Jazzul renaste impreuna cu Irina Popa!




"I have a dream, a song to sing" - asa incepe celebra piesa ABBA si asa incepe si visul Irinei Popa. Personal am crezut mereu in muzica, in existenta ei, chiar si in momentele in care industria pare-se sa fi facut din ea un joc murdar al intereselor, dar acest nou album lansat chiar ieri pe scena clubului "La Scena", intitulat sugestiv "The Dream" e dovada palpabila ca iubitorii de muzica buna nu au crezut degeaba in ceea ce inseamna arta muzicala la cel mai inalt nivel.


Asa cum sugereaza si titlul acestui articol, noul si in acelasi timp si primul album lansat de tanara Irina, este unul ce reinvie jazzul, un gen muzical care sper eu, cu acest pas curajos al compozitorului Cornel Cristei si vocalul deosebit al Irinei Popa, sa reintre in trendul muzical romanesc. "The Dream" este un album curajos, avantgardist, un material de consistenta matura din toate punctele de vedere. Cele 10 piese de pe album prezinta muzica jazz din toate perspectivele posibile, oferind publicului o experienta inedita. Cum a luat nastere acest material, ne povesteste chiar Irina.

Irina Popa este cu siguranta un nume care dupa lansarea noului tau album, va fi unul mult mai cunoscut. Zi-ne si noua de unde ai aparut? Cum a luat practic nastere artista si primul sau album?

Multumesc frumos! Sunt convinsa ca pentru cei ce vor aprecia acest album,Irina Popa va reprezenta un nume mult mai cunoscut. Sunt originara din Galati. Prima mea aparitie pe o scena a avut loc la varsta de 5 ani,cand faceam parte din Grupul Strumphi,din cadrul Clubului Copiilor. Era un inceput de nutrire a sentimentului de dezvoltare artistica,si de descoperire a ceea ce aveam sa dezvolt peste o vreme.In momentul in care mi-am dat seama de potentialul vocal pe care il detineam, mi-am dorit sa obtin si pareri avizate, asa incat am inceput sa particip la concursuri muzicale, unde reuseam sa castig aparte de premiul cel mare, si aprecierea oamenilor de muzica. Unul din primii muzicieni caruia i-am starnit interesul artistic a fost Cornel Cristei.Este o surpriza placuta, ca iata, primul meu material discografic este lucrat in colaborare cu el. Cunoscandu-ne de ceva timp, si avand incredere in talentul si viziunea mea, mi-a trimis sa ii ascult materialul, compozitiile proprii, si fara ezitare am spus da, pentru ca am simtit originalitatea lui creativa si posibilitatea mea de a transforma piesele prin imaginatia interpretativa. Asa s-a nascut 'The Dream'.

Colega noastra, Cristina Stan a fost prezenta la eveniment; hai sa vedem ce anume a aflat:




Detaliile nu se opresc aici. Noi am mers mai departe si am aflat ca Irina nu e doar inca o voce pe scena muzicala autohtona...

Cu acest material discografic ai ajuns oficial in industria muzicala autohtona, o industrie ce in momentul de fata incurajeaza in preponderenta orice altceva decat muzica buna si arta. Cu ce sentimente pornesti la aceasta lupta crancena cu posturile de radio si TV din Romania si implicit cu un public dezobisnuit cu talentele reale si genuri muzicale mature?

Consider ca un artist de un anumit standard, porneste in acest miraj fantastic numit muzica, afisandu-se unor riscuri, care se transforma ori in biletul castigator ori in cel care nu iti ofera foarte multe surprize.Cred ca de multe ori, lucrurile vin de la sine, si nu trebuiesc fortate.In momentul in care reusesti sa transmiti un mesaj prin capacitatea artistica, si esti si tu extrem de convins de ceea ce faci, lucrurile vin de la sine, si nu mai exista acel sentiment de lupta cu posturile radio-tv. Atat timp cat pe scena urci cu sufletul deschis si esti convins cu adevarat de ceea ce doresti sa transmiti,publicul te va primi cu bratele deschise, indiferent de genul muzical abordat. Asta este metoda pe care incerc sa o aplic, iubindu-mi publicul si dorind sa apar cu materiale care ma caracterizeaza, care transmit un sentiment si care nu sunt false.




Cat de mult te reprezinta pe tine genul muzical pe care-l canti? Ce alte genuri te mai pasioneaza?

La aceasta intrebare as putea raspunde ca sunt un artist caruia ii place sa se joace si sa descopere in acelasi timp genurile muzicale. In acest moment exploatez teritoriul muzicii jazz iar acest prim album reprezinta si concretizarea acestui fapt. Interpretez cu drag si din categoria blues, gospel, pop,pop-rock, rock. Dar cel mai important aspect, indiferent de genul muzical abordat, este acela de a avea piese reprezentative pe care sa le simt si care sa imi ofere posibilitatea de a construi vocal.

Amazing Grace, o melodie, un imn mai bine zis, cantat de zeci, poate chiar sute de artisti. Ai cantat-o si tu la un moment dat aceasta piesa in cadrul unei emisiuni. De ce? De ce atat de multi artisti sunt atrasi de acest imn? Ce are piesa asta fata de atatea altele? Hai sa vedem si inregistrarea*:




* aceasta piesa nu face parte din albumul "The Dream".

Sunt o impatimita a muzicii gospel, si in momentul in care simt ca vreau sa ma relaxez si sa am o conexiune mai adanca cu Divinitatea , ascult cu placere piese de acest gen. Ma stimuleaza puternicul mesaj ce este transmis prin versuri ,partea instrumentala si vocile minunate ale interpretilor. Amazing Grace este o piesa care aparte de faptul ca imi ofera posibilitatea de transmitere puternica a unui mesaj, are capacitatea de a-mi permite sa transpun prin imaginatie calitatile interpretative.

Ascultand piesele tale, imi aduci aminte de Gabriella Cilmi, Amy Winehouse sau chiar si Regina Spektor pe alocuri, si am vazut prin comentariile online ca nu sunt singurul. Ce sentiment te cuprinde cand esti asemanata cu asa nume mari ai muzicii internationale?

Voci extraordinare, intr-adevar.. Ceea ce doresc sa dezvolt prin muzica si felul meu de a canta este originalitatea. Este foarte important pentru mine sa inspir si sa fiu inspirata la randul meu. In momente de dorinta a nasterii unor idei, linii interpretative, orice artist cred, urrmareste tehnica idolilor lui. Ador sa invat din ceea ce inseamna muzica lui Sarah Vaughan, Betty Carter, Janis Joplin, Patti LaBelle si multi altii. Talentul, munca, ambitia, capacitatea de a invata de la artisti mari lucruri utile, care sa te ajute sa progresezi, consider ca sunt ingredientele foarte importante care alcatuiesc valoarea in sine.

Daca ai avea posibilitatea de a schimba scena muzicala romaneasca, la ce anume ai renunta si ce ar capata prioritate in viziunea ta?

Mi-ar placea ca toti cei care coordoneaza defapt activitatea din lumina reflectoarelor a artistilor sa aiba o pregatire in domeniu, si sa detina profesionalismul de care trebuie sa dea dovada. Totodata, daca as avea posibilitatea, as investi in ceea ce inseamna aparatura profesionala la toate posturile de televiziune, pentru a asigura calitate la un standard foarte bun in ceea ce inseamna performanta live.

Spunea celebrul Yanni la un moment dat "muzica este un limbaj universal" si cata dreptate avea. Ce anume vrei sa transmiti tu publicului prin melodiile de pe noul album?

Intr-adevar, muzica este un limbaj universal, ne insoteste la tot pasul si ne calauzeste , oferindu-ne posibilitatea de a comunica mai inspirat, mai luminat si frumos. Sa stiti ca cei ce au ascultat albumul 'The Dream' pana acum, mi-au spus cu sinceritate, ca sentimentul pe care il au dupa ce cd-ul se termina, este unul de liniste, placere. Asta nu poate decat sa ma incante. Imi doresc ca prin acest album, publicul sa descopere poate o latura artistica a mea pe care nu o stiau , si totodata deschiderea catre imaginatia interpretativa.




Asadar dragi impatimiti ai muzicii bune, "The Dream" este cu siguranta urmatorul album ce trebuie sa existe in colectia voastra personala. Este fara dubii un "must have". Detalii aici.

Video: Cristina Stan


Articol realizat de ATTILA VAGO

Sursa : http://www.muzicabuna.ro/articole/jazzul-renaste-impreuna-cu-irina-popa.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!