marți, 31 august 2010

Saxofonul nu mai cântă…momentan!

Numele meu este Dan Nedelcu , dar mulţi dintre voi mă cunoaşteţi ca DAX – the man with the sax – din cluburi sau de la emisiunea Divertis SRC unde saxofonesc din greu :) . Timp de 12 ani am străbătut ţara în lung şi în lat cântând prin mai toate cluburile cu instrumentul pe care îl iubesc atât de mult: saxofonul.
Se pare că este momentul să mă opresc puţin din cântat, motivul fiind o boală despre care auzim aproape zilnic în jurul nostru…”cancer”….dar spunem: “nu mi se poate întâmpla mie!”, nu-i aşa?
Totuşi, după aproape un an de dureri la mâna dreaptă, timp în care am fost consultat de 3 ori de către 3 medici diferiţi, care mi-au recomamdat tratamente de fizioterapie, am fost în sfârşit sfătuit de către un prieten chirurg să fac şi un RMN. Şocul a fost mare să aflu că sunt suspect de o tumoră malignă destul de rară numită sarcom sinovial.
În data de 14 Iulie 2010 am fost operat la spitalul de urgentă Floreasca de către prof\dr. Ioan Lascar -Şef chirugie plastică. În urma biopsiei sunt diagnosticat cu sarcom sinovial malign la antebraţul drept. Pentru a avea certitudinea diagnosticului am repetat analiza la Spitalul Colentina iar în urmă cu o săptamană la Viena…toate au confirmat acest diagnostic…
Acum, la o lună şi jumătate după prima operaţie trebuie urgent să o fac pe a doua pentru că RMN-ul recent spune că mai este ceva acolo…ori a recidivat din cauză că înca nu am început radioterapia şi chimioterapia. Nu ştiu de ce durează atât de mult analizarea biopsiilor dar cert e că ăm primit confirmarea diagnosticului la aproape o lună de la operaţie.
Fiind o formă foarte rară dar agresivă de cancer, va trebui să merg la Viena săptămâna următoare pentru aceasta a doua operaţie întrucât în România nu avem specialişti în sarcom. De data aceasta trebuie să încep radioterapia şi chimioterapia imediat pentru a evita agravarea bolii. Medicul oncolog de la Viena spune că fiind în stadiu incipient, boala este vindecabilă, cu condiţia să fie curăţată din nou foarte bine zona (printr-o noua operaţie) şi urmând, preventiv, tratamentul cu citostatice şi radiaţii locale.
Aşa cum bănuiţi, costurile sunt foarte mari şi îmi depaşesc cu mult posibilităţile în acest moment. Suma necesară nu se poate aproxima momentan, dar valoarea trebuie sa includa costul noii operatii si tratamentul cu citostatice si radiatii locale.
După ce am întalnit oameni care au trecut prin aşa ceva şi acum sunt vindecaţi, acum cred cu adevărat că mă pot vindeca şi eu cu ajutorul lui Dumnezeu şi al vostru.

Donaţiile se pot face în conturile:

RO52RNCB0087050428350002 (EUR)
RO79RNCB0087050428350001 (LEI)
Titular cont: Nedelcu Gina Manuela
Deschise la BCR Sucursala Pantelimon


( http://daxsax.wordpress.com/ )

Guvernul României îţi oferă o carte
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat, începând cu data de 5 aprilie 2010, programul „GUVERNUL ROMÂNIEI ÎŢI OFERĂ O CARTE”, care se adresează copiilor şi tinerilor români de peste hotare.

Copiii şi tinerii români din afara graniţelor ţării care doresc să citească operele de referinţă ale clasicilor români trebuie să completeze formularul anexat, prin care pot solicita un singur titlu din următoarea listă:

1. Ion Creangă – „Poveşti. Povestiri. Amintiri”
2. Mihai Eminescu – „Poezii. Publicistică”
3. Ion Luca Caragiale – „Momente şi schiţe. Teatru”
4. Ioan Slavici – „Mara. Moara cu noroc. Pădureanca. Budulea taichii”
5. Petre Ispirescu – „Poveşti”
6. Bogdan Petriceicu Haşdeu – „Răzvan şi Vidra. Ioan Vodă cel cumplit”
7. Nicolae Filimon – „Ciocoii vechi şi noi”
8. Duiliu Zamfirescu – „Viaţa la ţară. Tănase Scatiu”
9. George Coşbuc – „Poezii”
10. Octavian Goga – „Poezii”

Pe lângă formularul completat, doritorii pot trimite şi o scrisoare prin care să motiveze alegerea făcută şi interesul lor pentru literatura română. Cele mai interesante scrisori vor fi publicate pe site-ul DRP, iar cea mai frumoasă dintre ele va fi premiată.

Solicitarea va fi trimisă obligatoriu prin poştă, la următoarea adresă:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Bd. Primăverii, nr. 22, sector 1, cod poştal 011974

Bucureşti, România

doritorii sa
caute amanunte la adresa : http://www.dprp.gov.ro/

Marturii


Parintele Arsenie Boca


Cine a fost ? Ca sa intelegeti cine a fost, va relatez urmatoarea frantura de istorie din viata acestui sfant. Anii ’50, Romania era sub ocupatie, parintii si bunicii cominternistilor de azi se straduiau de zor sa ne macelareasca elitele pentru a le lua locul, propovadirea religiei incepea sa fie interzisa, iar acest calugar continua sa faca minuni acolo in munti, la Sambata de Sus, in Fagaras. Noii securisti alergau dupa dobandirea a noi tehnici parapsiholgice. Sa nu uitam ca pana si SSI-ul lui Cristescu, cu tot cu scoala de parapsihologi, fuse-se decimata. Au pus ochii pe Arsenie Boca si pe minunile lui, gandind in micimea lor ca se joaca cu hocus-pocus. L-au luat si l-au inchis intr-o unitate a securitatii din Fagaras, la beci, in lanturi, ca le era frica de el. Ei bine, batut, umilit si nemancat, nu le-a spus decat ca el nu face minuni, ci Dumnezeu lucreaza. In schimb, la fiece 12 noaptea punea genunchii in pamant, moment in care drugurile si lacatele de la usa de otel a beciului sarea, la propriu. Comandantul unitatii , speriat de fenomen si ingrijorat pt soarta sa si a familiei sale, a invitat martori intreaga unitate, cu tot cu familiile acestora, plus ceva cominternisti de la “Centru”. La miezul noptii usile au sarit, ca de obicei, astfel chiar tortionarii au dus cu ei aceasta poveste , relatand-o posteritatii. Securitatea ii spunea “Vrajitorul”. Cine nu stie, a avut domiciliu fortat la Draganescu langa Bucuresti, pana a murit in 1989.

* Spunea odată cineva: „Părinte, Ceauşescu strică bisericile”. „Nu el, mă, ci păcatele omenirii“ - i-a răspuns Părintele. (Maria Matronea, Sibiu)

* Odată, la Drăgănescu, am stat de vorbă cu Părintele Arsenie în biserică şi când să ies către poartă, cam pe lângă fântână, Părintele s-a oprit în faţa mea şi mi-a zis: „Măi, hai să-ţi spun ţie ceva, că sţiu că tu nu mă spui la nimeni”. Şi continuă: „Hai, să-ţi spun cum se va descotorosi România de comunism. Toate celelalte ţări comuniste vor face paşnic trecerea de putere de la comunism la capitalism - ca şi când dai cămaşa de pe tine şi iei altă cămaşă - numai România va face trecerea prin vărsare de sânge şi vor muri mulţi”. L-am întrebat pe Părintele dacă voi muri şi eu. Atunci, sfinţia sa s-a aşezat către Răsărit, cu mâinile împreunate, ca şi când s-ar fi rugat (nu cum fac preoţii, cu mâinile în sus). A stat aşa, cu faţa către cer, vreo 15 minute. Mi-a spus, apoi, că nu voi muri la revoluţie, dar că „ăsta” va muri în ziua de Crăciun. L-am întrebat: „Care ăsta?”. „Ăsta, mă, care ziceţi voi că nu vi-l mai schimbă Dumnezeu”. Am întrebat încet: „Ceauşescu, Părinte?”. Dânsul mi-¬a zis: „Da, mă, ăsta. Şi voi muri şi eu, cu vreo 3 săptămâni înaintea lui”. (Biliboacă Matei, Săvăstreni)

* Un cumnat, Ovidiu, a fost închis, pe vremea lui Ceauşescu, pentru trecerea frauduloasă a graniţei. Am fost cu sora mea, Nela, la Părintele Arsenie ca să-i spunem. Părintele ne-a zis: „Să-i pară bine că n-a fost puşcat“. Apoi s-a întors către lume şi a zis: „Măi, să ştiţi că mulţi vor pleca din ţară, dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări”. Părintele nu prea era de acord să-ţi părăseşti ţara.
Înainte de revoluţia din 1989 Părintele ne-a spus că miroase a praf de puşcă şi aşa a fost. Ne-a mai spus că o să ne pască un mare cutremur şi blocurile din Bucureşti vor ajunge ca şi cutiile de chibrituri.
Părintele Arsenie a fost şi rămâne în inimile noastre ca un sfânt. Acum mergem la mormântul Părintelui Arsenie şi ne rugăm acolo şi de câte ori îl chemăm în rugăciune, el ne ajută şi ne ocroteşte. (Viorica Farcaş, 48 ani, Voila)

* Odată mi-a zis că, într-o noapte, către ziuă, ne vor ocupa trei ţări: Ungaria, Bulgaria şi Rusia. Atunci eu am zis: „Ungurii or să ne ocupe pe noi?”, iar el mi-a spus: „Şi pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc”. (Chiş Aurelia, 93 ani, com. Boiu, jud. Mureş)

* Mi-a spus odată Părintele: „Bucureştiul are să fie al doilea Ierusalim (după cele spuse în continuare nu rezultă că acest lucru este neapărat bun, căci poate fi Ierusalimul - oraş sfânt, dar poate fi şi Ierusalimul în care nu mai rămâne „piatră peste piatră”! ). Să nu vă fie frică, căci Ţara Făgăraşului este păzită de Maica Domnului. Stă Maica Domnului în coate şi genunchi şi se roagă pentru Ţara Făgăraşului”. Iar eu i-am spus: „Vai, Doamne, cum să fim noi aşa de vrednici, noi - nişte păcătoşi, ca să stea Maica Domnului în genunchi să se roage pentru noi!?”. Şi mi-a răspuns: „Ascultă aici, Silvia, la voi e mănăstire la Sâmbăta, se face mănăstire la Bucium, se face la Berivoi, se face la Dejani şi se mai face una… Deasupra la munţii voştri veţi vedea o stea cu coadă. Când o veţi vedea se va întâmpla ceva [atunci a început revoluţia]. Şi tot în Munţii Făgăraşului se va arăta o cruce de stele, iar atunci va mai fi ceva: un eveniment mare. (Toacşe Silvia, Copăcel)

* „Ne-a mărturisit că nu va mai dura mult timp şi va pleca spre Împărăţia Tatălui Ceresc, dar că va părăsi această lume datorită unui complot mişelesc, al cărui scop va fi acela de a-1 otrăvi. Totuşi, el nu va împiedica aceasta, deoarece atunci misiunea lui spirituală pe pământ va fi deja terminată. Apoi a scos dintr-un cufăr o carte groasă şi foarte uzată, scrisă în greaca veche, care provenea de la sfinţii creştini de la Muntele Athos. „În ea - ne-a spus părintele Arsenie - se găseşte descrierea hidrei cu răsuflarea otrăvitoare, care va urmări prin toate mijloacele să împiedice lumina şi voinţa dumnezeiască… Veţi vedea şi veţi înţelege spurcăciunea peste tot în jurul vostru: la serviciu, în magazine, în instituţiile statului, în conducerea lui şi mai ales în politică. Din nefericire, ea va intra pe furiş chiar şi în sânul Bisericii, murdărind unele suflete de aici. Aproape că oamenii îşi vor pierde speranţa. Doar cei care îşi vor păstra credinţa adevărată vor fi salvaţi şi mare va fi atunci Slava lui Dumnezeu peste ei”.
Apoi, părintele Arsenie a dezvoltat subiectul şi a spus ca această „lucrare diavolească” nu este ceva ce a apărut în vremurile noastre, ci ea durează din antichitate, de mii de ani, pregătind încetul cu încetul terenul pentru lupta finală care se apropie. Planul „lucrării diavoleşti” este minuţios şi, prin puterea banilor şi a viciilor, între care minciuna, prefăcătoria, intriga şi omorul sunt cele mai importante, cei care o săvârşesc au ajuns destul de aproape de ţelul lor principal, care este controlul şi dominarea întregii lumi… Aici, însă, părintele a făcut o afirmaţie neaşteptată, care a avut darul să ne şocheze într-o oarecare măsură. El a spus că, în mod paradoxal şi într-un interval de timp scurt, atenţia lumii se va concentra asupra ţării noastre, datorită schimbărilor extraordinare care vor avea loc şi a semnelor specifice care vor depăşi cu mult puterea limitată de înţelegere a cunoaşterii materialiste”. (Radu Cinamar- Viitor cu cap de mort - în culisele puterii, Editura Daksha)

* Mi-a mai povestit cineva că Părintele s-a rugat insistent la Dumnezeu pentru americani, să nu-i pedepsească, să-i ierte că şi ei sunt creaţia Lui şi să aibă milă de ei. Şi 1-a dus Dumnezeu pe Părintele Arsenie să vadă ce e pe acolo - prin America - şi a zis Părintele: „Da, Doamne, sunt vrednici de pierzare”. Cum l-a dus? Nu ştiu. Nu cred că l-a dus cu trupul L-a dus cu duhul. Ca urmare a ceea ce a văzut cu duhul, Părintele a pictat la Drăgănescu, deasupra scenei Învierii, mai multe clădiri moderne (turn) în flăcări, reprezentare care ar putea fi profetică (vezi cele două turnuri din „11 septembrie”).
Prea Sfinţitul Daniil, la înmormântarea PărinteluiArsenie, a spus că ar fi zis Părintele Arsenie aşa: „Vor veni necazuri mai mari decât Munţii Făgăraşului”. Ne-om duce la munţii Făgăraşului şi la dealul Prislopului să se prăvălească peste noi că nu mai putem rezista («Atunci vor începe să spună munţilor: Cădeţi peste noi!, şi dealurilor: Acoperiţi-ne!» - Lc.23, 30). Şi ne-om duce la morminte să iasă afară şi să intrăm noi de vii că nu mai putem rezista.

* Părintele a iubit mult Munţii Făgăraşului; venea mereu pe la cabana Podragul şi pe la Turnuri. Spunea Părintele: „Munţii Făgărusului şi dealurile Prislopului vă vor acoperi pe voi”.
Părintele a fost şi este un sfânt între noi. O femeie i-a spus: „Părinte, când o fi la judecată, să ne treci cu grămada”. Părintele a zis zâmbind: „ N-ai spus rău, măi”. A trecut de multe ori pe la noi prin sat. Unii îl cunoşteau, alţii nu-1 cunoşteau, dar Părintele spunea: „Oamenii la voi sunt cam răi, dar totuşi, fac milostenie multă şi asta îi ajută”. (Olimpia Fuciu, Ucea de Sus)

* Eram cu Părintele Arsenie şi 1-am întrebat: „Ce să facem Părinte, că acum este foarte rău”. Părintele zice: „Va veni şi mai rău”. Zic: „Parcă toate sunt otrăvite. Nici nu ne mai vine să mâncăm”. „Mă, face-ţi semnul sfintei cruci pe tot ce mâncaţi: apă, ceai, cafea, prăjitură, fructe, băutură, mâncare, pâine. De ar fi dat chiar şi cu otravă, Sfânta Cruce anulează tot ce este otrăvit”. (Maria Matronea, Sibiu)

* Zicea Părintele Arsenie, parcă pentru toţi românii: „Îmi pare rău de voi că sunteţi slăbiţi în credinţă. Veţi cădea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu vă fie frică pentru a vă salva sufletele. Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de Dumnezeu, Care este tovarăşul de drum al fiecăruia, de la naştere până la moarte. Vor cădea şi cei aleşi. Îmi pare rău că sunteţi cei pe urmă. Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vor lua totul!” (Sora Septimia Măniş, 81 ani, Codlea)

* Făceam serviciul în Braşov, la uzina Astra. Odată a venit Părintele Arsenie la biserica Blumena (Biserica Sfântului Nicolae din Schei), unde a participat la slujbă. Atunci a spus: „Trebuie să ne întărim spiritualiceşte, că altfel viaţa noastră este moartă, chiar dacă ne merge numele că trăim. Luaţi exemplu de la Ştefan cel Mare, care cu o mână de oameni întăriţi spiritualiceşte, ţinea pe tătari la Nistru şi pe turci la Dunăre”. (Nicolae Streza, 84 ani, Făgăraş)
Îmi spunea părintele Bunescu că Părintele Arsenie se ducea în miez de noapte la biserică, îngenunchea în întuneric lângă masa sfântului altar şi două-trei ore se ruga pentru poporul român. (Pr. Bunea Victor, Sibiu)

http://www.arsenieb oca.ro/parintele _marturii_ articole. html

***Radio Sufletel***


BUN REGASIT ANA IVAN, LAURA, BORDEANU , NENEA NICU !
CU DRAG RADIO SUFLETEL !!!

GRIGORE VIERU
Lui Mihai Ciobanu

Ascultati-ma, surori, pe mine,
Si voi, fratii mei, ce va sfaditi:
E pacat, nu-i drept si nu e bine
Sa vinzi casa care te-a-ncalzit.
Bani ne-ar trebui la fiecare,
Toti avem copii si vremea-i grea.
Insa cum sa vinzi fereastra oare,
Cea la care maica te-astepta?!
Casa parinteasca nu se vinde,
Nu se vinde tot ce este sfant.
Din atatea lucruri dragi si sfinte
Ochii mamei inca ne privesc.
O vom da si vor schimba lacata
Si vor pune si ferestre noi.
Si trecand pe langa ea vreodata,
Va privi ca la straini la noi.

Casa parinteasca nu se vinde,
Nu se vinde tot ce este sfant.
Din atatea lucruri dragi si sfinte
Ochii mamei inca ne privesc.
Vom pleca si noi canva din viata
Si parintii sus ne-or intreba
Ce mai face casa lor cea draga,
Cine are grija azi de ea.

LIVIU REBREANU

Liviu Rebreanu - biografie

Liviu Rebreanu s-a nascut la 27 noiembrie 1885, in satul Tirlisiua, judetul Bistrita-Nasaud. Este primul dintre cei treisprezece copii ai invatatorului Vasile Rebreanu si al Ludovicai, ambii descendenti ai unor familii de tarani liberi (“graniceri”) de pe Valea Somesului. Isi face studiile gimnaziale in Nasaud si Bistrita, apoi scoala militara in Sopron. In 1898 indragostit in clasa a IV-a de liceu, scrie “intiia si ultima poezie”. In 1906 absolva Academia Militara “Ludoviceum” din Budapesta si activeaza ca ofiter la Gyula. In 1908 demisioneaza, iar in 1909 trece clandestin muntii, spre Bucuresti.
Debutul literar al scriitorului este nuvelistic. Il consemneaza revista “Luceafarul”, din Sibiu, condusa de O.Goga si O.Taslauanu, catre sfarsitul anului 1908, apoi, in anul urmator, revista “Convorbiri critice”, la Bucuresti, unde tanarul prozator se stabilise, incercand sa se afirme in viata literara romaneasca. In anul 1910 este secretar de redactie la “Falanga literara si artistica”, condusa de M.Dragomirescu, functie ce o va detine si la “Convorbiri critice”. In 1911 este numit secretar al Teatrului National din Craiova, mai apoi devenind colaborator de baza al lui Emil Garleanu, la acea data director al institutiei.Pana la aparitia primului sau roman, “Ion”(1920), a publicat cateva volume de nuvele (“Framintari”, 1912; “Golanii”, 1916; “Marturisire”, 1916; “Rafuiala”, 1919). In decembrie 1928 este numit director al Teatrului National din Bucuresti, functie pe care o va detine vreme de un an. In anul 1932 tipareste, la Bucuresti, revista “Romania literara”, care apare pana la 6 ianuarie 1934.
Moare la 1 septembrie 1944 la Valea Mare, in varsta de 59 de ani. Peste citeva luni va fi deshumat si reinhumat la cimitirul Bellu din Bucuresti.
Autorul romanului “Ion” izbuteste practic,gratie unor creatii epice obiective, neegalate,sa strabata o intreaga etapa evolutiva.Daca Sadoveanu e rapsodul literaturii romane moderne, Rebreanu e romancierul ei.(George Calinescu)
Aparitia lui Rebreanu in literatura il situeaza intre traditie si inovatie. Liviu Rebreanu incheie epoca literaturii semanatoriste si poporaniste dominata de idilism si compasiune, si deschide un drum nou, in care scriitorul a asimilat si s-a integrat viziunii europene dominante a timpului.
De dimensiuni restranse, cu oameni blajini, timizi, dar cu explozii de manie sau de brutalitate, in conflictele dramatice preponderent-taranesti, specifice satului transilvanean, primele nuvele au fost remarcate cu destula reticenta de opinia critica a vremii. Perseverent, cu proiecte literare mari, prozatorul face gazetarie, colaboreaza la “Flacara”, “Rampa” si “Universul literar”, scoate, pentru cateva luni, impreuna cu Mihail Sorbul, la Craiova, revista “Scena” si, un timp, semneaza cronica teatrala la “Sburatorul” lui E.Lovinescu.Predilectia analitica a scriitorului incepe sa se contureze, pe spatii epice mai intinse, in nuvele care vorbesc despre efectele umane tragice, pricinuite de primul razboi mondial (“Catastrofa”, “Itic Strul- Dezertor”, “Calvarul”).
In cadrul evolutiei romanului romanesc, se poate vorbi de “momentul Rebreanu”. Prozatorul continua si adanceste cercetarea societatii romanesti, in traditia lui N.Filimon, D.Zamfirescu si I.Slavici, printr-o vasta documentare si compozitie, printr-un studiu atent de analiza psihologica.
Ne aflam in fata unui scriitor obiectiv, care uimeste prin puterea de a prezenta viata in complexitatea ei sociala si psihologica, prin personaje surprinse in “umila si precara lor realitate sociala”(Tudor Vianu).
Romanul Ion este primul mare succes al lui Rebreanu. Cartea, deosebit de apreciata, primeste Premiul Academiei Romane. Reputatia prozatorului se consolideaza, doi ani mai tarziu , cand scoate romanul « Padurea spanzuratilor » in care reia motivul din nuvela « Catastrofa », dar inspirat de sfarsitul tragic al fratelui scriitorului, Emil Rebreanu, sublocotenent in armata austro-ungara, executat pentru incercarea de a trece de partea romanilor, in primul razboi mondial.
(http://www.ecursuri.ro/referate/referate.php?report=liviu-rebreanu-_-biografie )

31 August - Ziua Limbii Române

Acum 20 de ani, în urma manifestaţiilor şi dezbaterilor publice de amploare, autorităţile au declarat limba de stat - Limba Română, iar alfabetul chirilic a fost înlocuit cu cel latin.


În Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 este stipulat: „decretarea limbii române ca limbă de stat şi reintroducerea alfabetului latin”. Însă Constituţia din 1994 a redenumit limba română în „limbă moldovenească” ( art.13 ).


E de amintit că Academia de Ştiinţe a Moldovei, României și a Franței, în urma dezbaterilor și a argumentelor istorice, exclude formularea „limbă moldovenească” precizând că denumirea corectă a limbii este limba română !


Trei culori

Străine pofte ne-au răpit
Când via dulce, când ogorul,
Dar nimeni nu a izbutit
Din piept să smulgă Tricolorul.
Fusese vremea mult prea cruntă,
Şi-atât ne-a ars de dânsul dorul,
Că azi ne strângem şi la nuntă
Şi la botez cu Tricolorul.

Trei culori şi-o singură iubire
Românească,
Trei culori şi-o singură vorbire
Românească!
Trei culori şi-o singură credinţă
Românească,

Trei culori şi-o singură fiinţă
Românească!

(Grigore Vieru)
( http://www.opinii.md/articol/2302/31-august---ziua-limbii-romne/ )

T-Mobile Sing-along Trafalgar Square (extended version)

The T-Mobile Dance

[DK] X Factor 2010 - Støttesang til Haiti "I'll be there" - Alle deltagerne! [HQ]

[X Factor 2010 DK] Tine - Black Velvet 6. Live Show! SEMIFINALE [HQ]

The X Factor 2009 - Joe McElderry: The Climb - Live Final (itv.com/xfactor)

X-Faktor Válogatás -Muri Enikő (Kelly Clarkson - Because of you)

X-Faktor Casting - Takács Nikolas (Leonard Cohen - Hallelujah)

luni, 30 august 2010

PROFIL DE ROMAN - RADU BOTIS"Fiecare am primit din partea lui Dumnezeu un talant sau mai mulţi. Nu trebuie nimic ţinut la păstrare pentru că vine momentul când vom fi întrebaţi de rostul nostru pe acest pământ. Bucuria va fi mare pentru cei chemaţi întru Bucuria Eternităţii."
Radu Botis


Preot iconom stavrofor, licenţiat al Universităţii Babeş Bolyai, Facultatea de Teologie Ortodoxă, master (istorico practice) la aceeaşi facultate (2006)
ACTIVITATE LITERARĂ: Cărţi publicate:.”Viaţa vie a unui mănunchi de creştini români” (Editura Enesis, date monografice);

.”Ca tămâia înaintea Ta” (poezii creştine);

.”Sfaturi pentru mântuire” (Editura Ariadna);

.”Elemente de Istorie Locală; Activitatea preotului Vasile Lucaciu în America” (Editura Enesis 98, TIP);

.”Glas Comun, un an de la apariţie”APARIŢII ÎN VOLUME COLECTIVE:.’’ Antologie de poezie, 55 de poeţi contemporani(pagini alese)’’, coordonată de Valentina Becart, editura ArhipArt, Sibiu, România, 2010

.” ÎNDREPTAR DE TERAPIE DIVINĂ” - breviar sufletesc – Editura Sinteze, Galaţi, Crăciun, 2009

.”Artur Silvestri - Documentar memorialistic”,(Editura Semănătorul, 2009)

.”Armonii celeste”,Antologie,Cenaclul Arionda,(Galaţi, Editura Olimpias, 2009);

.”Dor de Dor”, Antologie lirică, epică, plastică, (Călăraşi, Editura S.C. Tipografia S.A. Slobozia-Ialomiţa, 2008);

.”Mărturisirea de credinţă literară”, - vol. II, (Bucureşti, Editura Carpathia Press, 2008).

ALBUME AUDIO:.”În Sfânta Noapte de Crăciun” – textier

.”Poveste de iarnă” – textier;

.”Stropi de Rouă Divină” (poezii creştine, creaţii proprii);

.”Sara bună, rod bogat” (colinde) – textier;

.”Leru-i ler şi dalbe flori” (colinde) – textier.
“Gândind mereu, mereu”
Orbecăim adesea cuprinşi de indiferenţă . Uităm să iubim răsăritul soarelui într-o dimineaţă dulce de vară , când fiorul răcorii îşi dezveleşte de sub geana unei noi zile minunăţia a tot ce ne înconjoară .
Uităm să ne închinăm adânc Atotputernicului Dumnezeu mulţumind pentru un nou răsărit vieţii noastre . Pare-se ca ceva de rutină şi prea neânsemnată , o clipă de reculegere în preajma Atotprezenţei Divine . Treburile zilnice ne cheamă grăbiţi tumultului vieţii acestea cu atâtea şi atâtea preocupări şi griji. Suntem stresaţi, nervoşi, neângăduitori, reci, parcă neavând aproape nimic în comun unii cu alţii.Dar totuşi avem: chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, suntem revărsarea Trinităţii(Tatăl,Fiul şi Duhul Sfânt) în noi fiecare.O extraordinară întrepătrundere a divinului (sufletul) cu umanul(corpul ca materie).Părtăşia vieţii veşnice o avem asigurată prin Răscumpărătorul Hristos-Dumnezeu, prin jertfa Lui sângeroasă drept moment culminant.
Undeva, peste această frământare a zilei de ieri, de azi şi de mâine rămâne în veghere Creatorul cerului şi al pământului. A fi ateu este simplu:negi tot ce întrece puterile tale.Se întâmplă să negi de dragul de a te contrazice cu cineva, persistând în mod interminabil în această încăpăţânare. Se întămplă să ai tot ce îţi doreşti şi totuşi aceasta nu este suficient. Oare atunci când vei ajunge la pasul acela , poate neant îl numeşti ,nu vei gîndi la ceva salvator ? Momentul acela trebuie să fie critic , înfiorător chiar. Să vezi că eşti cuprins de neputinţă, avuţiile tale nefiind de nici un ajutor, prietenii neputând să-ţi întindă o mână.Cum concepi oare momentul acela?Chiar nu există o Putere salvatoare pentru acest proces existent? Pentru mine Aceasta este Dumnezeu. Dar pentru tine? Pentru mine şansa de salvare este El,călăuza prin viaţă este El, scopul unei vieţi eterne este El.
Viaţa proprie poate să-mi creeze o garanţie veşnică, dar totodată şi insucces prin necredinţă. Există însă şi o forţă a răului, pânditoare, meschină, de a cărei viclenie atârnă soarta plăţii păcatului-acesta este diavolul. Cel mai bun antidot împotriva lui este rugăciunea. Prin rugăciune câştigăm o conduită morală ireproşabilă, poruncile Decalogului, adevărat cod pentru a rămâne chip şi asemănare a lui Dumnezeu.
Sunt un cod de legi prin care Dumnezeu caută să perfecţioneze fiinţa umană până la desăvârşire. Aplicabilitatea lor….? Aici rămânem împărţiţi. Unii mai cred în zei, pretinse puteri peste care însă a ajuns să se depună colbul învechit al timpului. Acestor neputincioşi se închină, le cer ajutorul, în zadar. O parte din noi avem acest necuprins Dumnezeu alături de Salvatorul Iisus Hristos care caută împăcarea cu noi oferindu-ne căldura păcii Sale,căutând însă, dependent de noi un înnoitor proces de sfinţire. Unii acceptă întru totul, alţii într-o oarecare măsură. Dar: ori totul ori nimic, la Dumnezeu nu merge cu jumătate de măsură. Iar totul înseamnă fericirea eternă. Iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele ar trebui să ne caracterizeze, ar trebui să excelăm în aceste direcţii.
Când vom ajunge să iubim pe Dumnezeu cu tot ceea ce avem, iar pe aproapele ca pe noi înşine, vom fi foarte, foarte aproape de desăvârşire.


Fiecare copil are dreptul la o familie si un camin

FUNDATIA INIMA DE COPILMisiunea si Viziunea
Misiunea

Misiunea noastra este de a ajuta si a da speranta copiilor si tinerilor in dificultate, familiilor lor, prin cresterea calitatii vietii lor si promovand integrarea lor in societate.

Ne indeplinim misiunea prin furnizarea de servicii sociale, consiliere si instruire, advocacy si lobby si prin activitati bazate pe principii crestine.


Furnizam o gama larga de servicii pentru beneficiarii nostri, gama care include:

Servicii sociale directe (cum ar fi administrarea caselor de tip familial pentru copii orfani si abandonati; servicii de integrare sociala si profesionala pentru copii si tineri in situatii de risc, tineri cu dizabilitati; consiliere si sprijin pentru familii in situatii de risc), instruire pentru specialistii care lucreaza in domeniul social, advocacy si lobby pe probleme locale si regionale care afecteaza copiii si familiile.
Viziunea

Inca de la inceputuri in 1996 , personalul Inima de Copil, voluntarii si comunitatea formata din donatorii nationali si internationali au fost uniti de o viziune : aceea de a crea o lume in care copiii si tinerii nu mai sufera.
Aceasta viziune unificatoare alimenteaza continuu eforturile noastre de a alina durerea si suferinta si de a proteja drepturile umane fundamentale ale tuturor copiilor.Str. Furnalistilor, nr. 24 - Galati 800663, Romania
0040-236-312-199
office@inimadecopil.ro
http://www.inimadecopil.ro/

Infloreste precum o floare

Autumn Cactus Blossom

Ştim ce înseamnă cu adevărat fericirea abia după ce experimentăm durerea.
Dacă dorim să înflorim precum o floare în grădina vieţii,
e absolut necesar să învăţăm arta de a trăi alături de spini.

[O ZI BUNA ZI DE ZI]

,,O zi buna ,,


*** Domnului ca existam***

“Nu putem controla intotdeauna gandurile noastre, dar putem controla cuvintele pe care le folosim, si prin repetitie le imprimam in subconstient, iar apoi putem fi stapani pe situatie.”

````````````````````````~~~~~~~~~

Un scotian intra la o benzinarie si intreaba:
- Cat costa o picatura de benzina?
Baiatul de la pompa ii raspunde:
- Ei,chiar o picatura nu costa nimic v-o dau eu pe gratis !
La care scotianul spune:
- Atunci picura-mi si mie vreo zece litri!

[ carmen] o zi buna`````````````````````````````

Primul ''Pod de Flori'' - 6 mai 1990


Acţiunea, intitulată 'Podul de Flori de la Prut', a fost organizată de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu Asociaţia Culturală Bucureşti-Chişinău şi împreună cu Frontul Popular Moldova. Cu acel prilej, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13,00 şi 19,00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără paşaport şi viză. În acest sens au fost create, de-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, opt puncte de trecere: Miorcani - Pererita, Stânca - Costeşti, Iaşi - Sculeni, Ungheni - Pod Ungheni, Albiţa - Leuşeni, Fălciu - Ţiganca, Oancea - Cahul şi Galaţi - Giurgiuleşti. După această acţiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.
La ora 12,00, ora României, devenită şi ora oficială a Chişinăului, un sobor de preoţi a oficiat un Te Deum, după care clopotele tuturor bisericilor din stânga şi din dreapta Prutului au răsunat pentru prima dată după decenii împreună. Apoi, apele Prutului au primit din cea mai nordică aşezare de pe harta României, de la Miorcani şi de-a lungul întregului curs, ofranda de flori dăruită de cei prezenţi.

A urmat apoi momentul trecerii pe partea stângă a Prutului, întâlnirea între participanţi. S-au prezentat spectacole de muzică şi jocuri populare, s-a toastat pentru rod bogat pe ogoare, pentru sănătate, pentru îndeplinirea idealurilor de fericire a fiecăruia.


Într-un manifest semnat de mai mulţi lideri de asociaţii politice şi civice din Republica Moldova se spunea că: 'Prutul a fost şi va rămâne o apă care uneşte două maluri ale Moldovei. De când acest rău a despărţit frate de frate, sufletul înjumătăţit al românului a tot umblat peste apa lui, ca Iisus peste apele mării. Conştiinţa, credinţa, spiritul n-au avut hotare. Cei care au încercat să le hotărnicească s-au făcut de ruşine în faţa lui Dumnezeu şi a lumii întregi. Noi românii suntem la noi acasă 'de la Nistru pân' la Tisa', din vârful Carpaţilor până la mare. Şi această casă o vrem de acum înainte cu toate uşile deschise, pentru a ne putea vedea la faţă cu fraţii de acelaşi sânge şi pentru a ne întregi sufletele'.

Potrivit ministrului Culturii şi Cultelor de atunci, Ion Ungureanu, ''zecile de mii de români de pe ambele maluri au răbufnit ca un fluviu. Românii de la Vest de Prut au fost primii care au intrat în URSS fără permisiune''. Mircea Druc, fost prim-ministru al R.Moldova, mărturisea că tot ce l-a interesat în acele momente era ''privirea nedumerită a grănicerilor sovietici aflaţi în confuzie şi derută totală. Aşa ceva nu mai văzuseră niciodată!''

Din delegaţia oficială a R.Moldova au făcut parte vicepremierul de atunci Mihai Platon, preşedintele FPM, Ion Hadîrcă, Ministrul Culturii şi Cultelor Ion Ungureanu, precum şi Vladimir Voronin, pe atunci Ministru de Interne, ulterior preşedinte al Republicii Moldova timp de opt ani (4 aprilie 2001 - 11 septembrie 2009).


Poetul Grigore Vieru a fost primul care a traversat atunci Prutul, pe o barcă de cauciuc. 'Era o tensiune emoţională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alţii şi se regăseau după ani şi ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă şi a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniţi. Aveau mari emoţii şi nu îndrăzneau să facă nici o mişcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit şi ceilalţi. S-au întâlnit toţi la mijlocul Prutului şi au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut şi nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioşi astăzi cei care ironizează 'Podul de Flori'. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei', avea să-şi amintească poetul într-un interviu acordat în luna mai 2008.

Acelaşi Grigore Vieru relata în lucrarea sa ''Primul testament'' că ''La Pod, în satul meu, venise şi un medic din Chişinău cu băieţelul său care să fi avut vreo patru anişori şi căruia tatăl său îi promisese încă la Chişinău că va vedea români. Cei de pe malul drept erau uzi leoarcă. Oamenii din Pererâta mea aduseseră în fugă haine uscate pentru oaspeţii doriţi. Se vorbea într-o limbă comună - în română. După două-trei păhăruţe de ţuică începuseră să cânte - intonau aceleaşi cântece comune. La vârsta când încă nu era atins de minciunile noastre lingvistice, băieţelul medicului întrebase cu o naivitate cuceritoare pe tatăl său: ''Tată, mi-ai promis să-mi arăţi români. Care-s ei?''.


Tot la 6 mai 1990, o delegaţie de parlamentari din RSS Moldovenească, din care au făcut parte, între alţii, Nicolae Costin, primarul oraşului Chişinău, părintele Petru Buburuz, Vasile Nedelciu şi Mihai Ghimpu, deputaţi ai poporului, a venit în vizită în Municipiul Iaşi. Au vizitat Complexul cultural ''Mihai Eminescu'' din Grădina Copou, Mitropolia Moldovei şi Sucevei, Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii, alte monumente istorice şi de artă ieşene şi au făcut un tur al oraşului. AGERPRES (Horia Plugaru)
( http://www.agerpres.ro/media/index.php/6maisinteze/item/6456-Primul-Pod-de-Flori-6-mai-1990.html )
alte articole >>> http://www.uniristu.ro/2010/05/06/20-de-ani-de-la-podul-de-flori-din-6-mai-1990-video-foto-galerie-%E2%80%9Cde-la-nistru-pan%E2%80%99-la-tisa/

Imi esti

Maria Prochipiuc [Decembrie ]
să ne convertim emoţiile chiar dacă vom fi prigoniţi
sălbăticia ca un duşman nevrednic
va înfige ura aşteptării către noapte

din ghemul vieţii fecioarele îşi ţes cămăşi de borangic
din când în când firele se încâlcesc în iadul lumii acesteia
cineva mai demult îmi spunea: viaţa e ca o ceapă degerată
anii trag cu coada ochiului câte o linie ba pe la colţul gurii ba printre sprâncene
te trezeşti cu sufletul devastat pe o mare în care nu ştii să înoţi
şi cu un cap plin de idei din care nimeni nu mai vrea să ia

doar tu femeie eşti ecoul tuturor durerilor mele
fericirea dezastru şi echilibru lumii
doar tu femeie trăieşti vieţile noastre
te aşezi între cuvinte le dai sensuri înţelesuri
îţi schimbi chipul în fiecare poveste
doar tu femeie cu mîinile tale plămădeşti
istoria unui neam

tu femeie
în veselia florilor
deschizi intrarea paradisului
nu-ţi trebuie o viaţă

eu

duminică, 29 august 2010

THE BEATLES
Anul infiintarii: 1960 (Anglia)
Anul desfiintarii: 1970
Gen: 60's Pop, Beat, Psychedelic Rock
Componenta actuala:
Paul McCartney (bas, voce)
Ringo Starr (tobe, voce)
John Lennon (chitara ritmica, voce) George Harrison (chitara solo, voce)
Discografie:
Please Please Me (1963)
With The Beatles (1963)
A Hard's Day Night(1964)
Beatles For Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
Magical Mistery Tour (1967)
The Beatles (White Album) (1968)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)
Din aceeasi zona:
The Rolling Stones - Let It Bleed
The Holies - Bus Stop
The Kinks - Lola Vs. The Powerful Man
Beatles sunt fara indoiala cel mai popular si cel mai influent grup din intreaga istorie a rock-ului, in timp ce John Lennon si Paul McCartney au alcatuit cel mai inspirat si mai inventiv cuplu de compozitori care au existat vreodata in muzica pop-rock. Meritele pe care faimoasa formatie din Liverpool le-a avut in evolutia muzicii rock sunt, fara a exagera, colosale. In momentul in care ei au aparut pe scena muzicala, rock'n'roll-ul se afla intr-un mare impas. Locul interpretilor cu vana ca Elvis Presley, Chuck Berry sau Litlle Richard fusese luat de surogate, asa numiti teen idols, spiritul rebel al veritabilului rock'n'roll fiind pe cale de disparitie. Acest lucru se petrecea insa in Statele Unite, patria-mama a genului muzical care a innebunit omenirea. In Marea Britanie in schimb existau numerosi adolescenti dornici de a canta cu adevarat rock'n'roll. Printre ei se aflau si cei de la Beatles, care aveau sa transforme in numai cativa ani o muzica destinata in special dansului intr-una care trebuie in primul rand ascultata.

Drumul spre glorie al Beatles-ilor nu a fost deloc usor. Pana a se ajunge la isteria totala de la mijlocul anilor '60, au trecut circa cinci ani de ilustru anonimat. In 1957 adolescentul John Lennon (pe numele intreg John Winston Lennon, nascut la Liverpool pe 9 octombrie 1940) isi infiinteaza o formatie de rock'n'roll, numita The Quarrymen, care activa in liceul unde studia la Liverpool. Pe la jumatatea anului i se alatura un tanar concitadin, Paul McCartney (pe numele intreg James Paul McCartney, nascut pe 18 iunie 1942 la Liverpool). La putina vreme dupa acea apare al treilea chitarist, un si mai tanar prieten al lui McCartney, pe numele sau George Harrison (nascut de asemenea la Liverpool pe data de 25 februarie '43). Ceilalti componenti ai grupului s-au schimbat in permanenta pana in 1960, dar trebuie remarcat ca nucleul viitorilor The Beatles exista inca din '57. Initial ei cantau de fapt skiffle, un gen muzical tipic britanic, creat la fel ca rock'n'roll-ul, pe baza unor influente din rhythm'n'blues si country. In '60 The Quarrymen si-au schimbat numele in The Silver Beatles. Curand se renunta la ''silver'' si raman pur si simplu The Beatles. Componenta Beatles ii mai includea in acel an pe basistul Stuart Sutcliff si pe tobosarul Pete Best.
In aceasta formula Beatles au plecat in Germania, la Hamburg, unde, asemenea altor tineri interpreti britanici de rock'n'roll, cantau prin cluburile din cartierul rau famat al orasului. In perioada 1960 - 1962, ei au revenit de mai multe ori la Hamburg, locul in care au obtinut primul lor contract de inregistrari la compania Polydor, in calitate de grup de acompaniament al lui Tony Sheridan, un vocalist britanic care isi facea la randul lui veacul prin cluburile din Hamburg. Sub titulatura Tony Sheridan & The Beat Brothers au fost inregistrate mai multe piese intre care doua fara Sheridan: Ain't She Sweet, cu Lennon solist vocal si Cry For A Shadow, o piesa instrumentala compusa de Harrison si Lennon, prima compozitie Beatles inregistrata vreodata pe vinyl.

In timpul in care se aflau acasa la Liverpool ei cantau mai ales la Cavern Club, locul de nastere al curentului muzical denumit merseybeat (de la Mersey, raul ce traversa orasul Liverpool) sau pe scurt beat. Beatles se numarau printre trupele de prima linie ale acestui curent, alaturi de nume ca Gerry&The Peacemakers, Swinging Blue Jeans sau Billy J. Kramer & The Dakotas. Aici vor dobandi o consistenta popularitate locala care la finele lui 1961 ii va atrage atentia managerului Brian Epstein, cel caruia i se datoreaza foarte mult din succesul imens al formatiei. La inceputul anului urmator acesta le-a aranjat o auditie la Decca Records, companie ce a facut imensa eroare de a le refuza semnarea unui contract. Epstein nu se descurajeaza si ceva mai tarziu, pe parcursul aceluiasi an, reuseste sa-i convinga de valoarea tinerei formatii pe cei de la label-ul Parlophone, care tinea de marea companie EMI. Aici vor intra pe mana producatorului George Martin, cel care avea sa devina artizanul intregii creatii Beatles.

Intre timp se petrec schimbari majore in componenta formatiei. Se renunta la Stu Sutcliff, cel care apoi a murit in conditii tragice in aprilie '62, iar locul lui Pete Best este luat de Ringo Starr (pe numele real Richard Starkey, nascut pe 7 iulie 1940 la Liverpool), provenit de o alta formatii beat, Rory Storm & The Hurricanes.

In aceasta formula, care a devenit definitiva, apare la sfarsitul lui 1962 primul single Beatles Love Me Do/P.S. I Love Yo, care intra in Top 20. Explozia se produce insa la inceputul anului urmator, cand single-ul Please Please Me cucereste prima treapta a topului britanic. Pana in martie apare un nou ''number one'', From Me To You si albumul de debut Please Please Me, care avea sa ramana pe locul 1 al clasamentului de specialitate timp de 30 de saptamani. In acest fel Beatles devin cei mai populari artisti rock'n'roll in Regatul Unit si declanseaza fenomenul pe care presa l-a denumit beatlemania.

Muzica celor de la Beatles era inspirata in primul rand de realizarile unor Elvis Presley, Chuck Berry, Litlle Richard, Buddy Holly sau Everly Brothers, carora li se adauga influenta stilului Motown sau a productiilor lui Phil Spector cu grupurile sale de fete.

Seria succeselor continua in 1963 cu discurile-single She Loves You si I Want To Hold Your Hand si cu un al doilea album, With The Beatles. With The Beatles detroneaza de pe prima treapta a clasamentului de albume tocmai prima realizare a grupului, Please Please Me aflata acolo de 30 de saptamani.

Intre timp compania Capitol editeaza si in Statele Unite productiile Beatles, dar pentru inceput impactul este minor. Lucrurile aveau sa se schimbe insa odata cu inceputul anului 1964, cand single-ul I Want To Hold Your Hand a devenit numarul 1 in clasamentul Billboard. In februarie incepe primul turneu american al Beatles-ilor care declanseaza o isterie generala a multimilor adunate la concerte. Beatles sunt prima trupa britanica de rock'n'roll care patrunde pe piata americana si care marcheaza inceputul unui alt fenomen, consacrat sub numele de British Invasion. Cativa ani de acum incolo topurile americane sunt dominate de trupe provenite din Anglia, lucru extrem de benefic de altfel pentru evolutia rock-ului.

Fiindca veni vorba de topuri trebuie spus ca Beatles faceau si aici ravagii, la fel ca in salile de concert. La sfarsitul lui martie in Australia primele sase locuri in clasamentul discurilor-single sunt ocupate numai de productiile celor de la Beatles. Marea lovitura are loc insa pe data de 4 aprilie cand primele cinci pozitii ale clasamentului Billboard sunt confiscate de o singura trupa: The Beatles. Locul 1 era detinut de Can't Buy Me Love, piesa ce avea sa fie introdusa pe coloana sonora a filmului A Hard's Day Night, prima dintre realizarile cinematografice avandu-i ca protagonisti pe cei patru Beatles. Premiera de la Liverpool a filmului, petrecuta in vara lui '64 a beneficiat de prezenta lui John, Paul, George si Ringo in carne si oase, prilejul unei isterii fara precedent in randurile fanilor, dar mai ales ale fanelor. Coloana sonora a filmului A Hard's Day Night a fost lansata si ea in aceiasi perioada sub forma de L.P. si s-a bucurat de succesul de acum obisnuit.

A doua jumatate a anului a fost consacrata turneelor, in intervalul iunie-noiembrie John, Paul, George si Ringo concertand in 50 de orase din cuprinsul a patru continente. Desigur partea de est a Europei nu a intrat in calcul…

Un moment foarte important din viata Beatles-ilor a fost intalnirea cu Bob Dylan. De fapt a fost un moment crucial pentru ambele parti, fiindca ATAT Beatles, cat si Dylan, au manifestat o evidenta tendinta de schimbare a orientarii muzicale de pana atunci. Dylan devine fascinat de chitara electrica si-si atrage oprobiul puristilor folk-ului, iar Beatles au inceput sa compuna piese care erau tot mai putin destinate dansului si mai mult ascultarii. De asemenea textele cantecelor, care pana atunci eraufoarte naive, devin ceva mai profunde. Primele semne ale schimbarii se fac simtite din plin chiar de pe albumul Beatles For Sale, lansat in decembrie '64.In 1965 cea mai mare parte din eforturile formatiei sunt dedicate filmarilor pentru Help!, a doua pelicula din cariera formatiei The Beatles. Lansat in august, filmul a fost un succes, critica vremii comparand prestatia actoriceasca a lui John, Paul, George si Ringo cu cea a fratilor Marx, renumiti comici americani din perioada interbelica. Compozitiile incluse pe coloana sonora au constituit materialul unui nou album, intitulat desigur tot Help! Albumul in cauza a generat o serie de hituri, dintre care o mentiune aparte merita Yesterday, unde pot fi auzite pentru prima oara instrumente cu corzi pe o inregistrare rock.

Concertele Beatles continua sa faca furori, la New York's Shea Stadium, in luna august, consemnandu-se cea mai mare audienta de pana atunci la un concert rock in aer liber: 56000 de persoane.

La finele lui '65 discografia Beatles se imbogateste cu un non-album single, We Can't Work It Out/Day Tripper si cu al saselea L.P., Rubber Soul. Stilul si imaginea celor patru flacai din Liverpool erau in acele momente in plina transformare, fiind deja clar ca ei nu se vor multumi la infinit doar sa innebuneasca multimile amorfe de adolescente si ca au intentii foarte serioase in ceea ce priveste muzica.

Cu toate acestea ei erau inca tineri si plini de sine. Dovada este declaratia pe care John a facut-o unei publicatii britanice: ''Suntem mai populari decat Iisus''. Afirmatia sa nu va ramane fara ecou si in semn de protest, in America, au aparut adevarate ruguri in care erau arse discuri Beatles, iar unele statii de radio de peste ocean interzic difuzarea hit-urilor formatiei. Manifestarile de acest gen au incetat de abia cand Lennon si-a cerut scuze pentru afirmatia sa nesabuita in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Chicago.

In timp ce Lennon profera astfel de blasfemii, Harrison devenea din ce in ce mai mistic, aratandu-se profund interesat de spiritualitatea hindusa. In vara lui '66 avusese loc prima intalnire a sa cu Ravi Shankar, devenit un veritabil guru pentru George, care incepe sa ia lectii de sitar. Harrison are meritul deosebit de a fi primul muzician care a introdus elemente de muzica hindusa in muzica occidentala.


La inceputul lui august '66 este lansat Revolver, un alt album de referinta al discografiei Beatles, precum si un extras pe single cu piesele Eleanor Rigby si Yellow Submarine. Tot atunci incepein Statele Unite cea ce avea sa fie ultimul turneu din cariera Beatles. Principala cauza care a determinat renuntarea la turnee a fost oboseala pe care John, Paul, George si Ringo o resimteau ca urmare a isteriei fanilor. De asemenea mai era si dorinta lor de a face o altfel de muzica decat ceea ce obisnuiau la inceput, ceva mai profunda si mai interiorizata. In conditiile haosului sonor produs de multimile adunate la concerte, feed back-ul era departe de a fi cel asteptat. Atmosfera albumelor Beatles incepuse sa se diferentieze radical de atmosfera concertelor Beatles. Hotararea de a nu mai canta live este facuta publica de abia in mai anul urmator, cand John Lennon face o declaratie in acest sens in celebra revista britanica Melody Maker. Organizatorii de spectacole au incercat sa-i ademeneasca in fel si chip, dar cei patru erau de neinduplecat. Se spune ca in toamna lui '67 ei au primit o oferta de 1 milion de dolari pentru a canta la New York dar raspunsul a fost categoric nu. Ei au refuzat chiar si propunerea reginei de a canta intr-un spectacol destinat strangerii de fonduri pentru echipa olimpica a Marii Britanii, participanta la Jocurile Olimpice din 1968.

Perioada la care am ajuns acum cu firul istoriei Beatles coincide cu afirmarea a ceea ce este cunoscut sub denumiri ca miscarea hippie sau flower power. Elementele definitorii ale filozofiei flower power sunt militantismul pacifist, revenirea la traiul ancestral, in mijlocul naturii, dar si consumul de droguri, mai ales L.S.D., ca vehicol al desavarsirii spirituale. De aici nd provine si o a treia titulatura a miscarii despre care vorbim, psihedelism. The Beatles nu au ramas indiferenti la noile idealuri ale tinerimii din Occidentul decadent. Astfel, din vara lui '66 ei devin pentru o vreme aprigi consumatori de L.S.D., in timp ce casele si automobilele Beatles-ilor sunt vopsite acum in culori psihedelice. John Lennon ii incurajeaza in timpul ultimului turneu american al formatiei pe tinerii care plecau in Canada pentru a scapa de inrolarea in razboiul din Vietnam. De asemenea, in iunie '67, Paul McCartney s-a aflat in staff-ul organizatoric

Din punct de vedere muzical, influenta psihedelismului se manifesta foarte creativ in cazul Beatles-ilor, inovatiile aduse de ei in aceasta perioada avand o importanta covarsitoare pentru evolutia ulterioara a muzicii.

In 1967 aveau sa fie lansate cateva productii muzicale de o valoare inestimabila, incepand cu discul single Penny Lane/Strawberry Fields Forever, lansat in februarie si considerat pe buna dreptate o capodopera. Single-ul a fost insotit de un film promotional, anticipandu-se in acest fel practica video clip-urilor muzicale, atat de frecventa in zilele noastre.

In iunie a fost lansat unul dintre cele mai importante L.P.-uri ale istoriei rock, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Acest album a adus o serie de idei inedite, care aveau sa deschida in curand noi perspective muzicii rock, dar vom vorbi mult mai pe larg despre asta la cronica de disc. Cert este ca in acele momente epoca rock-ului ca gen de muzica dansant se afla mult urma, chiar daca temporal distanta era foarte scurta in fapt.

Interesant este si faptul ca de pe Sgt. Pepper's… nu este extras nici un single, lucru care marcheaza inceputul unei noi politici de promovare a discurilor. Daca pana atunci single-urile aveau importanta primordiala, Beatles aveau sa schimbe brusc optica, evidentiind importanta L.P.-urilor. Aceiasi tactica avea sa fie urmata in anii '70 de mari trupe precum Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple sau Yes. Totusi in 1967 aveau sa fie lansate alte doua discuri single, primul All You Need Is Love, in iulie; al doilea Hello, Goodbye, in noiembrie, dar acestea erau non album singles.


Pe 27 august se petrece un eveniment nefast in viata trupei: managerul Brian Epstein, cel despre care spuneam ca a avut un merit deosebit in scoaterea din anonimat a celor de la Beatles, moare in urma unei supradoze. Dupa acest tragic moment John, Paul, George si Ringo iau hotararea de a se ocupa ei insisi de problemele manageriale ale formatiei. In acest scop au fost puse bazele companiei Apple Ltd., care se va ocupa nu numai de afacerile Beatles-ilor, ci si de lansarea unor tineri artisti inca necunoscuti. Printre ei s-au numarat James Taylor, Billy Preston, Mary Hopkin, Badfinger sau Jackie Lomax.

Toamna lui '67 a fost consacrata filmarilor pentru Magical Mistery Tour. Lansat spre sfarsitul anului acesta avea sa fie primul produs al companiei Apple.

Atrasi de meditatia transcedentala, cei patru Beatles se gaseau la inceputul anului 1968 in tabara spirtuala din India a faimosului guru Maharishi Mahesh Yogi, care era de fapt un impostor de casa. Curand fiecare dintre cei patru vor invoca diverse motive si vor abandona campusul lui Maharishi. Motivul real era se pare dorinta celor de la Hollywood de a realiza un documentar la fata locului, printre protagonisti urmand a se numara si The Beatles. Apple Ltd. avea s-a dovedit din pacate a fi un mare dezastru financiar sim organizatoric.

Intre timp sunt editate alte succese: Lady Madonna, in martie si mai ales Hey Jude, in august. Hey Jude avea sa fie cel mai mare hit al intregii istorii rock, stand numai putin de 11 saptamani pe primul loc in clasamentul britanic. Cu Hey Jude, Beatles au reusit sa mai demonteze un cliseu. Pana atunci toate piesele difuzate la radio si implicit cele ajunse in topuri nu depaseau decat rareori durata de trei minute, Hey Jude tinea in schimb circa 8 minute. Pentru Beatles insa s-a facut un precedent bine venit pentru calitatea muzicii din clasamente.


In noiembrie apar si primele albume solo ale membrilor formatiei: Wanderwall Music, o coloana sonora semnata de George Harrison, precum si The Unfinished Music No.1, apartinand cuplului John Lennon - Yoko Ono. Mult mai importanta este dublul L.P. Beatles lansat in aceiasi perioada. Acesta este primul album lansat la Apple Records si a devenit celebru si prin coperta sa imaculata pe care scrie simplu The Beatles. De aici i se trage denumirea consacrata de White Album.

Relatiile dintre membrii grupului nu era dintre cele mai bune in acele momente. Marturie stateau si albumele solo care aparusera, precum si faptul ca piesele de pe White Album nu mai erau rezultatul efortului colectiv al lui Lennon si McCartney, ci reprezentau compozitii separate ale fiecaruia dintre ei. Tensiunile se vor amplifica treptat si vor iesi curand la iveala.

La inceputul lui '69 se pune problema revenirii la concerte si a inregistrari unui nou album care sa marcheze reintoarcerea la originile muzicii rock. Sesiunile de inregistrari si repetitiile desfasurate in ianuarie '69 urmau sa fie filmate pentru a constitui materialul unui documentar TV. Proiectul primise initial numele Get Back. Dupa circa o luna de munca, in care grupului i se alaturase si claparul de culoare Billy Preston, ca un fel de membru auxiliar, aceasta idee avea sa fie abandonata temporar. Pe 30 ianuarie insa are loc faimosul concert neanuntat de pe acoperisul cladirii Apple din Londra. Spectacolul ad-hoc a creat o mare agitatie in imprejurimi dar a fost intrerupt in cele din urma de politie. Acesta avea sa fie ultimul concert sustinut vreodata de Beatles.

Materialele inregistrate atunci vor fi folosite peste mai mult de un an la ultimul L.P. Beatles, Let It Be. Doua dintre cele mai reusite inregistrari din acea vreme au fost editate insa mai devreme, in primavara lui '69, sub forma unui single numit Get Back/Don't Let Me Down.

Dupa alte cateva luni formatia revine in studio si inregistreaza materialul unui album antologic, Abbey Road. Editat in septembrie, Abbey Road avea sa fie din pacate cantecul de lebada al Beatles-ilor. Tensiunile despre care vorbeam capatasera proportii. Gurile rele dadeau vina pe Yoko Ono, faimoasa partenera de origine japoneza a lui John, in timp ce John invoca tendinta lui Paul de a prelua in mod autoritar conducerea trupei. Pe de alta parte erau problemele companiei Apple care s-a dovedit a fi un adevarat fiasco.

Beatles nu mai existau in fapt inca din luna august, dupa incheierea sesiunilor pentru Abbey Road. Din acel moment fiecare si-a vazut de proiectele sale proprii. John lansa albume si single-uri cu Plastic Ono Band, George concerta alaturi de grupul Delaney&Bonnie, Ringo juca rolul principal in filmul Magic Christian, iar Paul lucra la primul sau album solo.

Momentul despartirii oficiale s-a petrecut in primavara lui 1970. Pretextul l-a constituit data lansarii albumului Let It Be. Initial Paul a cazut la intelegere cu ceilalti trei ca albumul sau solo sa apara dupa noul L.P. Beatles dar Paul incalca intelegerea si pe 10 aprilie publica acel anunt considerat drept act de deces al formatiei, prin care Paul isi facea cunoscuta intentia de a lucra pe cont propriu. In mai apare Let It Be, ultima productie discografica Beatles, ce includea cateva inregistrari din timpul sesiunilor din ianuarie anul precedent. Tot atunci apare si un film documentar, intitulat de asemenea Let It Be si realizat tot pe baza sesiunilor din ianuarie '69.


Popularitatea Beatles-ilor a ramas intacta si dupa despartire, zvonuri nefondate despre reunirea grupului circuland in permanenta in cele trei decenii care au trecut de la desfiintare, chiar si dupa asasinarea lui Lennon in 1980. In anii '90 au fost editate cateva albume Beatles care contin materiale inedite: From Us To You - Live At The BBC (1994) si Anthology (1995). Pe Anthology apar si doua piese inedite, Real Love si Free As A Bird, realizate pe baza unor demo-uri ale lui Lennon din anii '70 peste care au fost suprapuse orchestratii realizate de cei trei supravietuitori ai grupului.

Beatles sunt apreciati pe buna dreptate ca fiind cel mai important grup al istoriei rock-ului, aparitia lor producand o adevarata revolutie in muzica contemporana. Interesant este ca numele lor poate fi citat in cele mai diverse contexte muzicale. Astfel ii putem alatura fara teama de a gresi celor de la ABBA, datorita proportiilor succesului comercial, dar putem face acelasi lucru si daca ne gandim la Frank Zappa spre exemplu, daca ne gandim la latura avantgardista a muzicii lor, manifestata in a doua perioada de activitate.

Astfel ii putem alatura fara teama de a gresi celor de la ABBA, datorita proportiilor succesului comercial, dar putem face acelasi lucru si daca ne gandim la Frank Zappa spre exemplu, daca ne gandim la latura avantgardista a muzicii lor, manifestata in a doua perioada de activitate.
Cu:
Astfel ii putem alatura fara teama de a gresi celor de la ABBA, datorita proportiilor succesului comercial, dar putem face acelasi lucru si daca ne referim la Frank Zappa spre exemplu, daca ne gandim la latura avantgardista a muzicii celor de la Beatles, manifestata in a doua perioada de activitate.

Din pacate in momentul actual, nu mai se afla in viata decat doi dintre cei patru componenti ai grupului Beatles. John Lennon a cazut victima unui atentat absurd, pe 8 decembrie 1980 la New York, iar George Harrison a fost rapus de un nemilos cancer, in ziua de 29 noiembrie 2001


(VIOREL GRECU - http://serghei.net/docs/misc_doc/www.hmm.ro/bios/Beatles/beatles_bio.htm )

de ce oare

tacerea se-neaca
in linistea surda
lumina se-ascunde..
e oarba si muta
si-atingerea-ti doare
de ce,de ce oare?
valuri se sparg
in nisipuri de jad
in dragostea ta
ma-mplinesc,cresc si cad
oare atingerea-ti doare ?
de ce,de ce oare?
in noaptea dintai
am trait infinitul
mi-ai daruit un sarut
mi-ai daruit nesfarsitul
atingerea-ti doare
de ce,de ce oare?
de ce m-ai ales
de ce...tu cu mine
de ce un eres
de ce ieri nu vine
de ce atingerea-ti doare
de ce,de ce oare?
columne se-nalta
si drumuri te cheama
o fi doar un vis
ori timpul recheama?
cand si-atingerea-ti doare
de ce,de ce oare?
imi plange trecutul
ce azi ma condamna
am fost doar durutul...
speranta nedemna.
si...atingerea-ti doare
de ce,de ce oare?
ma spulbera-n vant
jocheu al durerii
ramane-voi cant
biet sol al caderii
pentru ca
atingerea-ti doare
de ce,de ce oare?


Eugen Emeric Chvala

sâmbătă, 28 august 2010

Cateva cuvinte! frumoase...
Am uitat ca o privire calda poate sa topeasca aisbergul din inima oricarui om;
Am uitat ca un zambet te poate trimite in rai;
Am uitat ca a spune " te iubesc " poate sa vindece orice suferinta;
Am uitat ca a privi cerul cu stele te poate infiora de placere;
Am uitat ca a merge unul langa celalalt poate crea echilibru;
Am uitat a intinde mana, pentru a ridica pe cel cazut in tina vietii;
Am uitat ca durerea poate fi acceptabila, daca este impartasita;
Am uitat ca picioarele ne sunt aripi, cand sufletul le poarta;
Am uitat ca visele se pot transpune in realitate;
Am uitat ca astazi inseamna sa traiesti clipa;
Am uitat ca trecutul trebuie lasat sa doarma;
Am uitat ca soarele rasare, pentru a ne lumina sufletul;
Am uitat ca marea se afla acolo, pentru noi;
Am uitat ca muntele ne este un prieten vechi si drag;
Am uitat ca " Dumnezeu nu este departe de fiecare dintre noi!

In EL avem viata, ne miscam si suntem! ”

Am invatat sa ne plecam umerii, pentru ca asa viata ne pare mai usoara;
Am invatat sa privim intr-o parte, pentru a ne masca gandurile;
Am invatat sa spunem nu pot, pentru ca am trasat singuri limite;
Am invatat ca renuntarea la noi insine este cea mai usoara!
Am acceptat ca viata sa ne curga in loc sa o curgem noi pe ea;
Am acceptat sa plangem in loc sa luptam;
Am acceptat umilinta in locul victoriei!

Asa nu se mai poate!
Viata trebuie traita!
Iubirea trebuie implinita!
Durerea trebuie uitata!

Trebuie sa invatam ca suntem nascuti din iubire,
sa iubim si sa murim cu speranta ca vom dainui
in inima celor prin care pasii vietii ne-au purtat!

Viata inseamna, drumul dintre nastere si moarte!
Important este sa lasam zambete, caldura
si iubire pe acest drum!

Rita Drumes

vineri, 27 august 2010

În aceasta luna în ziua a douazeci si noua, pomenirea taierii cinstitului cap al cinstitului slavitului Prooroc înainte-mergator si Botezator Ioan.

Sfântul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului a primit de la însusi Domnul Hristos marturia ca el era cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintâi intre Profeti. Pe cind inca se afla in pântecele mamei sale, el a tresarit de bucurie in preajma lui Mesia pe care il purta in ea Prea Sfinta Maica a Domnului. La maturitate, el, "de care lumea nu era vrednica" (cf Evrei 11:38), se retrase in pustiu, acoperit cu o haina din par de camila si incins cu o curea de piele, aceasta semnificând stapânirea tuturor pornirilor trupesti. Regasind, ca un nou Adam, starea de armonie a firii noastre create pentru a se dedica numai lui Dumnezeu, el se hranea cu cosasi si cu miere salbatica, si isi tinea in contemplare mintea netulburata de grijile acestei lumi. In anul 15 al domniei lui Tiberiu Cezar (anul 29), Ioan, când a auzit Cuvântul lui Dumnezeu in pustie, se duse in regiunea Iordanului, pentru a predica pocainta catre multimile care veneau la el, atrase de viata sa ingereasca. El ii boteza in apele Iordanului in semn de curatire de pacatele lor, si pentru a-i pregati sa il primeasca pe Mântuitorul el ii indruma sa faca mai curând roade vrednice de pocainta, decit sa se laude ca sint fiii lui Avraam. Reluând cuvintele profetului Isaia, el le spunea : "Glasul celui care striga in pustiu. Pregatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru. Toata valea sa se umple si tot muntele si dealul sa se plece; si sa fie cele strambe, drepte, si cele colturoase, cai netede. Si se va arata slava Domnului si tot trupul o va vedea caci gura Domnului a grait". (Is. 40:3-5).
Pentru ca poporul se intreba daca nu era el Mântuitorul asteptat de atitea generatii, Ioan le spuse: "Eu va botez cu apa, dar vine altul mai mare decât mine, El va va boteza cu foc si cu Duh Sfânt". Curatenia sa si dragostea sa pentru feciorie erau intr-atât de mari incât fu considerat vrednic nu doar de a-l vedea pe Mântuitor, al carui Inaintemergator fusese pus, ci chiar sa Il boteze in Iordan si sa fie martorul descoperirii Sfintei Treimi.

Cuvinte intelepte...
"Iertand, stergi ce ierti. Ce ierti la altul, tie ti se sterge. Judecata aceasta te scoate de sub judecata."


"Eu acum nu va pot ajuta, dar daca am sa plec de aici sa stiti ca v-ajut, numai sa veniti la mine! Pentru cel ce varsa o lacrima la mormantul meu, eu ma voi ruga la Dumnezeu!"

"Iubirea lui Dumnezeu pentru cel mai mare pacatos este mai mare decat iubirea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu.""Daca te rogi aprins, parintele Arsenie vine singur la tine"."Dumnezeu nu ne cere minuni. Acelea le face El.,,
Iti doresc sa ai o zi minunata!

Vei fi un Invingator cand ....

Vei avea incredere in tine insuti, desi toti se indoiesc de tine si nu te va interesa ce-ti vor spune;
Vei sti sa distingi un zambet de o zeflemea si vei prefera sa lupti toata viata decat sa cumperi o victorie falsa;
Vei actiona din convingere si nu din lingusire;
Vei sti sa ierti la fel de repede ca atunci cand iti ceri scuze;
Vei sti sa mergi alaturi de un sarac, fara sa uiti ca este un om si alaturi de un bogat fara sa gandesti ca este un zeu;
Vei sti sa oferi liniste celui care nu-ti cere vorbe si absenta celui care nu te apreciaza;
Nu va mai trebui sa suferi pt. a cunoaste fericirea si vei putea sa nu-ti mai schimbi sentimentele sau scopurile pt. placere;
Nu vei incerca sa gasesti raspunsuri in cele din jurul tau, ci in Dumnezeu si in propria-ti persoana;
iti vei accepta greselile si nu-ti vei pierde rabdarea.”

(Humberto Agudelo)

Iti doresc sa ai o zi minunata!