Festivalului Internaţional „Doina Covurluiului” - Galati - 2011




Săptămâna viitoare, de luni până joi, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor se va desfăşura cea de-a 6-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”.

Vor fi 450 de participanţi din Grecia, Cipru, Italia, Ucraina, Georgia, Republica Moldova, iar din ţara noastră ansamblurile profesioniste „Cununa Carpaţilor” (Bucureşti), „Trandafir de la Moldova” (Huşi), „Doina Gorjului” (Tg.Jiu) şi, bineînţeles, gazdele - Ansamblul „Doina Covurluiului” din Galaţi.

Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, organizatorul evenimentului, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: „Preşedintele Chebac ne ajută, Primăria ne ajută, Ciumacenco ne ajută”.

„Ansamblurile din străinătate vor intra în concurs, cele din România vor susţine recitaluri în afara concursului. Accesul publicului va fi, şi de data aceasta, gratuit, şi vom pune la dispoziţia spectatorilor 1.900 de scaune”.

„Îi rugăm pe cei care vor dori să ne ajute să le strângem la încheierea fiecărei seri de festival pentru că e greu să facem acest lucru patru oameni - două femei de serviciu, un şofer şi cu mine”, a spus Sergiu Dumitrescu.

Programul pe zile

Festivalul va începe luni, 15 august, la ora 19,00, cu parada formaţiilor participante, urmată de un spectacol susţinut de câştigătorul trofeului de anul trecut, Ansamblul „Sonhechko” Jitomir din Ucraina.

Seara de luni se va încheia cu un spectacol al Ansamblului „Doina Covurluiului” din Galaţi şi un recital Laura Lavric şi Mioara Velicu (FOTO 2 şi 3), de la ora 21,30.

Marţi, începând cu ora 19,00, vor urca pe scenă ansamblurile din Grecia şi Italia, iar de la 20,30, Ansamblul „Cununa Carpaţilor” din Bucureşti.

Miercuri, la ora 19,00, este rândul celor din Cipru şi Republica Moldova să intre în concurs, iar al Ansamblului „Trandafir de la Moldova” din Huşi să susţină un recital, de la 21,30.

Joi va fi festivitatea de premiere şi gala laureaţilor, la ora 19,00, urmată, la 20,30, de spectacolul Ansamblului „Doina Gorjului” din Târgu Jiu.

Juriul şi trofeul

Juriul festivalului va fi alcătuit din coregrafii Teodor Vasilescu, Marin Barbu (Bucureşti), Mihai Guzum (Ucraina), Ştefan Coman (Tulcea), cărora li se va alătura gălăţeanul Sergiu Dumitrescu. Prezentatoarea festivalului va fi, ca în fiecare an, Aurelia Bogatu Matei, directorul adjunct al Centrului Cultural.


Trofeul festivalului este realizat în acest an de meşterul popular gălăţean Ştefania Crişan.






„Fiind criză, nu vom acorda premii în bani. Avem acest trofeu, foarte frumos realizat, şi plachete pentru participanţi, plus binecunoscutele sacoşe de la Consiliul Judeţului, va fi ceva discret, pe măsura bugetului din acest an”, a mai spus Sergiu Dumitrescu.

Scena, câştigată în cadrul unui proiect euroregional de către Consiliul Judeţului Galaţi, este aceeaşi pe care vor evolua participanţii la Festivalul Interetnic al Euroregiunii.





Sursa - http://viata-libera.ro/articol-Patru_seri_de_folclor_la_Galati.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!