joi, 21 februarie 2013

Ansamblul folcloric "Doina Timisului"


 Ansamblul folcloric

"Doina Timisului"


Ce ar putea fi mai minunat decât o sarbatoare traditionala?




 Chiar si cel mai agitat dintre orase si mai ales cel mai supus tumultului modern, a pastrat nostalgia baladelor traversând poienile, a dansurilor din luminisuri sau din inima satului. Tinerii din timisoara pastreaza în suflete melodiile stravechi si revenind adesea în satele strabunilor din Banat au decis sa recreeze pe scena imaginea acestei bucurii.

Si iata cum în 1959 a luat fiinta "Doina Timisului", ansamblu care reuneste studenti de la aproape toate facultatile din Centrul Universitar din Timisoara, ansamblu care s-a facut foarte repede cunoscut pentru ca si-a luat drept scop sa aduca omagiu extrem de variatei culturi traditionale. Înalt tinuta a spectacolelor prezentate, autenticitatea cântecelor si a dansurilor, a traditiilor si costumelor, aduse pe scena cu mare arta, au adus în putin timp acestei formatii un mare renume atât în tara cît si în strainatate.





Partea coregrafica a spectacolelor se îmbina armonios cu cea muzicala, fiind constituita pe aceleasi coordonate ca ale unui mozaic reprezentativ pentru toate zonele tarii. Partea muzicala a spectacolelor este sustinuta de o formatie orchestrala formata din viori, clarinete, taragot, acordeon, contrabas, chitara, saxofon si instrumente care redau culoarea specifica muzicii populare românesti: fluier, drâmba, ocarina, caval. În spectacolele ansamblului nostru sunt puse în valoare vechi melodii pe cale de disparitie, diverse melodii de ritualuri, foarte melodioase, cu ritmuri variate, antrenante, adesea sincopate si de asemenea melodii create si intrate recent în circulatie, melodii care exprima optimismul si bucuria de a trai care caracterizeaza sufletul poporului nostru. Repertoriul orchestrei, a interpretilor si solistilor instrumentisti cuprinde melodii din toate zonele tarii: de la doina din Banat la brâul din Muntenia, de la hora din Moldova la învârtita din Transilvania, care constituie un amplu mozaic, reprezentativ si pitoresc al melosului popular românesc.

Banatul e situat în sud vestul României. Frumusetea sa este data de relieful armonios, de muntii acoperiti de paduri bogate în vânat, de dealurile înveselite de vii, de câmpiile cu grâu, aurite de soare. Râurile au strabatut vai pitoresti, Timisul traverseaza tumultos întreaga zona, împrumutându.si numele ansamblului nostru.

Bega cu malurile sale rasfata Timisoara, capitala acestei provincii traditionale. Orasul primului tramvai, al iluminarii electrice si primul oras liber dupa caderea dictaturii în 1989, este numit si "orasul rozelor" pentru ca acestea înfloresc si îmbalsameaza parcurile si strazile, din luna mai pâna în octombrie.

În acest decor s-au trezit sperantele si au luat nastere timpuri noi…





Repertoriu

1. "MUNTE" - dans din zona Banatului de munte, care prin ritmurile lui alerte, prin tumultul creat de învârtirile continui ale fetelor pe sub bratele baietilor, prin vigoarea miscarilor specific barbatesti, reda temperamentul aprins al locuitorilor de la munte.

2. "MOLDOVA" - dans din zona de nord-est a tarii. De la început pâna la sfârsit dansul este colorat de strigaturile variate tematic: de îndemn la joc, satirice si lirice.
   
3. "SES" - dans din câmpia Banatului, caracterizat printr-o desfasurare mai larga în spatiu, însotite de miscari line.

4. "BRÂURI" - dans barbatesc din zona de munte a Banatului, dansuri de pastori care s-au pastrat pâna în zilele noastre, cele mai reprezentative constituind suita careia îi da viata scenica grupul nostru.

5. "ARDELENE" - dans din Valea Almajului, regiune situata situata în sudul Banatului
         
6. "NASAUD" - dans din podisul Transilvaniei, un continuu dialog între jocul calm si gratios al fetelor si elanul deslantuit al baietilor care-si etaleaza maiestria.

7. "IEDERA" - dans din centrul Banatului, remarcabil prin momentele executate de un baiat cu doua fete
   
8. "CALUS" - un dans foarte faimos în România. Dans din Muntenia executat numai de baieti, calusul se deruleaza extrem de spectaculos, cu lovituri ale calcâielor, batai apasate în pamânt, sarituri în aer, strigaturi.
   
9. "VALEA TIMISULUI" - dans de pe Valea Timisului, regiune situata în zona de munte a Banatului, caracterizata prin ritmul alert al piruetelor precum si prin vigoarea miscarilor specifice baietilor.

10. "OAS" - dans provenind din nordul tarii, dintr-o zona folclorica unde ritmurile arhaice pastrate intacte pâna în prezent evoca mândria si curajul locuitorilor.

11. "CRIHALMA" - dans de fete din zona Fagaras (centrul tarii), caracterizat prin eleganta scenica a tinerelor fete.
     
12. "FECIORESC" - dansuri de barbati din toate subzonele Transilvaniei, caracterizat prin momente dinamice, o mare bogatie de ritmuri, sincope si contratimpuri, creeaza un spectacol dinamic si plin de vigoare
   
13. "OLTENIA" - dans cules din câmpia Dunarii, cu valente spectaculare deosebite. Ritmurile alerte, miscarile executate în mare viteza, pasi sincopati, strigaturile de comanda, vibratia permanenta la unison a întregului grup, creaza un spectacol dinamic plin de vigoare.

14. "SOROCURI" - dans barbatesc din câmpia Banatului care cuprinde batai de palme în cizme, sarituri si deplasari surprinzatoare în spatiu
         
15. "BIHOR" - acest dans este jucat în câmpia de vest si în vaile sapate între dealuri de cele trei Crisuri. Oamenii sunt exuberanti, iar tumultul pasilor batuti marunt în ritm sincopat se însoteste cu strigatele si vorbele satirice foarte gustate de comunitatea satului.

16. "VALEA BISTREI" - dans de pe Valea Bistrei, regiune situata în zona de munte a Banatului, caracterizat printr-o eleganta aparte, desfasurat într-un ritm alert, cerând dansatorilor o maiestrie deosebita.
     

                                       
 

Palmares national

2011, 2010, 2009, 2008, 2007 - festivaluri fara competitie

2006: Festival National Studentesc de Folclor, Iasi
Premiul I:
· ansamblul folcloric

2005, 2004, 2003 - festivaluri fara competitie

2002: Festival National Studentesc de Folclor, Iasi
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· duo solisti dansatori: Diana Neagoe si Marius Jurj
· formatia de dansuri barbatesti
· formatia de dansuri mixte
· taraf
· solist instrumentist: Cosmin Golban (taragot)
· duo solisti instrumentisti: Cosmin Harsian si Ovidiu Pâslea (clarinete)

2001, 2000 - festivaluri fara competitie

1999: Festival National Studentesc de Folclor, Iasi
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· formatia de dansuri barbatesti
· formatia de dansuri mixte
· grup vocal barbatesc

1998: Festival National Studentesc de Folclor, Timisoara
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· duo solisti dansatori: Daniela Neagoe si Manuel Stanescu
· formatia de dansuri barbatesti
· formatia de dansuri mixte
· solista vocala: Otilia Duma

1997: Festival National Studentesc de Folclor, Suceava
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· duo solisti dansatori: Daniela Neagoe si Manuel Stanescu
· formatia de dansuri barbatesti
· formatia de dansuri mixte
· taraf
· solist instrumentist: Remus Grosu (carinet)
· duo solisti instrumentisti: Remus Grosu si Caius Ciolac (clarinete)
Premiul II:
- solista vocala: Mariana Metea

1996: Festival National Studentesc de Folclor, Iasi
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· duo solisti dansatori: Cosmina Cristescu si Manuel Stanescu
· formatia de dansuri barbatesti
· duo solisti instrumentisti: Remus Grosu si Caius Ciolac (clarinete)
· solist instrumentist: Marius Mihai, vioara
Premiul II:
· formatia de dansuri mixte
· taraf
· trio instrumental (vioara, viola, contrabas)

1995: Festival National Studentesc de Folclor, Cluj-Napoca
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· duo solisti dansatori: Cosmina Cristescu si Manuel Stanescu
· formatia de dansuri barbatesti
· formatia de dansuri mixte
· taraf
· solist instrumentist: Remus Grosu, clarinet
1989: Festival National Studentesc de Folclor, Galati
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· duo solisti dansatori: Liana Rus si Marius Ursu
· formatia de dansuri barbatesti
· solista vocala: Zoe Zaica
· solist instrumentist: Dorian Sicoe (taragot)
Premiul III:
· orchestra

1987: Festival National Studentesc de Folclor, Iasi
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· duo solisti dansatori: Adriana si Lucian Dragomir
· duo solisti dansatori: Dana Herman si Marius Ursu
· formatia de dansuri barbatesti
· orchestra
· grup vocal barbatesc
· grup instrumental
· solista vocala: Liliana Grozavescu
· solista vocala: Solomia Copacean
· solist instrumentist: Dorian Sicoe (taragot)

1985: Festival National Studentesc de Folclor, Timisoara
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· formatia de diverse instrumente populare
· solist instrumentist: Dorian Sicoe (taragot)
· solist instrumentist: Augustin Armeana (saxofon)
Premiul II:
· orchestra
· solista vocala: Liliana Grozavescu
Premiul III:
· solist instrumentist: Nicolae Uruci (trompeta)

1983: Festival National Studentesc de Folclor, Tirgu Mures
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· formatia de dansuri barbatesti
· solista vocala: Aurica Lucaci

1981: Festival National Studentesc de Folclor, Pitesti
Premiul I:
· ansamblul folcloric

1979: Festival National Studentesc de Folclor, Oradea
Premiul I:
· ansamblul folcloric
Premiul II:
· orchestra

1977: Festival National Studentesc de Folclor, Suceava
Premiul I:
· ansamblul folcloric

1974: Festival National Studentesc de Folclor, Iasi
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· orchestra
· solist vocal: Petrica Moise
· solist instrumentist: Nistor Mihailescu (trompeta)

1972: Festival National Studentesc de Folclor, Bucuresti
Premiul I:
· ansamblul folcloric

1970: Festival National Studentesc de Folclor, Cluj-Napoca
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· solist instrumentist: Dorin Cuibariu
Premiul II:
· orchestra
· grup vocal
· solista vocala: Rica Morariu
· solist vocal: Mircea Mioc

1968: Festival National Studentesc de Folclor, Bucuresti
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· solist instrumentist: Dorin Cuibariu
· grup vocal
Premiul II:
· orchestra
· solista vocala: Eugenia Olaru
Mentiune:
· solista vocala: Eugenia Herlea
· solist vocal: Mircea Mioc

1966: Festival National Studentesc de Folclor, Bucuresti
Premiul I:
· ansamblul folcloric
· solista vocala: Maria Placintaru
· solist vocal: Tiberiu Ceia
· solist vocal: Lazar Cnejevici
Premiul III:
· orchestra
Mentiune:
· grup vocal feminin
· solista vocala: Ana Maria Cocioba
· solist vocal: Jolt Blaga
· solist instrumentist: Virgil Toma (taragot)

1964: Festival National Studentesc de Folclor, Bucuresti
Mentiune:
· formatia de dansuri mixte

                                           


Palmares international

AFRICA
1. Tunisia
· 1977 Turneu artistic în Tunis
2. Egipt
· 1999 Ismailia Folklore Festival
· 2010 Ismailia Folklore Festival

AMERICA DE NORD
1. Canada
· 1994 Festival Folklorique International de Lachine
· 1994 Worldfest Cornwall
· 2002 Mondial des Cultures de Drummondville
· 2002 Turneu artistic în Montreal
2. S.U.A.
· 1998 "Folkmoot" Waynesville
· 2010 Turneu artistic în Detroit, Chicago si Cleveland

AMERICA DE SUD
1. Brazilia
· 1996 Festival International de Folklore Passo Fundo

ASIA
1. Japonia
· 2000 The 2nd World Folkloriada CIOFF Tokyo

EUROPA
1. Andorra
· 1999 Festival International de Folklore Escaldes-Engordany
2. Anglia
· 1997 Sidmouth International Festival of Folk Arts
· 2002 Alnwick International Music Festival
· 2008 Billingham International Folklore Festival
3. Austria
· 1993 Festival International de Folklore Graz
4. Belgia
· 2001 Festival International de Folklore Tournai
· 2007 Festival Mondial de Folklore Saint-Ghislain
5. Elvetia
· 2001 Festival International de Folklore Fribourg
6. Franta
· 1980 Festival Mondial de Folklore Confolens
· 1994 Festival Mondial de Folklore Plozevet
· 1994 Festival International de Folklore Nazelles-Negron
· 1994 Turneu artistic în Segre, Evron, Miniac Morvan and Plestin
· 1997 Festival International de Folklore "Fetes de la Vigne" Dijon
· 1999 Turneu artistic în Banlyeu sur Mer
· 2006 Festival International de Folklore de la Cite des Papes Avignon
· 2006 Festival de Folklore Mondial Haguenau
· 2007 Festival International de Folklore Saint-Girons
7. Germania
· 1973 Turneu artistic în Tubingen and Stuttgart
· 1999 Festival International de Folklore Bitburg
8. Grecia
· 1993 International Folkfestival Ioannina
· 2000 International Folkfestival Ioannina
· 2000 International Folkfestival Aridea
· 2005 International Folkfestival Glyfada
· 2011 7th World Festival of Traditional Dances Nikoleika
9. Italia
· 1974 Festival International del Folklore "Castagna d'Oro" Susa
· 1984 Festival International del Folklore "Castagna d'Oro" Susa
· 1985 Eurofolk "Citta di Erba"
· 1997 Festival International del Folklore "Castagna d'Oro" Susa
· 2007 Festival International de Folklore Licata
10. Lituania
· 2007 International Folk Festival Jonava
11. Macedonia
· 1972 Festival International de Folklore Skopje
12. Olanda
· 2004 SIVO Festival Odoorn
13. Polonia
• 1998 Festival International de Folklore Zakopane
• 2005 Festival International de Folklore Zakopane
• 2006 World Folk Review "Integration" Poznan
• 2010 XXI Miedzynarodowe Spotkania Folk. Wisla
• 2011 Miedzynarodowe Spotkania z Folk. „INTERFOLK” Kolobrzeg
14. Portugalia
• 2003 Festival International de Folclore da Cidade do Porto
• 2003 International Folklore Festival of Moncarapacho
• 2009 Festival Internacional Folclore Ponte do Mouro e Alvarinho
15. Rusia
• 2011 Moscow International Folklore Festival
• 2011 International Folklore Festival „Sodruzhestvo – Golden Ring”
16. Serbia
· 1990 Turneu artistic în Sutjeska
· 1996 Turneu artistic în Uzdin, Sutjeska si Ecka
· 2010 Medjunarodni studenski festival folklora Niš
17. Slovacia
• 2006 Eurofolklor Banska Bistrica
18. Slovenia
• 1984 Festival International de Folklore Maribor
19. Spania
• 1995 Xornadas de Folklore Orense
• 1999 Turneu artistic în Figueres
• 2000 La Gala Folklorica Internacional de Ronda
• 2000 Encuentro Internacional de Folklore "Ciudad de Zaragoza"
• 2003 Jornades Internacionals Folkloriques de Catalunya Barcelona
• 2005 Festival Internacional de Folklore de Portugalete y del Pais Vasco
• 2008 Festival Internacional de Folklore en el Segura Cieza
• 2008 Festival Internacional de Danzas Villablanca
• 2009 Xornadas de Folklore Orense
20. Suedia
· 2002 Folklore Festival Rattvik
21. Ungaria
· 1972 Turneu artistic în Kecskemet si Gyula
· 2001 Summerfest International Folkdance Festival Szashalombatta

                                     

Aprecieri

… Autenticitatea lucrurilor pe care grupul le prezinta în spectacolele sale, diversitatea acestora, abordarea cu profesionalism evident a facut pe parcursul anilor ca "Doina Timisului" sa devina unul dintre promotorii cei mai autorizati ai folclorului românesc. Pentru membrii acestui ansamblu succesul de la Drummondville era în mare masura garantat atât de bogatul sau palmares precum si de faptul ca se afla pentru a doua oara în fata publicului canadian. Si l-au avut. Am putut sa-l constat fiind printre sutele de spectatori care înfruntând un soare nemilos le-au aplaudat performantele. …
" La Chandelle de Montreal" , Iulie 2002

… Prin dinamismul, profesionalismul, calitatea dumneavoastra artistica, ne-ati încantat si ne-ati demonstrat bogatia si frumusetea folclorului dumneavoastra. Va multumim pentru aceste momente de nedescris. …
Rene Frechette - Director general si artistic Mondial des Cultures Drummondville (Canada), 14 iulie 2002

… Spectacolul lor este perfect rodat si totul este prezentat pentru a pune în valoare virtuozitatea interpretilor. …
"La liberte" - Elvetia, 25 august 2001

……Puteti fi mândri de grupul dumneavoastra si fara îndoiala le puteti spune ca au fost cel mai bun grup care a luat parte în acest an la festivalul de la Ronda. Calitatea artistica a fost de un înalt nivel, dar pentru noi este mai importanta calitatea umana, lucru care exista în grupul dumneavoastra si puteti fi foarte mândri de toti membrii acestuia, deoarece comportamentul acestuia a fost ireprosabil. …
Adela Ramirez Sabater - Director Gala Folklorico Internacional de Ronda (Spania), 25 noiembrie 2000

… Minunatele costume, capacitatea artistica a dansatorilor dumneavoastra, armonia si disciplina din miscarile lor si autenticitatea traditiei tarii dumneavoastra sunt unele din elementele care dorim sa le scoatem în evidenta si care au impresionat publicul orasului nostru. Ati dovedit ca sunteti ambasadori excelenti ai tarii dumneavoastra si multumita domniilor voastre ne-am format o imagine extraordinara despre cultura populara si traditia tarii dumneavoastra. Suntem încîntati si fericiti pentru colaborarea noastra si speram sinceri sa fie continuata si pe viitor. …
Dr. Apostolos Gatzoyas - Director
International Folk Festival Ioannina (Grecia), iulie 2000

… Va multumim ca ati reprezentat România la cea de-a 15-a aniversare a Festivalului International de Folclor din Carolina de Nord, "Folkmoot", S.U.A. .Participarea ansamblului dumneavoastra folcloric a avut o însemnata contributie la succesul festivalului prin prezentarea dansurilor dumneavoastra, a costumelor, a muzicii excelente si a prietenosilor membrii. …
Henry B. Foy - Primar Waynesville (SUA), 25 iulie 1998

……Suntem foarte bucurosi de a fi avut ocazia sa cunoastem cultura României prin intermediul grupului folcloric "Doina Timisului", au fost momente încântatoare, am apreciat frumoasa arta adusa de grupul dumneavoastra în Brazilia. Am avut multe de învatat de la grupul care a reprezentat România si care ne-a aratat cultura, traditia si obiceiurile românilor. Ansamblul "Doina Timisului" a dat dovada de o mare calitate artistica, un comportament excelent iar membrii sai au lasat multa nostalgie în sudul Braziliei si ne-ar place sa puteti ramâne mai mult timp la noi pentru ca sunteti încântatori……..
Paulo Dutro - Presedintele editiei a IV-a a Festivalului International de Folclor de la Passo Fundo (Brazilia),2 septembrie 1996

… Vreau sa va multumesc în mod special pentru colaborarea cu organizatia noastra. Sunteti un ansamblu perfect. Orchestra buna, dansatori buni si o conducere perfecta. Va transmit sincere felicitari. …
Julio Fernandez Senra - Presedinte Xornadas de Folklore de Orense (Spania), august 1995

… Vom pastra amintiri fericite dupa întâlnirile noastre cu ansamblul "Doina Timisului", un veritabil ambasador cultural al României, care ne-a prezentat un tablou atât spectacular cât si autentic al dansurilor si muzicii traditionale din Banat cât si din zonele învecinate. Am fost de asemenea impresionati de frumusetea costumelor si de calibrul profesional al instrumentistilor dumneavoastra. De asemenea, participantii la stagiul de formare în folclor din Cornwall, veniti din Canada si SUA, au apreciat foarte mult munca si amabilitatea dumneavoastra în a împartasi cu ei folclorul dumneavoastra. …
Guy Landry - Presedinte CIOFF Canada, 1 decembrie 1994

Sursa : www.doinatimisului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu