joi, 28 februarie 2013

Ferestrele deschise de Rodica Cernea “M-au născut florile
cu parfum de seară
şi mi-au dăruit culorile
într-o zi de vară. “

… da, aşa spune poeta Rodica Cernea despre ea, s-a născut într-o frumoasă zi de vară 11 August pe meleaguri dunărene.
A urmat Facultate de Mecanică secţia Construcţii Nave din Galaţi.
Un constructor de nave care s-a dăruit acestei munci grele dar şi frumoasă, un formator de caractere şi modelator de viitori constructori de nave, Rodica Cernea îşi construieşte cu migală o punte de trecere între trecut şi prezent dar şi spre viitor făurindu-şi o navă literară menită să navige în peisajul culturii româneşti, adăugând Galaţiului încă un nume în şiragul personalităţilor sale.

Remarcată fiindu-i poezia, i se propune debutul editorial în volumul colectiv de versuri “Universul prieteniei – Toamna” volum apărut la Editura AS'S-Iasi, 2008
au umat pe rând :
-vol. de versuri FERESTRE ÎN TIMP - Galaţi 2009
-antologia de versuri “ARTA DE A FI” – Galaţi 2010
-vol. de versuri “O PLEOAPĂ PESTE LUMEA MEA”-Târgovişte 2011
-antologia de literatură pentru copii “CAREA MEA DE GHICITORI“ vol.I şi II -Adjud 2012
-antologia de versuri “POEME HAI HUI” vol.I şi II– Târgovişte 2012
-în curând îi va apare vol. de versuri “CHEMAREA TIMPULUI”Este membră a mai multor cenacluri literare şi colaborator la diverse reviste din ţară dar şi de peste hotare.
-membru al cenaclului literar “POESIS MOLDAVIAE” – Vaslui
-membru al cenaclului literar “DIROBENELU” – Benelux   (http://www.dirobenelu.com/f15-cenaclul )
-colaborator la revista “ECOURI LITERARE” – Vaslui
-colaborator la revista “BELGIANUL” – Benelux ( http://www.belgianul.com/roman/ )
-o găsim in paginile ANTOLOGIA DE POEZIE ROMÂNĂ DE AZI  ( http://noulorfeu.com/ )
-colaborator la revista "SINGUR" - Târgovişte
-colaborator la revista "Nomen Artis" - Bucureşti

Despre vol.de versuri “O PLEOAPA PESTE LUMEA MEA”-Târgovişte 2011, d-l Constantin P.Popescu scria: “Volumul „O pleoapă peste lumea mea” de Rodica Cernea este cel de-al patrulea din seria de autor Întoarcerea poetului risipitor, coordonată de Ștefan Doru Dăncuș prin editura Singur. Această pleoapă nu coboară peste o lume interioară a poetei, ci se ridică spre cititor, dezvăluind o sumă de sentimente şi stări omeneşti exprimate poetic. Încă de la prima pagină, în loc de prefaţă găsim o declaraţie de intenţie sau un adevărat crez poetic: Iubesc lumina, marea, munţii, / şi-n vârf vreau să ajung, / iubesc şi oamenii, / doar lor le cânt cuvânt! // Gândurile-mi aripi să vă fie / şi, de veţi coborî, / să vă scăldaţi doar... în poezie! (pag.4, Cititorilor mei). Urmează un strigăt de revoltă asupra stării lumii actuale şi a românilor, un îndemn la preţuirea nemuritorului şi nepreţuitului adevăr în momente când minciuna tinde să devină un mod de viaţă: Jefuitori de ţară e tagma voastră slută, / putere nu mai are pe sfânt ca să-l corupă. / Trezitu-s-a românul, sătul e de minciună, / e timpul ca puterea minciunii să apună! (pag. 6, Adevăr sau eroare?).
Un volum care cuprinde mărturii poetice ale vieții Rodicăi Cernea, un glas ce se exprimă cu dezinvoltură în stilul clasic al poeziei cu rimă, preţuit din ce în ce mai puțin în vremurile recente. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu