Cultura judetul Galati



Obiceiuri si traditii





Obiceiuri de Boboteaza la Dunarea de Jos
In satele de la Dunarea de Jos s-a pastrat obiceiul ca femeile, cand preotul umbla cu Botezul din casa in casa, stropind cu agheasma, sa-i puna in traista un fuior de canepa, pentru ca in firele lui sa se incalceasca toate relele anului.

La Movileni, Sendreni si Branistea, femeile primesc ceata Chiraleiesei, care inconjoara casa si grajdurile, sunand din talangi si urand a belsug. Se aprinde apoi pe un tapsan un foc de paie si frunze uscate peste care flacaii joaca Ardeasca, sarind peste flacari, prin fumul gros, pentru a se curati si a se feri de boli.

Tarziu in noapte, fetele si flacaii pun de aflarea rodului. Impreuna merg in gradina, taie crengute de pomi feluriti si le aseaza intr-o oala, la caldura. Se spune ca dupa cum va inverzi fiecare asa va fi anul de bun in fructe.

La Serbesti, Condrea si Salcia s-a pastrat obiceiul ca fetele de maritat sa-si puna sub perna o ramurica de busuioc ,,furata\' de la preot iar seara sa manance o turta de faina foarte sarata, fara a bea strop de apa, pentru a-si putea visa ursitul.
Mai mult, fetele care aluneca pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in timpul anului.


Obiceiuri de iarna
Pentru cel mai important moment, trecerea in noul an, pregatirile se reiau in saptamana dintre Craciun si Anul Nou. in toate satele cetele de flacai se pregatesc pentru urat. Pe inserat, in ajunul anului care se pregateste sa se nasca sunt asteptati sa apara Ursul ,Capra, Bunghierii, Caiutii, Malanca, Jienii, Mascati etc. Concretizarea spectaculoasa a unor mituri antice legate de simbolistica animalelor, aceste manifestari reprezinta o modalitate originala de exprimare a arhaicelor asociatii rituale dintre animale si cultul cvasiuniversal al soarelui.

Exista si un cuvant generic pentru aceste obiceiuri: mascatii. Recuzita, mastile, costumele sunt pregatite din vreme. Mai ales mastile sunt cele care vorbesc cel mai mult despre imaginatia si umorul sateanului roman. Anume mesteri s-au specializat in confectionarea lor, ele devenind cu timpul adevarate podoabe de arta populara. Faptul ca aceste obiceiuri se practica la cumpana dintre ani este justificat de simbolistica zilei de 31 decembrie, care in gandirea populara reprezinta data mortii dar si a renasterii ordinii cosmice.

Structura ceremoniala a obiceiului este in acelasi timp plina de forta si vitalitate. Muzica si dansul, remarcabile prin virtuozitate si dinamism, mastile pline de expresivitate, alcatuiesc un spectacol unic. in diferite zone ale tarii, costumatia si interpretarea pot fi diferite, dar obiceiul este in esenta acelasi. Daca acest fel de manifestare ne duce cu gandul la practici arhaice magice de alungare a maleficului, “Plugusorul”, alt obicei, este strans legat de mitul fertilitatii. Vorbe frumoase, de prosperitate si belsug sunt adresate de cetele care vin cu Plugusorul, fiecarei gospodarii.

Ca o incantatie magica, textul urarii se transmite din tata in fiu si nu exista roman sa nu-l cunoasca. Tot ajunul anului nou prilejuieste practicarea anumitor acte misterioase, care incearca sa prospecteze viitorul. Iata unul dintre obiceiuri: Vergelul. Este un prilej de sarbatoare, la care participa mai ales tinerii necasatoriti si parintii acestora. Cei care fac “Vergelul” doresc sa afle ce le rezerva noul an, mai ales daca si cu cine se vor casatori. in casa unei gazde, anuntata din vreme de colceri sau chematori se aduna toti cei interesati. intr-un cazanel cu apa, cei ce doresc sa-si cunoasca viitorul arunca un obiect personal - inel, margea, pieptene, ban, cutit etc.

Personajul cel mai de seama este Vergelatorul. El urmeaza sa proroceasca viitorul, sa-si potriveasca vorbele si sa starneasca hazul. Ajutandu-se de doua vergele de la razboiul de tesut, acesta bate in marginea cazanelului, intonand o incantatie. Obiect dupa obiect este scos din apa la cererea participantilor. Talmacirea sensului obiectului este simpla: inel - nunta, ban - bogatie, pieptene - barbat coltos, cutit - cearta, piatra - casatorie amanata etc.

Dupa ce toate raspunsurile au fost date, cu totii, tristi sau plini de speranta, se aduna in jurul cazanelului din care apa a fost inlocuita cu vin si petrecerea incepe.
Alt obicei, purtat din generatie in generatie,spune ca la  apropierea miezului noptii catre noul an, taranii recurgand la meteorologia populara, obisnuiesc sa prevada cum va fi vremea in anul ce vine. Se folosesc de foile unei cepe mari pe care le desprind si le aseaza in ordine, numindu-le dupa lunile anului. in fiecare din ele pun putina sare. A doua zi, de Sfantul Vasile, cel ce dezleaga vrajile si facaturile, ei vor verifica cat lichid a lasat sarea topita in fiecare foaie.
Asa vor sti, pentru ca in mod misterios cantitatile sunt diferite, daca vor avea seceta sau ploaie si in ce luna anume. Prima saptamana din ianuarie este marcata de doua alte importante sarbatori crestinesti: Botezul Domnului sau Boboteaza pe 6 ianuarie, si Sfantul Ion pe 7 ianuarie. Toti romanii se duc la biserica de Boboteaza, pentru a lua apa sfintita, atat de necesara pentru tamaduire si purificare. in satele si orasele asezate pe maluri de ape, tinerii se intrec sa scoata la mal crucea aruncata de preot in apa inghetata.Cel ce va reusi, va avea parte numai de bine.

Obiective culturale

Cultura


Biblioteca V. Urechea
Str. Mihai Bravu, nr.6

Rectoratul Universitatii Dunarea de Jos
Str.Domneasca, nr.47

Cinematografe



Cinema Central
Str. Domneasca, nr. 25
Tel: 0236/4124



Cinema Tiglina
Str. Brailei, nr. 168
Tel: 0236/472981

Gradini Zoologice






Gradina Zoologica Galati - Garboavele
Sos. Barlad-Galati, Loc. Garboavele
Tel: 0236/431961

Gradina Botanica
Str. Domneasca nr. 91
0236/411898

Muzee

Muzeul Casa Colectiilor http://www.migl.ro/
Str. Eroilor, nr. 64

Muzeul de istorie http://www.migl.ro/
Str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2
Tel. 0236/414228

Muzeul de Arta Vizuala http://www.mavgl.ro/
Str. Domneasca, nr. 141
Tel: 0236/413452

Casa memoriala Cuza Voda
Str. Al. I Cuza, nr. 80
Tel: 0236/412408

Casa memoriala Costache Negri
Localitatea Costache Negri
0236/825899


Complexul muzeal de Stiintele Naturii http://www.cmsngl.ro/
Str. Regimentul 11 Siret, nr. 6 A
Tel: 0236/411898

Muzeul Mixt
Str. Decembrie 1918, nr. 36
Tel: 0236/811672
Tecuci

Casa Tudor Pamfile
Str. Elena Doamna, nr.32
Tecuci

Biserici



Biseraca Fortificata Precista
Str. Rosiori, nr. 2

Biserica Romano-Catolica
Str. Domneasca, nr.88

Catedrala ortodoxa Sf Ierarh Nacolae
Str.Domneasca, nr.104

Manastiri

Biserica "Adormirea Maicii Domnului"- Adam
Comuna Draguseni, Adam

Manastirea Buciumeni
Comuna Buciumeni, judetul Galati

Manastirea Gologanu
Comuna Gologanu, judetul Galati

Manastirea Vladimiresti http://www.manastirea-vladimiresti.go.ro/
Comuna Tudor Vladimirescu, judetul Galati

Manastirea Mitoc
Str. Egalitatii, nr. 6

Parcuri


Gradina publica
Str.Domneasca colt cu str.V.Alecsandri

Parcul municipal Mihai Eminescu
Str.Domneasca,colt cu str.G-ral a.Lahovary

Teatre

Teatrul Dramaticᅠhttp://www.fanitardini.ro/
Str.Domneasca, nr.59

Teatrul Muzical Nae Leonard
Strada Mihai Bravu, nr. 50

Teatrul pentru copii Gulliverᅠhttp://www.teatrulgulliver.ro/
Str. Eroilor, nr. 14
0236/412302

Sit-uri Arheologice

Castrul Roman de la Tirighina

Sursa :  http://www.promotur.ro/cultura_detalii/judet/18

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!