Ioana Radu - Mai vino seara pe la noi
Eugenia (Jana) Braia, cunoscuta publicului sub pseudonimul Ioana Radu, s-a nascut la 17 februarie 1917. A fost eleva a Liceului "Elena Cuza" din Craiova, unde a fost remarcata si incurajata sa cante de catre profesoara sa de muzica, Elena Simionescu.
La 18 ani, s-a mutat la Bucuresti si a inceput sa cante la restaurantul Cosna, cu Petre Alexandru. Aici il cunoaste pe tanarul student Henri Malineanu, care ii va compune romanta `Am inceput sa-mbatranesc`, dar si piesa `Nu se poate` - ultimul ei cantec, prezentat cu mare succes la festivalul de la Mamaia.
In anul 1936, Ioana Radu a facut primele inregistrari la Radio Bucuresti, cu cantecele `Mi s-a rupt caruta-n drum`, `Buna seara, mandro, buna` si `Piatra, piatra`.
In urma unui concurs organizat de Radiodifuziunea Romana timp de 7 zile, cu 800 de candidati din intreaga Romanie, au fost selectionate pentru inregistrari doar doua voci: Ioana Radu si Eugenia Nedelea (Rodica Bujor).
Pseudonimul Ioana Radu i-a fost propus de un membru al Comisiei, Ion Filionescu, pianistul lui George Enescu. Urmeaza contracte la restaurantele `Azuga` din Ploiesti si `Potcoava` din Bucuresti.
Anul decisiv in cariera artistei a fost 1947. Violonistul Grigoras Dinicu, compozitorul `Ciocarliei`, a fost sarbatorit la Ateneul Roman, la implinirea a 40 de ani de cariera; in acest spectacol festiv, Ioana Radu a cantat alaturi de Maria Tanase, Rodica Bujor, Fanica Luca si Ion Luican, acompaniata de orchestra Barbu Lautaru, ce avea 80 de instrumentisti. Ulterior, Ioana Radu a fost anagajata la Teatrul de Estrada (Constantin Tanase), unde canta si Maria Tanase, iar apoi la Circul de Stat.
Accident si adio de la scena
Intr-o noapte, fiind in turneu, a suferit un grav accident de masina pe soseaua Orsova - Caransebes; a fost impresionata de afectiunea publicului care ii trimitea flori, cadouri si sute de scrisori de incurajare.
Spectacolul de adio a decis sa il dea la Timisoara, Arad si Cluj, amintindu-si de cuvintele Mariei Callas: `Mai bine sa fii regretata, decat compatimita`.
Ultimele aparitii in public au fost la cateva editii ale festivalului National de Romante `Crizantema de aur` si in 1986, cand Ion Popescu-Gopo a filmat-o pentru documentarul "Bucurestiul ieri, Bucurestiul azi, Bucurestiul maine`.
I-a spus lui Gopo: `N-ai putut veni acum douazeci si cinci de ani?!` Artista avea 69 de ani. Un an mai tarziu, este sarbatorita la implinirea a 70 de ani; Electrecordul ii imprima doua discuri, iar Harry Negrin publica volumul `Romanta unei vieti - Ioana Radu`.
Doi ani mai tarziu, la New-York, sora sa, Mia Braia, avea sa publice, la editura Lumea Libera, volumul `Amintiri`, in care dedica un capitol Ioanei Radu, `o Regina incununata de cantecele ei... de nu-i afli pereche`.
Comentarii
Trimiteți un comentariu