Delta Dunarii - Gura Portitei

 
"Se povesteste ca are in mijlocul lui multe insule mari. Dintre acestea, una asezata intre mare si gurile lui, nu este mai mica decat Rhodos si se numeste Peuce, din pricina unui insemnat numar de pini. Apoi dupa ea, in mare, e asezata insula lui Ahile."
Skymnos din Kios (250-180)



Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 4152 kmp, din care un spatiu de aproximativ 3.450 kmp se afla pe teritoriul Romaniei, fiind ca marime a doua in Europa dupa delta fluviului Volga si a douazeci si treia din lume, Delta Dunarii este rezultatul varsarii fluviului Dunarea in Marea Neagra. La randul ei, Dunarea traverseaza 9 tari, de la izvoare (Muntii Padurea Neagra-Germania) pana la varsarea in Marea Neagra, drenand aproape 800.000 kmp. La Patlageanca Dunarea se bifurca in doua brate distincte: Chilia la N si Tulcea la S, acesta din urma despartindu-se la randul sau in alte doua brate: Sulina si Sf.Gheorghe. Delta Dunarii este cea mai noua forma de relief din Romania, cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa si este brazdata de o multitudine de canale, garle, mlastini si lacuri. 



 
 Inscrisa din 1990 in patrimoniul UNESCO, Delta este un vast laborator natural, pe teritoriul caruia au loc intense procese fizice, chimice si biochimice de decantare si purificare a apelor, precum si procese biologice de nastere si proliferare a unui numar impresionant de fiinte.



  Biologii au constatat ca la varsarea in Marea Neagra apele Dunarii contin pe langa carbonat de calciu, mult plancton si fauna microscopica. Aici, molustele si crustaceele, intalnesc un mediu excelent pentru o proliferare rapida. Marile cantitati de resturi organice ale acestor vietati sunt transportate prin intermediul curentilor marini spre sud, iar valurile marii, in miscarea lor neobosita macina aceste resturi, asigurand plajelor nisipul cel mai fin posibil. Delta Dunarii este inca un mediu salbatic, aspru la prima vedere, dar deosebit de generos in ceea ce priveste adapostul si hrana ce sunt puse la dispozitia fiintelor ce vietuiesc in sanul sau.

 
 Diversitatea acestui biosistem nu este refuzata omului, in masura in care acesta nu se implica in modificarea componentelor sale vitale.




Gura Portitei este un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Satul de vacanta Eden este primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare. Intr-un secol de civilizatie, inceputul de lume apare drept o alternativa tentanta.

                                   
Dupa aproape 300 de km pe sosea de la Bucuresti la Jurilovca, apoi cu vaporasul sau cu salupa rapida, traversand apele Golovitei, se ajunge la Gura Portitei. Bun venit! Aici esti in siguranta. Te afli pe teritoriul in care tentaculele tranzitiei nu te mai pot ajunge. 


Societatea Piscicola Tour SRL Tulcea s-a implicat in construirea unui complex turistic de trei stele, amplasat la Gura Portitei, localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Botezat "Eden", satul de vacanta dispune de toate facilitatile pentru a putea fi regasit in cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul in care este amplasat complexul "Eden" a conservat farmecul si naturaletea pe care a avut-o de pe vremea cand primul El si prima Ea au calcat limba de nisip dintre Lacul Golovita si Marea Neagra.
 

Posibilitatile de cazare se adreseaza tuturor gusturilor. Pentru cei care prefera confortul absolut, exista un complex de 15 vile cotate cu trei stele, avand un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat, mobilier modern, apa calda si rece curenta. Pe plaja sunt amplasate 77 de casute de lemn cu cate doua paturi, deservite de doua grupuri sanitare comune, avand fiecare dusuri cu apa calda si rece curenta, toate acestea la standarde europene. Preturile sunt accesibile, mai ales daca tinem cont de faptul ca intregul complex se afla amplasat intr-o pustietate de inceput de lume. Celebrele preparate de peste care au contribuit pe deplin la renumele acestor locuri, dar si delicioasele mancaruri ale bucatariei traditionale romanesti pot fi servite la restaurantul satului de vacanta, demn de o pozitie centrala mai degraba in Capitala decat pe aceste meleaguri uitate de timp. Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis si volei. Orice informatie despre frumusetile Deltei Dunarii sau despre petrecerea cat mai placuta a timpului liber, o puteti afla, fara mare bataie de cap, de la personalul calificat al complexului.
 

Asadar, pe toti cei care vor liniste, aer curat, apa cristalina, orizont deschis pana la limitele viselor fiecaruia, si in farfurie un peste adevarat, proaspat pescuit din apele Dunarii, ii invitam sa viziteze Gura Portitei. Acest loc binecuvantat este tot ce le trebuie citadinilor satui de noxe si dornici de cateva zile de izolare si de inceput de lume.
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!