Împinge-mă un kilometru – Să dăm împreună culoare României!


Cicloturismul este modul meu de viaţă. Cu toate astea, pentru a merge (continuu) mai departe, am nevoie de ajutorul celor care cred în mine, al celor care au posibilitatea şi sunt dispuşi să-mi dea o mână de ajutor pentru a continua călătoriile mele.

Pentru aceasta, am pornit o campanie prin care încerc să obţin susţinerea materială necesară.



Pentru a putea continua expediţia pe care am început-o în anul 2009 am nevoie de susţinerea ta!Ideea cu “împinge-mă cu un kilometru” mi-a venit după multe căutari de sponsori, pe care din păcate nu i-am gasit, aşa că vin la tine omule de rând şi-ţi descriu activitatea mea de călător cu bicicleta, iar dacă tucrezi că povestea mea îţi transmite ceva... “împinge-mă cu un kilometru” ca împreună să dăm culoareRomâniei. Să facem cunoscută o altă Românie în cât mai multe ţări. Această temă “Să dăm culoare României” cuprinde prezentări foto-video, descrieri ale expediţiei,povestiri din jurnalul de călaăorie, prezentări pe care fara sprijinul tău nu le pot face.Srijinul tău, sub forma unei donaţii m-ar ajuta să-mi pot îmbunătăţi echipamentul tehnic (destul descump pentru ţările nordice) şi care cuprinde materialele pe care le folosesc în expediţie, dar şi înprezentări.
Pentru a putea susţine prezentările cât mai bine, mi-ar fi necesar:

un mini laptop

un proiector (mini portabil)

un aparat foto

Pentru a putea merge în siguranţă am nevoie de următoarele componente pentru bicicletă:

lanţ,

cauciucuri de rezervă + camere,

saboţi de frână,

set de pinioane

Pentru a rezista în următoarea partea a expediţiei am de asemenea nevoie de echipamenteadecvate pentru condiţiile de iarnă din nordul Europei, fiindu-mi necesare următoarele:

sac de dormit pentru temperaturi scăzute.

ghete călduroase,

haine groase,

mănuşi,

aragaz camping mic cu dispozitiv pentru butelii şi benzină.Cam astea ar fi lucrurile pe care ar trebui să le cumpăr pentru urmatoarele etape din expediţie





Am să vă prezint în continuare povestea cu care am intrat în concursul Discovery - Povestea unui călător pe bicicletă, “Un om care-şi urmează visul”.Expediţia cicloturistică “DESCOPERĂ-TE ÎN NECUNOSCUT”Este povestea unui om simplu de la ţară care ne-a fascinat şi pe care aş vrea să o fac cunoscută.Un om cu o voinţă de fier, care in ciuda greutăţilor şi al blocajelor din viaţa sa şi-a urmat visul călăuzit deacel freamăt interior de a se descoperi, de a afla cine este şi de a transmite semenilor mesajele saleprivind călătoria interioară.Numele lui este Anton Duma şi este un rebel aflat în căutarea sinelui aşa cum însuşi povestea luieste una de căutări şi depăşiri de limite.Ce vrea să ne tranmită Anton prin povestea lui de călătorii?? Veţi putea afla citind alcătuirea ei dindouă părţi
Călătoria pe bicicletă - unde sunt poveşti cu date tehnice legate de bicicletă, echipamente , buget,promovare a sportului, a imaginii României.
Călătoria lăuntrică - în care Anton povesteşte cu drag şi elan despre transformările care au loc într-o asemenea călătorie, despre trasformările interioare, motivaţia de a abandona un stil de viaţă şi dea “lua taurul de coarne” cum obişnuieste el să spună - şi de a pleca... în necunoscut, înfruntândorice pericol sau barieră ce-i iese în cale, şi nu în ultimul rând, despre contactul cu mama natură şiaspectul ecologic, despre care, iarăşi are ce povesti.Prima etapă a expediţiei lui Anton a durat un an (2009-2010) tranzitând 23 de ţări de pe continentulEuropa în care a pedalat 184 de zile, restul zilelor fiind pauze pe la prieteni şi fraţi, sau perioade în care aşi lucrat ca să-şi poata continua visul. Este vorba despre un vis din copilărie, de la varsta de 4 ani careacuma dupa 35 de ani prinde un contur fascinant.




“Mă numesc Anton Duma cu vârsta de 44 de ani din satul Valea Mare, com. Faraoani, jud. Bacău şi sunt pasionat de cicloturism pasiune pe care o am din copilărie dar din păcate abia acum la vârstamaturităţii am reuşit să o fac să prinda contur făcând din ea povestea vieţii mele, care cuprinde mai multeetape şi pe care doresc să o fac publicată, totodată să o continui cu noi experienţe şi noi etape din ramura pasiunii pentru bicicletă. Prima mea amintire legată de bicicletă o am de la vârsta de 4 ani, când tata fiind internat în spital m-a întrebat ce să-mi cumpere când vine acasă. La care eu i-am raspuns: o bicicletă.Sigur nu realizam faptul că eram săraci şi tata era bolnav. Prima bicicletă pe care mi-a cumpărat-o a fost lavârsta de 14 ani, o bicicletă marca Tohan, alceva nu se găsea pe timpul acela, dar eram bucuros că mi seîndeplinise visul după multe insistenţe şi greve de foame ca să nu mai spun faptul că mai tot timpul şi plângeam ca să-i sensibilizez cumva pe părinţi.”
Cam aşa începe povestea vieţii lui Anton. Bineînţeles că are o continuare impresionantă, dar ceeace aş vrea să scot în evidenţă este expediţia lui cicloturistică pe care a numit-o “Descoperă-te înnecunoscut”.El nu strânge semnături pentru o cauză ecologică, dar îşi dă seama că pedalarea e unul dintre celemai ecologice moduri de transport de azi. Nu se teme de ploaie şi zăpadă, dar îi e uneori frică de trăznete.Nu se opreşte când sângerează sau când nu-l mai ţine un picior, dar se bucură de un adăpost cald şi o masă caldă. Aşa e Anton, un "nebun fericit", cum îi place lui să se descrie.Dar sa revenim la povestea lui in expeditia intitulata ,,Descopera-te in necunoscut,,Povestea ar incepe cam asa... pleacî în lume cu bicicleta (cu 150 de euro) ca să se descopere şisă-şi depaşescă limitele, luând taurul de coarne... şi se termină cu multe, multe povestioare care aualcătuit experienţa în sine a acestei expediţii, ajungând la un final fantastic de impresionant pentru faptul că..DA.. se poate! În prima parte Anton ne dă detalii despre cum s-a pregătit, echipamente, planuri legate de itinerariulsău, etc. În vara anului 2009 şi-a pregătit un tur spre marea lui aventură, făcând şi un proiect pe care l-aprezentat pe unde a crezut el că ar putea obţine eventual suport material, dar pe care din păcate nu l-aobţinut. Ajungând dependent de această aventură şi neavând finanţare el s-a împumutat de 150 de eurode la un verişor şi pe data de 28 iulie s-a hotărât să plece.Startul a fost mediatizat de două posturi TV. La start s-au adunat consătenii din satul său, familia şiprietenii iubitori de pedale din oraşul Bacău, cât şi din comuna Faraoani. Singura susţinere financiară a fostoferită la start de un bun prieten de-al sau Florin Suciu - presedintele O.N.G. Iubim Natura (200 de euro).




Anton a ştiut că va reuşi bazându-se pe forţele sale proprii şi pe rezonanţa de care mai târziu a povestit şipovesteşte într-un mod foarte original.Echipamentul sau a fost sărăcăcios, însă bicicleta o avea “la patru ace” pregătită pentru km mulţi.Echipamentul consta în cort (în care a dormit în cea mai mare parte al expediţiei)genţi montate în mod original, în care-şi ţinea schimburile de haine, echipamentele de ciclism,proviziile de mâncare, medicamentele, hârtile, aparatele foto, caiete pentru jurnal, sacul de dormit,izoprenul (salteaua de dormit), piesele de schimb pentru bicicletă, trusa de igienă, toate acesteacântărind 37 kg fără bicicletă. Avea la el tot ceea ce se numeşte “casă”! Nu ştia pentru cât timptoate astea vor fi “casa lui” dar nici nu-l interesa, era foarte entuziasmat că reuşeşte să-şidepăşească limitele acumulate în decursul anterioarelor ani. Un nomand pe bicicleta sau, cum semai descrie el un “mohican cicloturist”.Probleme tehnice a avut destule. Pene de bicicleta - în trei rânduri a trebuit să schimbe roata dinspate a bicicletei, lantul şi cauciucurile, dar cum spune el “când ai o motivaţie pentru a face ceea ce aivisat, toate aceste aspecte numite greutăţi devin uşoare, uneori plăcute, ele fac parte din călătorie şiconturează experienţele”.




Despre promovarea imaginii României, Anton vorbeşte foarte convingător spunând:“
Nici nu vă daţi seama cât de mult se poate promova în acest mod imaginea destul de afectată aRomâniei, nu credeam nici eu asta până acuma însă m-am convins. Am fost în zone afectate de imagineaţării cum ar fi Italia... hmm e surprinzător cum oamenii de acolo te opresc să te întrebe de unde vii şi incotro te duci, după care se miră că eşti român, din motive mai mult cunoscute însa ce e plăcut este faptul că într-un mod armonios şi plăcut reuşeşti să ştergi din pata aia neagră, oamenii fie ei de unde or fi apreciază ceea ce faci şi sunt foarte atraşi de motivaţia ta spunând “într-adevăr un român “gladiator” unromân frumos cu un scop nobil şi o poveste fascinantă!” Ca să nu mai vorbesc despre românii de afară...descoperi o altă Românie cunoscându-i, sunt mândri când te văd cu bicicleta iar steguleţul... face miracole, pentru ca orice român se simte mai aproape de ţara sa când te vede că porţi steguleţul României! Te invităla ei în casă ca un oaspete deosebit, te ajută să-ţi continui călătoria. Acest lucru e fantastic




”Partea doua a expediţiei lui cuprinde “călătoria launtrică”. Anton, în expediţia sa trăieşte multe experienţe asemănătoare miracolelor sau aşa cum descrie el“materializari ale gândurilor”.De fapt ceea ce citea cândva în cărţi şi ceea ce vedea prin diferite filme documentare... elexperimentează acum. Proiectul pe care-l făcuse înainte de a pleca includea un buget de cheltuieli de4000 de euro. Dupa terminarea turului Europei îşi calculează suma de bani cheltuiţi timp de un an de zileera de... 4000 de euro. Marea parte a banilor au fost donaţii de la fraţi, prieteni, consăteni şi mulţi oamenide bine dintre care majoritatea români. Anton povesteşte despre aceşti oameni de bine numindu-i“sponsorii mei” şi nu are cuvinte de mulţumire spunând:
“Sărac îmi este cuvântul de mulţumire pentru acei oameni care au contribuit ca să-mi continui călătoria dar ceea ce fac pentru ei este că pe toţi îi port în inima mea şi în gândurile mele cum de altfel şi în poveşti.Sper ca şi copii lor să fie mândri cândva că părinţii lor au fost alături de mine, acest lucru mă motivează sămerg mai departe şi să caut să transmit mai departe mesajul meu de armonie, pace, iubire necondiţionată,iubire faţă de mama natură şi protejarea ei”.
Aceşti oameni care l-au ajutat pe Anton (mulţi dintre ei oameni săraci, simpli) au fost de fapt ceicare au alcătuit povestea lui, toate ajutoarele au fost paşi spre mai departe, trepte spre mai sus. Antonspune că dacă eşti deschis acceptând orice primeşti ai semne de confirmare dacă faci ceva bine sau nu.Partea mistică despre care povesteşte Anton este rezonanţa care se formează între om şi natură. El spunecă primul pas este renunţarea şi acceptarea nesigurului, a necunoscutului şi pătrunderea în PREZENT. În momentul când faci ceva, un sacrificiu ca să descoperi natura şi asta în mod pur ecologic are locacel tranfer de energii dintre tine şi natură, natura te răsplăteşte înzecit numai că trebuie să fim atenţi la...semne, fructualizând momentul prezent. Este spaţiul de unde vin aăa zisele “minuni” sau “materializări alegândurilor”, acolo este marele secret dintre tine şi divin care se manifestă în rezonanţa oferită de natură.De aici avem de învăţat şi să credem că daca vrei... se poate. Anton reuşeşte să transmită acestmesaj din trăirile lui. Un mesaj care de fapt nu este al lui personal şi nici nu este un mesaj nou el a fost şieste transmis de mai mulţi în diferite forme, numai că oamenii fiind blocaţi în EGO-ul lor nu-l percep. De la Anton putem învăţa că de fapt noi nu trăim ci supravieţuim şi că bucuria de viaţă este din ce în ce maiabsentă în sferele noastre manipulate.Libertatea de A FI - cam la asta se rezumă povestea lui Anton. El a reuşit să facă ce şi-a propus iar asta nuinseamna că se opreşte aici, face planuri măreţe ar vrea să facă turul lumii pe bicicletă considerându-se unspirit liber.Majoritatea oamenilor care-l întalnesc îl întreabă “Ce-ţi oferă călătoriile pe bicicletă?” la care el răspundecă el are experienţele sale şi încă ceva şi anume:
“Sunt vremuri grele când bolile dau năvala peste oameni ori sportul, călătoriile, expediţiile ne oferăIMUNITATE FIZICĂ ŞI PSIHICĂ - eu cred că fiecare dintre noi doreşte să fie sănătos fizic şi psihic, este odatorie a noastră deoarece corpul este templul spiritului iar dacă corpul este bolnav şi spiritul va avea desuferit şi fericirea va fi greu de atins”




Din palmaresul lui Anton, în care nu a inclus kilometrii făcuţi ca antrenament (şi sunt destui, numai pentruaceastă expediţie s-a antrenat facând 7200 kilometri).Ca realizări în călătoriile mele aş începe cu o tură de prin anii '90.- 1996 - Budapesta - Bacău şi retur - 1850 km- 2006 - m-am reapucat de pedalat începând cu o tură de încălzire, cu un hârb de bicicletă - 850 km în 4zile.- 2007 - Italia (Torino) – România (Bacău) - 4650km în 25 de zile.- 2008 - Italia, Franţa, Spania, Slovenia, Ungaria, România - 6780km.- 2009 - Turul Europei intitulat “Descoperă-te în necunoscut” prin 23 de ţări - România, Bulgaria, Turcia,Grecia, Macedonia, Albania, Munte-Negro, Serbia, Croaţia, Bosnia-Hertegovina, Slovenia, Italia, Franţa,Monte Carlo, Spania, Portugalia, Anglia, Scoţia, Belgia, Olanda, Germania, Austria – 18430km în 187 dezile.- 2010 - ocolul României - 3600km în 54 de zile.




Aş mai adăuga ca recorduri personale:

278km într-o singură zi (undeva prin Italia).

240km tot într-o singură zi (Italia) traversând Alpii Maritimi!Planuri de viitor

Terminarea ocolului continentului Europa - prezentări în România după terminarea expeditiei prinşcoli şi centre culturale - pregătirea pentru continuarea expediţiei printr-un alt ocol al altui continentde pe glob

Editarea jurnalelor printr-o carte (sau două), cât şi a poeziilor scrise în expediţii!Cum poţi să mă impingi? Foarte simplu.Pe siteul www.antonduma.ro, în partea dreaptă este o rubrică de donaţii folosind serviciul Paypal,sau direct în conturile bancare de la banca Raiffeisen BANKRO91RZBR0000060013570898 - pentru Eur.RO70RZBR0000060013570888 - pentru Ron.Date de contact:Email:antonduma@gmail.com Website: www.antonduma.roTel (Italia) +39.338.186.88.87.Toţi banii care depăşesc necesităţile acestei expediţii vor fi donaţi la vedere unui caz nobil dinRomânia, donaţie pe care o voi face personal cu materiale filmate, poze etc.Rămân deschis la colaborări de orice fel.Mulţumesc că ai citit această poveste reală şi dacă ţi-a transmis ceva dă mai departe sau“ÎMPINGE-MĂ CU UN KILOMETRU!” apoi, pe site-ul www.antonduma.ro la rubrica “Gânduri ale celor caremă ajută” poţi lăsa şi tu un gând de-al tău împreună cu o poză. În acest mod, împreună scriem cartea de călătorii.
Vă mulţumesc pentru tot.
Anton Duma



Vizitati :- http://www.facebook.com/events/170477029737640/
- http://www.antonduma.ro/impinge-ma-un-kilometru-sa-dam-impreuna-culoare-romaniei.html

Comentarii

  1. Va rog folositi conturile in euro sau contul paypal de pe site www.antonduma.ro..cel de roni nu e ok (am vorbit la banca si ma lumineaza zilele astea ..se pare ca e blocat ..oricum daca .s-au facut donatii in roni banii nu se pierd ..se intorc la cel care i-a donat!
    Va multumesc pentru intelegere!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!