Cele mai frumoase traditii, obiceiuri si superstitii de Sfanta Maria


Sarbatoarea Sfintei Marii Mari este o sarbatoare pe care nu trebuie sa o ignori daca doresti sa aduci in casa ta prosperitatea si bunastare si sa ai parte de sanatate si liniste sufleteasca, daca doresti sa te casatoresti sau sa ai o nastere usoara, daca doresti ca Maica Domnului sa te ajute sa izbandesti asupra rauvoitorilor si a hotilor.


Pe 15 august este celebrata o importanta sarbatoare ortodoxa, cea a Adormirii Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta in traditia populara si ca Sfanta Maria (Santamaria) sau Sfanta Marie Mare. In centrul marii sarbatori se afla Fecioara Maria, cea mai indragita figura feminina din calendarul religios, cunoscuta in traditia populara romaneasca si ca mijlocitoare pentru oameni in fata lui Dumnezeu. In ziua Judecatii de apoi, Maica Domnului va fi cea care va da cu navodul prin iad, iar sufletele celor care vor reusi sa se agate de plasele navodului vor fi iertate de pacate…
Sarbatoarea Sfintei Marii Mari este o sarbatoare pe care nu trebuie sa o ignori daca doresti sa aduci in casa ta prosperitatea si bunastare si sa ai parte de sanatate si liniste sufleteasca, daca doresti sa te casatoresti sau sa ai o nastere usoara, daca doresti ca Maica Domnului sa te ajute sa izbandesti asupra rauvoitorilor si a hotilor. Nici postul care precede aceasta sarbatoare (1-14 august) nu trebuie trecut cu vederea. Este considerat la fel de important ca si Postul Pastelui si ar fi bine sa fie tinut in gand si fapte bune, dar si abtinere de la mancarurile considerate “de dulce.”

In anumite zone rurale ale tarii, in preajma acestei zile, viile sunt data spre protectia pandarilor. Totodata, descantatoarele “leaga” ciocul pasarilor astfel incat acestea sa nu mai poata prada viile si sa strice strugurii. In acelasi timp, gospodinele dau de pomana din strugurii care s-au copt timpuriu, iar in regiunea Munteniei, impart faguri de miere si prune ca “sa fie de sufletul celor adormiti”.
Tot in aceasta zi de 15 august se cinstesc ‘cei adormiti’, iar cei care poarta numele Sfintei Marii sunt pomeniti in cadrul slujbelor religioase. Nici ziua de dinaintea marii sarbatori nu este lipsa de importanta in folclorul religios romanesc. 14 august este considerata a fi Ziua Cercurilor Sfintei Marii, zi ce este tinuta de catre toate femeile insarcinate. Ele nu trebuie sa munceasca sau sa trebaluiasca in aceasta zi daca isi doresc sa aiba parte de o nastere usoara, iar pruncul lor sa fie sanatos si binecuvantat de Dumnezeu. Se crede ca femeile insarcinate care nu tin aceasta zi se vor chinui la nastere si vor naste in dureri mari. De asemenea, in anumite zone ale tarii, este interzis sa gatesti mancare la foc cu doua zile in aceste zile. Alfel risti sa atragi asupra ta necazuri in sanatate sau chiar napasta focului…
Florile care sunt culese de sfanta Marie Mare sunt puse la icoane, considerandu-se ca avand puteri sfinte si tamaduitoare si alinand durerile in caz de nevoie, dar si protejand impotriva fulgerelor. Exista totodata o anumita planta cunoscuta in popor sub numele de “palma Maicii Domnului”. Culeasa in ziua sfanta a sarbatorii, aceasta planta se adauga in apa de scaldatoare. Se crede ca aceasta planta placuta Maicii Domnului are rolul de a mentine trupul frumos si sanatos, ferindu-l de boli. Mai mult, fetele care doresc sa se marite trebuie sa spele cu apa de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara sa le ajute sa-si intalneasca alesul. De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii cand florile pot fi culese si sa fie bune de leac...
In anumite zone ale tarii, s-a pastrat obiceiul ca fetele tinere, de maritat, sa culeaga navalnicul in aceasta zi, o planta ce creste in zonele cele mai tainice ale padurilor. Nu oricine are acces la ea si o poate gasi, insa cea care o culege va avea parte de o casatorie cu un barbat cumsecade si placut lui Dumnezeu. Pentru ca petitorii sa poposeasca in gospodaria fetei respective, planta trebuie purtata in san pe tot timpul zilei.
Conform unei alte datini din batrani, in aceasta zi, usa trebuie tinuta deschisa pentru a o primi cum se cuvine pe Maica Domnului. In casa in care va intra, Maica Domnului va aduce binecuvantare si alinare.
Conform unei alte superstitii populare, este interzis ca in aceasta zi sa iti tunzi parul si sa il arunci, la fel cum este interzis si sa mergi inapoi. De ce? Pentru ca daca nu respecti intocmai aceste datini, dracul va rade, iar Maica Domnului se va intrista si va plange.
Ziua de Sfanta Marie Marie este o sarbatoare de tranzit ce face legatura intre vara si toamna. Odata trecuta aceasta sarbatoare, se crede ca toamna isi poate intra in drepturi oricand. Totodata, dupa aceasta sarbatoare, se pot oficia din nou casatoriile in biserica si incepe sezonul iarmaroacelor si al targurilor de toamna. In acelasi timp, vremea poate fi si ea prognozata in functie de anumite “semne”. Inflorirea trandafirilor chiar de Sfanta Marie Mare tradeaza sosirea unei toamne blande si indelungate.
Nu putini sunt cei care isi serbeaza numele in aceasta zi. Nu putini sunt insa nici cei care considera aceasta zi ca fiind potrivita pentru pomenirea mortilor, iar nu pentru celebrarea viilor. Serbarea numelui Sfanta Maria ar trebui sa aiba loc pe 8 septembrie, cand se celebreaza Nasterea Maicii Domnului si nu pe 15 august, cand este celebrata “adormirea” Maicii Domnului, obstescul sau sfarsit si trecerea in randul sfintilor. Totodata, perioada dintre Sfanta Maria Mare (14 august) si Sfanta Marie Mica (8 septembrie) este considerata perioada ideala pentru efectuarea lucrarilor de toamna si pentru semanaturi.
Se crede ca rugaciunile care sunt spuse din inima catre Maica Domnului in aceasta zi sunt mai ascultate ca niciodata.
Sfanta Maria este cunoscuta si ca patroana a marinarilor si de aceea pe 15 august este sarbatorita si Ziua Marinei.

http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/8836/Cele-mai-frumoase-traditii-obiceiuri-si-superstitii-de-Sfanta-Maria.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!