Bistriţeanul Florin Bojor este liderul Partidului Românilor din Spania






Născut:11.12.1983 în Bistriţa
Studii: Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca,
Teologie Romano-Catolică Barcelona
Familie: necăsătorit

Ce-i place: Îmi plac multe lucruri. Am o sete de cunoaştere foarte mare şi vreau să cuprind cât mai multe cu putinţă

Ce nu-i place: Detestă minciuna şi prefăcătoria

Întrebare şi răspuns

Ce crezi că îi lipseşte României pentru a ajunge la nivelul economic al unei ţări europene?

Consider că migraţia românilor din ultimii 10 ani este cheia de ieşire din conul de umbră post-comunist. Dacă Europa trăieşte postmodernitatea, România este de 20 de ani în post-comunism şi va mai fi încă 20 de ani dacă nu se întâmplă o minune: reîntoarcerea celor 4 milioane de imigranţi din diasporă! Cred asta pentru că am constatat că în mentalitatea lor s-a petrecut o schimbare radicală . Vechea paradigmă a relaţiilor de nănăşie, a „prieteniilor” cu plicuri în buzunarul autorităţiilor; a aşteptării fără implicare, nu mai funcţionează. Ei pot face ca următorii 20 de ani de tranziţie să se reducă, însă pentru asta, pe de o parte trebuie să se întoarcă, iar pe de altă parte să fie lăsaţi să facă ceea ce au învăţat afară.

Florin a plecat la Barcelona să-şi continue studiile după ce a terminat în ţară Facultatea de Teologie Ortodoxă. A ajuns în Catalania (Spania) fără să ştie o boabă de spaniolă ori catalană, însă după 5 ani le dădea lecţii tuturor. La îndemnul tatălui său, aflat la muncă de 7 ani în marele oraş, s-a apucat să redacteze el însuşi un dicţionar româno-catalan, primul de pe piaţă. „ La început bâlbâiam limba, dar mi-am impus să învăţ. Vorbeam cu încăpăţânare şi 12 ore pe zi în catalană, aşa că am ajuns în curând ca o maşină. M-a ajutat foarte mult uluitoarea apropiere de limba română a catalanei, despre care mulţi dintre români nici nu ştiu că există. Practic 30% dintre cuvinte coincid: cap, nas, tot, păcat, drac, etc.; multe puncte din gramatică sunt identice (terminaţia de prezent plural la persoana I: dormim, servim, de participiu: dormit, servit; sintagme: un soldat mort, exces de zel, sunete comune în fonetică :ă, ş, ţ”, explică cu entuziasm autorul dicţionarului. Prima ediţie cu 1000 de volume a dicţionarului s-a epuizat în 6 luni şi a fost nevoie de o a doua, cu un tiraj de 1800, iar acum Florin Bujor se pregăteşte pentru o a treia ediţie. Pentru cele 1150 de pagini cu 36.000 de traduceri, o gramatică a limbii române tradusă în catalană, o gramatică catalană în română şi un ghid de conversaţie i-au trebuit doi ani. Dar lucrarea studentului român l-a adus în atenţia presei din Barcelona , iar ofertele nu au întârziat să apară.

Are doar 26 de ani şi este preşedintele Partidului Românilor din Spania şi al Casei Românilor din Catalania. Totodată mai este şi membru al Mişcării Românilor din Europa. Florin Bojor din Bistriţa şi-a început aventura politică în urmă cu 5 ani, când a plecat la Barcelona cu o bursa de studiu. Traiul de acolo dar şi mentalitatea românilor l-au determinat să facă acest pas în politică.

Partidul Românilor din Spania este o formaţiune politică cu o ideologie post-modernistă.

Preşedintele partidului, Florin Bojor, spune că scopul formaţiunii politice pe care o conduce este de a lupta pentru binele comunităţii de români, plecaţi peste hotare. Partidul Românilor din Spania a luat naştere în 2008

( articole aparute in http://www.adevarul.ro/26 august - http://www.realitatea.net/23 febr 2010 )

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!