Dulceata de Nuci Verzi
Dulceata de Nuci Verzi
Ingrediente:
100 nuci tinere
800 gr zahar
2 pahare cu apa
zeama de la o lamaie
vanilie dupa gust
manusi de bucatarie
cutit bine ascutit
Preparare:
Inainte de a ne apuca de treaba trebuie sa tinem nucile in apa rece pentru 24 de ore, timp in care mai schimbam apa tot la aproximativ 2 ore, cu alta rece.
In ziua urmatoare, punem manusile pe maini, (pentru a ne feri pielea de petele lasate de nuci), luam un cutit bine ascutit si trecem la curatarea nucilor. Pe masura ce la curatam, le introducem in apa rece. In timpul asta avem pe foc cratita in care vom face dulceata si in care am pus zaharul si apa la fiert. Trebuie sa avem un sirop bine legat in momentul in care punem nucile in sirop.
In alta cratita, tot pe foc, avem apa pusa la fiert. Cand clocoteste, punem nucile si lasam la fiert 3-4 minute. Scurgem de apa clocotita, le lasam intr-o cratita cu apa rece si punem a doua tura de apa la fiert. Procedam asa de trei ori.
Apoi luam proba siropului. Daca punem cateva picaturi de sirop intr-un pahar cu apa rece si siropul isi pastreaza forma de bila si nu se imprastie in apa, atunci inseamna ca este gata pregatit pentru a pune nucile scurse bine de apa in el. Daca siropul se imprastie in apa atunci se mai continua fierberea.
Cand este gata se pun nucile in sirop si se lasa la foc mic la fiert. Se procedeaza in continuare ca la o dulceata normala, adica se fierbe jumate de ora azi, 15 minute maine si inca 15 minute a treia zi. Se pune in borcane curate si sterilizata, se pune capacul si se lasa intre paturi sau perne pana a doua zi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu