să recunoaștem, a îmbogățit lumea fiecăruia dintre noi.


Dacă citiţi acum acest text, înseamnă că vă număraţi printre sutele de milioane de oameni pentru care internetul e o parte a vieţii de fiecare zi. Verificarea emailurilor primite, răsfoitul ziarelor sau informaţiile găsite rapid despre orice sunt deja lucruri obişnuite pentru cei mai mulţi dintre noi. Poate nu ştiaţi însă că internetul e o descoperire care datează de numai patru decenii.

Astazi este „ziua internationala a internetului”. Data de 29 octombrie a fost aleasa pentru a marca succesul unui grup de cercetatori americani din urma cu 43 de ani. Acestia au reusit în 1969 sa transmita un mesaj de la un calculator la altul, punând bazele astfel retelei care va fi cunoscuta mai tarziu sub numele de „internet”. Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se logheze, cineva a folosit pentru prima dată cuvântul LOGIN într-un sistem informatic conectat pe ArpaNet, în computerul găzduit la Stanford Research Institute. La transmiterea literei G din cuvântul LOGIN, sistemul gazdă s-a blocat.

Detalii într-un material de Octavian Coman:



Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva va găzdui luni, 29 octombrie, începând cu ora 13:00, o manifestare educativ-ştiinţifică, organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva cu scopul de a marca Ziua Internaţională a Internetului.

Biblioteca Judeţeană organizează o întâlnire cu elevii de liceu pe tema internetului şi a istoriei acestuia, istorie care va fi prezentată în power point. Prezentarea va fi urmată de un concurs cu premii în cărţi oferite elevilor care vor da răspunsurile corecte la întrebările legate de prezentarea pe care au urmărit-o. În urmă cu 42 de ani, la 29 octombrie 1969, studentul Charley Kline de la UCLA (Universitatea California, Los Angeles) a realizat prima interconectare a două computere. A fost momentul care a revoluţionat întregul sistem de comunicare, de aici înainte s-a deschis o eră nouă, iar progresele s-au produs cu o viteză uluitoare. Nici una dintre descoperirile ştiinţifice anterioare, care de-a lungul secolelor au produs impact asupra dezvoltării omenirii, nu a fost aplicată atât de rapid.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!