DORINA OPREA
Dorina Oprea este o indragita interpreta de pe malurile Muresului si provine dintr-o numeroasa familie de oameni simpli. A invatat sa cânte de la radio si se considera o norocoasa pentru ca a ajuns sa faca o cariera din muzica folclorica româneasca. Mai nou este realizatoare de emisiuni folclorice si indruma micile sperante in arta cântului.
Am avut onoarea si deosebita placere sa o intalnesc pe Dna.Dorina Oprea la Galati,cu prilejul celei de a.V.a editie a Festivalului International de Folclor "Doina Covurluiului".
Nu am pierdut nici o zi a acestui minunat festival care a adus la Galati portu,jocul si cantecul popular din multe colturi ale Romaniei si din lume.Seara in care a evoluat in recital Ansamblul profesionist "Muresul" din Tg.Mures a fost insa una cu totul speciala pentru mine.In acea seara am intalnit-o pe Dorina Oprea.
Atunci cand privim un artist la tv. cand ii ascultam cantecele ne putem creiona un anumit tipar de om..ii putem "acorda" o anumita personalitate,fiecare cum resimtim prezenta sa in sufletul nostru.Insa atunci cand il si intalnesti personal si ai ocazia sa dialoghezi ,sa te uiti in ochii lui,sa il privesti cum in timpul dialogului isi frange degetele de emotii,cand ii vezi lumina ochilor stralucind ezoteric in timp ce vorbeste de drumul parcurs in viata pentru a atinge culmile...abia atunci ( si poate nici atunci indeajuns) poti spune ca .."l-am cunoscut.."
Dorina Oprea un virtuos si merituos mesager al folclorului ardelenesc.
- Dorina, de la dor
"Am vazut lumina zilei intr-o dimineata de vara, 22 iunie, intr-un sat frumos numit Dumbrava, in mirifica zona a Vaii Superioare a Muresului, la poalele Muntilor Calimani. Am fost al patrulea copil al familiei Teodor si Viorica Oprea, oameni simpli, cu dragoste si frica de Dumnezeu, care au stiut sa ne insufle si noua, copiilor, aceste sentimente. Pentru ca m-a adus pe lume aproape de ziua de Sânziene (24 iunie), mama a vrut sa-mi puna numele de Sânziana, insa nasa s-a impotrivit, dorind sa ma boteze cu numele Dorina. Cred ca acest nume, care vine de la cuvântul dor, mi se potriveste mai mult, pentru ca „dorul” m-a insotit mereu si l-am purtat in suflet de mica."...
- Cum ati inceput sa cântati?
-Cântecul popular, l-am indragit de foarte mica, de la gradinita, ascultând radioul si invatând cântecele care se difuzau, pe care le cântam la fiecare serbare. Sansa vietii mele a fost ca la una dintre serbarile scolare din clasa a IV-a sa fie prezent marele oboist Pavel Tornea, profesor la Liceul de muzica nr.1 din Bucure[ti (actualul „Dinu Lipatti”) care, auzindu-ma, mi-a propus sa ma inscriu la acest liceu. Din clasa a V-a, in urma unui examen, am urmat cursuri de muzica, studiind timp de 4 ani oboiul cu maestrul Pavel Tornea. Dragostea pentru cântecul popular m-a determinat sa renunt la oboi si, la sfârsitul clasei a VIII-a, sa dau concurs la clasa de canto popular, unde i-am avut profesori pe Gavril Prunoiu si Mia Barbu. Inca din perioada liceului am inceput colaborarea cu ansambluri de amatori din Bucuresti ("Hora Bucurestiului", "Ciuleandra") si cu ansamblurile profesioniste "Doina Ilfovului", "Doina" al Armatei, "Rapsodia Româna".
- Ati avut vreun moment de cotitura in cariera ?
- Am avut norocul sa cânt sub bagheta celor mai mari dirijori: Radu Voinescu, Ionel Budisteanu, Paraschiv Oprea, Marin Cioaca. Dupa terminarea liceului, am ocupat, prin concurs, un post de solist vocal la Orchestra Populara profesionista „Tarina” din Alba Iulia, iar din 1988 sunt solista a Ansamblului profesionist „ Muresul” din Târgu Mures. Mi-am continuat studiile muzicale si am absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, specialitatea Pedagogie Muzicala.! In cei peste 25 de ani de scena ca solist am dus cântecul si portul popular in multe tari: Franta (de 14 ori), Olanda, Belgia, Irlanda, Anglia, Polonia, Danemarca, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Egipt, Ungaria etc.
- Si artista si profesoara! E greu?
-În acesti ani am realizat zeci de inregistrari la Radio Bucuresti, Radio Cluj, Radio Târgu Mures, precum si la unele studiouri particulare, cântece pe care le-am inmanuncheat pe cele 12 albume aparute, 6 individuale si 6 impreuna cu alti solisti. Am realizat sute de filmari, la aproape toate posturile de televiziune centrale, si foarte multe la cele regionale si locale. Paralel cu activitatea artistica de la Ansamblul profesionist „Muresul”, din 1999 sunt profesor de canto popular la Scoala de Arte din Târgu Mures, unde cu multa dragoste modelez vocile si indrum pasii tinerilor care doresc sa porneasca pe drumul cântecului popular. Repertoriul meu este alcatuit din doine, invârtite, jocuri fecioresti, colinde si pricesne ( cântece religioase).
- Ce este, pentru dumneavoastra cântecul popular?
- Pentru mine, cântecul popular este o buna parte din inima si din viata mea. Mi-a fost si-mi este cel mai bun suport sufletesc in toate momentele grele, mi-a fost si-mi este cel mai bun prieten, care nu m-a tradat niciodata. Poate de aceea si eu, la rândul meu, am sacrificat multe pentru cântec. Nu-mi pare rau! Daca ar fi s-o iau de la inceput, mi-as alege acelasi drum, al cântecului popular.
- De la scena la televiziune! E un salt important?
-Da, tot din dragoste pentru cântec si pentru oameni, din 2002 sunt realizator de emisiuni folclorice la un post de televiziune local din Târgu Mures. De-a lungul celor peste 25 de ani de activitate artistica am avut onoarea sa cânt alaturi de aproape toti marii artisti ai tarii. Ii apreciez si ii admir pe toti artistii adevarati! De la fiecare dintre ei am avut câte ceva de invatat.
- Aveti foarte multe albume!
-Cântecele cele mai mult cerute de public în spectacole şi la emisiunile de dedicaţii muzicale sunt : Sub cireşul de la poartă ; La marginea satului; Păhăruţ cu floricele; Mureşule-a tale pietre; Mi se pare ori văd bine; Mureşană-s mureşană; T e aştept bade diseară , Pe uliţă-n sus şi-n jos, Stau şi mă-ntreb când şi când etc. Titlurile albumelor: Fără titlu- Dorina Oprea 1992 - Elerctrecord Bucureşti, Mureşană-s mureşană 1995 - Eurostar Bucureşti, Mureşule-a tale pietre 1998 - Sonex Zalău, Priveşte Doamne pe pământ 2000 - Tîrgu Mureş, În noaptea sfântă de Crăciun 2002 - Oltenia Star Music, Stau şi mă-ntreb când şi când 2003 - Oltenia Star Music. Comune cu alţi solişti: Top Ardeal 1998 - Sonex Zalău, Veta Biriş şi prietenii 1999 - Sonex Zalău, Fără titlu cu Ansamblul Artistic Profesionist Mureşul 2002, De la români pentru români 2004 - Oltenia Star Music, Sara bună gazdă bună 2005 - Oltenia Star Music, Grupul „Mureşencele” 2005 - Glas Transilvan Cluj ( colinde). În prezent am în lucru un nou album cu cântece de pe Valea Superioară a Mureşului care va fi gata până în februarie.
sursa - http://www.etno.ro/portret/23-dorina-oprea-profesoara-de-canto.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu