~ CASA SERFIOTI ~

Casa Serfioti

                   la data de 7 iunie 1867, Primăria Galaţi a înregistrat cererea doctorului Aristide Serfioti pentru construcţia unei case în strada Domnească, nr.80 (vechiul număr, actualmente fiind 52). 

 Clădirea a fost proiectată de către Oscar Şwab, arhitectul Comisiunii Europene a Dunării. 
În planurile casei, la comanditar apare doctorul-doctor Aristide Serfioti.
 Conform proiectului, la parter se aflau bucătăria, camera servitorilor, un coridor, intrarea, o anticameră, o sală de mese şi o cameră pentru musafiri, iar la etaj, trei camere, un coridor, o cameră de dormit, un cabinet şi un salon. Legătura dintre parter şi etaj se făcea printr-o scară interioară. Arhitectura casei se înscrie, ca majoritatea caselor construite în acea perioadă, în stilul neoclasic, cu elemente renascentiste. În mod special atrage atenţia balconul cu rozete traforate, susţinut de atlanţi reprezentând fete, cele două nişe de la nivelul superior în care mai pot fi admirate şi astăzi două statui feminine. Frontoanele, frizele, acroterele, dar şi riflajul proeminent existent la primul nivel întregesc frumuseţea acestui edifici.
 În jurul anului 1898 se pare că această casă a fost vândută avocatului N.N.Dariu, după cum reiese din arhiva anilor 1898-1913. 
 În această casă şi-a mai desfăşurat activitatea Comitetul Judeţean de Cultură şi Educaţie Socialistă, Starea Civilă, iar după 1990 a fost sediul Partidului Democrat. Imobilul a fost revendicat de către moştenitorii avocatului N.N. Dariu şi retrocedat în natură.
 După retrocedare, moştenitorii au vândut proprietatea familiei Capriş. Respectiva familie s-a prezentat, în anul 2007, la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, pentru obţinerea avizului de specialitate în vederea demolării anexelor casei. 

O şansă pentru Casa Serfioti! 

Direcţia de Cultură şi Patrimoniu a propus noului proprietar clasarea imobilului ca monument istoric, argumentând importanţa deosebită a acestuia. "Noul proprietar, supărat pe lucrările la Centrul de afaceri din imediata vecinătate, a dat de înţeles că nu doreşte acest lucru, deşi noi am precizat că imobilul odată ce a devenit monument istoric se bucură de o mai mare protecţie în cazurile în care este afectat de alte construcţii , iar în calitate de proprietar al monumentului istoric, dacă foloseşte imobilul pentru destinaţie de locuinţă, are câteva facilităţi acordate de legea privind protejarea monumentelor istorice.
Imobilul suscită, în continuare interes pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, urmând să se facă noi demersuri pe lângă proprietar pentru clasarea acestuia”, (a precizat Marius Mitrof in articolul  adevarul.ro/locale/galati/salvati-istoria-galatiului-casa-doctorului-aristide-serfioti-daramalucrarile-centrul-afaceri-i-au-afectat-structura-rezistenta-1_50ad852d7c42d5a66396aaea/index.html)
      "Imobilul de pe strada Domnească, numărul 52, ar putea să dispară în curând ca urmare a degradării, dacă nu se întreprind mai repede lucrări de restaurare. Casa a fost construită în anul 1867 de doctorul Aristide Serfioti, personalitate marcantă a Galaţilor ultimii jumătăţi a secolului al XIX-lea, iar în anul 1898 a fost vândută avocatului N. Dariu.
Casa face parte din „Ansamblul urban strada Domnească” şi se remarcă printr-o arhitectură în stilul neoclasic, cu elemente renascentiste. Din păcate, clădirea nu este marcată cu sigla monument istoric şi ca atare este într-un stadiu avansat de degradare.
Direcţia de Cultură şi Patrimoniu a propus noului proprietar clasarea imobilului ca monument istoric, argumentând importanţa deosebită a acestuia. "Noul proprietar, supărat pe lucrările la Centrul de afaceri din imediata vecinătate, a dat de înţeles că nu doreşte acest lucru, deşi noi am precizat că imobilul odată ce a devenit monument istoric se bucură de o mai mare protecţie în cazurile în care este afectat de alte construcţii , iar în calitate de proprietar al monumentului istoric, dacă foloseşte imobilul pentru destinaţie de locuinţă, are câteva facilităţi acordate de legea privind protejarea monumentelor istorice. Imobilul suscită, în continuare interes pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, urmând să se facă noi demersuri pe lângă proprietar pentru clasarea acestuia”, ne-a precizat Marius Mitrof( adevarul.ro/locale/galati/salvati-istoria-galatiului-casa-doctorului-aristide-serfioti-daramalucrarile-centrul-afaceri-i-au-afectat-structura-rezistenta-1_50ad852d7c42d5a66396aaea/index.html)


             "Clădirea urma să aibă două etaje, având ca vecin pe Sacomanu şi ca materiale de construcţie se foloseau var, nisip şi cărămidă. Parterul cuprindea bucătăria, camera servitorilor, un coridor, intrarea, o antecameră, o cameră, o sală de mese şi o cameră pentru musafiri. Primul etaj cuprindea 3 camere, un coridor, o cameră de dormit, un cabinet şi un salon. Legătura dintre parter şi primul etaj se făcea printr-o scară interioară. Pe lângă acestea mai apar un grajd, un adăpost, o cameră pentru maşina de gătit şi o cameră pentru maşina de spălat. Casa are o arhitectură deosebită cu un balcon spre strada Domnească, susţinut de fete înaripate, pe care le putem asemăna cu „cariatidele greceşti“, iar pe lateral în două nişe au fost aşezate două sculpturi în piatră care rezistă şi astăzi."( http://www.galatiidealtadata.volte.ro/2010/11/casa-serphioti.html)

              "Proprietarul Casei Serfioti a deschis în mod festiv edificiul de pe strada Domnească, care are ascunse între zidurile sale o istorie plină de semnificații patrimoniale și culturale pentru istoria Galaților de la mijlocul secolului XIX.
 Prin restaurarea,  mobilarea și apoi sfințirea casei Serfioti, Marcel Capriș dorește să redea comunității locale o parte din moștenirea lăsată de doctorul Aristide Serfioti și să lanseze un semnal și către alți intreprinzători, pentru închegarea proiectului de mare anvergură turistică și patrimonială numit Pasajul Pietonal Domnească.
Prin grija proprietarului Marcel Capriș, Casa Serfioti se dorește a fi o reînviere a atmosferei culturale de la mijlocul secolului XIX și o piesă model pentru instituirea regimului de Pasaj Pietonal pentru zona de arhitectură veche a Galaților. 



 La sfințirea și deschiderea festivă, au fost de față câțiva dintre oamenii care au lucrat efectiv la reconstruirea clădirii, la refacerea pieselor de fațadă și la reconstituirea istoriei romanțate a clădirii. Membrii familiei Serfioti erau prieteni intimi cu  familia Cuza, doamna Elena venind aici să-și mai plângă amarul pentru aventura prea-frumosului său soț cu Maria Obrenovici, hanul Obrenovici fiind la doi pași, pe strada Cuza 44 și a fost demolat cu câțiva ani în urmă.
Președintele Ordinului Arhitecților a salutat redeschiderea Casei Serfioti, ca un eveniment remarcabil, atât pentru restituirea patrimonială, dar și pentru semnificațiile culturale pe care le poate aduce această casă.
În intenția proprietarului Casei Serfioti, redenumită și Ethos casa ar putea deveni o cafenea literară, o veritabilă Capșa gălățeană.
În „ Restaurant „Ethos” va putea fi admirată biblioteca de sfârșit de secol XIX a primarului Christache Teodoru (ca și mare parte din mobilier; alături de un cuier al surorii lui Sadoveanu), clienții pot lua la masă cărți vechi și noi, ascultând tangouri vechi de-un veac și privind la fotografii de familie ale lui Serfioti și ale celui care a cumpărat apoi casa, avocatul N.N. Dariu." http://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/57182-galati-viata-libera-cotidian-campania-vl-comori-de-patrimoniu-casa-serfioti-pretuita-cu-discretie-masonica


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!