"PARIU PE O LACRIMA ..."


Cenaclul Flacara. 

"Un fenomen controversat, hulit de unii (in special de cei care nu au trait acele vremuri), apreciat de ceilalti.(...)

In 1973 se infiinteaza Cenaclul „Flacara“, un adevarat fenomen de masa, pana la interzicerea sa, in 1985. Au avut loc 1615 spectacole de muzica, poezie si dialog. Pe scena Cenaclului Flacara, s-au lansat, cele mai faimoase figuri ale muzicii folk. In 1982, apare triplul album de discuri L.P., „Cenaclul Flacara in concert“, iar in 1983, este realizata pelicula de 70 de minute „Cenaclul Flacara – Te salut, generatie in blugi“, care a fost interzisa de autoritati.(...)
Cenaclul a aparut pentru multi dintre romani la momentul potrivit. Prin el, multi dintre tinerii de atunci au descoperit frumusetea muzicii folk, poezia lui Eminescu, Esenin, Emil Botta, si multi alti poeti de care multi dintre tinerii de azi nu au auzit. Oamenii se simteau liberi (chiar daca nu erau si oricum chestia asta cu libertatea este relativa), dar in schimb cantau, dansau si traiau fiecare moment la intensitate maxima.

Multi pot spune retroactiv despre Cenaclul Flacara ca nu a fost decat o manipulare a comunistilor, pentru a controla tinerii. Posibil. Poate asa a inceput. Dar se pare ca in final a devenit ceva ce a speriat acel regim, fiindca altfel nu ar fi fost interzis. Iar pana la urma nu ne putem raporta doar subiectiv la acest fenomen care a fost Cenaclul Flacara.

Probabil ca pe multi i-a deranjat atitudinea de demiurg a lui Paunescu, dar majoritatea au pastrat in memorie muzica si sentimentul pe care il simteai cand canta Alex Zarnescu “Dor de Eminescu” (…doar un exemplu), sau senzatia de libertate si de sfidare a autoritatii pe care o simteai pe acele stadioane pline.

In mod cert Cenaclul Flacara a marcat o generatie si multe destine. Prin simpla prezenta in adolescenta sau tineretea noastra, intr-un moment in care contraoferta nu exista. Cine poate uita (si ma refer la cei care au trait acele vremuri) cum incepea emisiunea radio… pe acordurile din Om Bun, apoi Pittis spunand… ”Valori ale muzicii tinere”…

Astazi romanii par ca au incheiat definitiv si prea usor acest capitol. Sau poate ca nu! "

http://www.realkafka.ro/category/cultura/cenaclul-flacara/


E greu, e atat de greu sa descrii emotiile acelor ani,zile,clipe.. am spus-o de o mie de ori .. dar cat de frumoase clipe !!!!!
Am fost generatia cu multe nesanse dar si cu o mare sansa de a trai live fenomenul "CENACLUL FLACARA".. Am fost contemporanii unor evenimente unice ce au marcat linii directoare in muzica si cultura romaneasca .Am fost contemporani cu mari voci ale folkului dar si cu mari suflete ce au demonstrat cu propria viata cum se naste, cum se cladeste si cum se inalta un ideal, un sacrificiu pentru un ideal ! 


Au fost multi cei care au dorit , au incercat si au reusit sa urce acolo , pe scena cenaclului. Au fost multi cei care au fost primiti insa pe scena cladita din sufletele a mii si mii si mii de oameni de toate varstele . S-a reusit comuniunea, s-a reusit derobirea spirituala.. s-a reusit renasterea unor sperante !
Nu ascunsi ci la vedere , nu muteste ci cu vocea libera la microfon , nu intinati ci curati.. 
I-am iubit !
Ii iubesc !
Cinste lor !!!





E ceva timp de cand Radio Sufletel a inceput sa incerce reeditarea amintirilor de atunci . Nu doar prin valorile nascute si construite atunci ci si prin continuatorii a ceea ce a fost "Cenaclul Flacara" .
Ei nu sunt putini nici azi, doar ca in marea "grija" a showbizului sunt rar, ineficient,neadecvat...... promovati .
Va invitam de ceva vreme sa ascultam impreuna muzica folk de ieri si de azi. Incercam , prin modestele forte dar cu tot sufletul, sa aducem alaturi de sufletul nostru , al tuturor , titanii folkului romanesc dar si pe cei care cu cinste ii urmeaza in topul iubirii . 
Ne onoreaza fiecare din prezentele lor , ne bucura si ne da speranta ca impreuna putem face ceva fain. 
Pana la urma.. ce-ar fi menestrelul fara balcon  sau fara ascultator  ?
Menestrelii sunt EI , balconul nostru e Radio Sufletel iar ascultatorii.. noi toti !
Azi este 06.02.2012 .. e iarna, e frig ... dar e ok pentru ca avem inca o veste buna :)
O veste minunata !!!!
In periplul concertistic al lui Vasile Mardare este inclus in data de 15.02.2012 un show la Galati !!! Super !!!



Alaturi de Vasile Mardare in acest concert sustinut la Galati va fi si cunoscutul si indragitul folkist galatean Sandel Spanu ( prietenul nostru vechi si bun ) . 
Se cunoaste vechea si frumoasa noastra colaborare cu Sandel ! 
Ei bine.. in numele prieteniei care ne leaga , Sandel Spanu a mijlocit o intrevedere intre Radio Sufletel si Vasile Mardare !!!
Asta inseamna dragii si bunii mei prieteni ca in data de 14.02.2012 Radio Sufletel va avea marea bucurie si onoare sa il primeasca in casa sufletului pe Vasile Mardare si Sandel Spanu !!! Impreuna vom construi o noua emisiune inchinata muzicii folk ! O emisiune cu interviuri si cantece live ale celor doi indragiti folkisti . O emisiune ce se va incadra in ciclul denumit emblematic "Pariu pe o lacrima "
Nu le voi multumi acum celor doi protagonisti ci le trimit imbratisarea noastra ! 
Le vom multumi atunci, live..( pentru ca .. ohoo cat imi doresc sa ii pot imbratisa cu respect dar si cu mare drag pe Vasile Mardare si pe Sandel Spanu )




Radio Sufletel va va tine la curent cu detaliile acestei emisiuni .
Si apropoo....dati sfoara-n tara sa ii poata asculta cat mai multi dintre cei care stiu ce inseamna muzica si personalitatea lor !!! Va asteptam in numar cat mai mare alaturi de noi !!! >:D<


Comentarii

  1. Indraznesc sa aduc o ruga catre prietenii folkului si ai Radio Sufletel sa ne sprijine in promovarea acestui frumos eveniment prin redistribuirea articolului . Multumesc cu respect :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!