Prieteni de suflet ai Radio Sufletel - Lucia Bichis & Chivuţa şi Iliuţă Trif

 



 Eu, Lucia Bichiş împreună cu copiii mei Chivuţa şi Iliuţă Trif, solişti de muzică populara .

Sunt Lucia Bichiş, am 41 de ani, locuiesc în comuna Daneş. Sunt divorţată şi am doi copii minunaţi care cântă muzică populară românească.
Lucrez în funcţia de economist în management la o societate comercială la noi în Daneş, iar firma la care lucrez dezvoltă un brevet de invenţie românesc, fapt de care sunt foarte mândră.
Am la baza meseria de proiectant în instalaţii electrice, apoi am absolvit  Universitatea de Vest Vasile Goldiş, secţia Contabilitate şi Înformatică de Gestiune, am un master în Managementul şi Marketingul Firmelor, un master în Competivitatea şi Analiza economico-financiară a firmelor şi un curs postuniversitar în Optimizarea proceselor de producţie la Universitatea Petru Maior Tg-Mureş.
Scriu poezii din şcoala generală, dar numai după vârsta de 20 de ani am avut norocul şi curajul să pot să le citesc la Cenaclul Anotimpuri Sighişoara, la invitaţia d-lui professor Gheorghe Munteanu. Tot dânsul a acceptat să îmi apară câteva poezii în Antologia “SPUZĂ DE STELE” – 2010 - coordonator Gheorghe Munteanu. 
Alături de câţiva iubitori de poezie şi artă am înfiinţat, în toamna anului 2011, ASOCIAŢIA LITERARĂ CRENELURI SIGHIŞORENE care promovează literatura şi arta în general.
Sunt tehnoredactorul, Foii de literatură şi artă sighişoreană – ANOTIMPURI – care apare la începutul fiecărui anotimp şi care este la numărul 3 – Primăvara, împreună cu dl. Gheorghe Munteanu care este redactorul acesteia.
Foaia literară poate fi citită şi pe net la adresa ISSU:



  Străin în ţara altuia
Lucia Bichiş

Tu te-ai născut din lutul strămoşilor mormânt,
Acolo printre dealuri e primul tău cuvânt,
Acolo-ţi plânge maica de grijă c-ai plecat,
Acolo te aşteaptă un dor neîncetat,

Acolo-i casa sfântă cu tindă şi pridvor,
Acolo-i apa vie a tristului izvor.
Carpaţii-au stat de strajă în toata vremea grea,
Şi murmurul de ape a plâns plecarea ta.

Te-ai depărtat de ţară, te-ai depărtat de neam,
Acum n-o să-ţi mai cânte dragi păsărele-n geam.
Ţi-e dor de orice veste, ce de acasă vine,
Iar strângi dulcea scrisoare cu lacrimi şi suspine.

Îţi pleci genunchii-n rugă şi semnul crucii-ţi faci,
Pui cuşma pe-o ureche, vechi obicei din daci,
Cămaşa înflorată o strângi cu-n tricolor,
Că numai româneşte rosteşti cuvântul: DOR.

Factura şi rata
Lucia Bichiş

Să luăm căldura direct
De la soare
Să mâncăm răbdări de vânt
Şi nu ni se mai învecheşte factura.
Să strângem în puşculiţă ... cureaua!
Să ne trimitem copiii
La Londra ... după peşti.
Iar când vine vremea ratelor
Să facem bani din lutul
Celor care ne-au vândut
Pe nimic.

(Daneş, 08.03.2012)




Chivuţa şi Iliuţă Trif sunt interpreţi de muzică populară de pe Târnava Mare. 

Chivuţa Trif are 13 ani şi este elevă în clasa a VII-a la Liceul Joseph Haltrich din Sighişoara la secţia cu predare în limba germană.
Încă de mică îi plăcea să se încalţe cu pantofi cu toc, dansa în faţa oglindei cu un creion sau un băţ în loc de microfon.
Prin vara anului 2006 am avut musafiri pe îndrăgitul cântăreţ de muzică populară, Ciprian Istrate, care pe timpul cat a stat la noi a cântat multe cântece şi a vrut un CD.
Ciprian Istrate i-a dăruit un CD, ea l-a ascultat, a început să înveţe toate cântecele şi a spus că vrea şi ea să cânte.
Învăţătorul Costea Ştefan, care conduce un ansamblu de muzică şi dansuri populare ANSAMBUL DE FOCLOR “ŢARA CÂNTECELOR MELE” Daneş - Seleuş, jud. Mureş a testat-o şi a primit-o la repetiţii.
La vârsta de 8 ani a participat la Festivalul de Folclor de la Daneş, 10 iunie 2007, unde a obţinut premiul I la grupa de vârsta până la 11 ani, la Festivalul Datini ediţia I-a Sighişoara 2007, unde a obţinut premuil al II-lea la grupa de vârstă 9 - 14 ani.
A primit premiul II la Festivalul Concurs – Folclorul Copiilor de la Mediaş 2012.
A primit premiul II la Concursul interjudeţean – Talentat la Sperlativ - Şcoala Altfel –  Mediaş 2012
A participat la mai multe spectacole în Ardeal, la Tg-Mureş, Sighişoara, Iernut, Luduş, Blaj, Cluj-Napoca, Sibiu, Reghin etc, dar şi la Bucureşti.
Promovează muzica populară din zona Târnavelor şi din zona Sibiului. A participat şi la spectacole cu dansurile populare.

Iliuţă Trif are 12 ani şi este elev în clasa a VI-a la Gimnaziul de Stat Cornel Regman din Daneş. Încă de mic îi plăcea să ajute la treburile gospodăreşti. O ajută pe "mămica" (aşa îi spune el mamei mele) la scos cartofii, la semănat în grădină şi multe altele. Îi plac câini, pisicile, păsările şi mai ales îi place foarte mult să citească despre toate vietăţile pământului.
La început, când Chivuţa mergea la spectacole, el vroia să meargă îmbrăcat numai în costumul naţional, deşi pe atunci nici măcar nu voia să cânte.
Cu timpul domnul învăţător Ştefan Costea, i-a compus un cântec şi a început şi el să iasă pe scenă, dar nu cânta în grup pentru că era neastâmpărat şi nu le lăsa pe fete în pace. În iarna lui 2007 când au început colinzile s-a mai liniştit şi a început să cânte în ANSAMBUL DE FOCLOR “ŢARA CÂNTECELOR MELE” Daneş - Seleuş.
Iliuţă cântă muzică populară din zona Târnavelor, zona Sibiului, Hârtibaci, unele cântece ale lui Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu, Ciprian Istrate, Marcel Părău, Ion Sotelecan, Drăgan Mutean, Emil Graviş şi alţi cântăreţi din Ardeal.
De mic spunea că vrea să se faca militar, acum citeşte cărţi despre istoria lumii, despre tot felul de curiozităţi ale naturii, astronautica, astronomie, geografie etc. Îi plac poveştile despre Vlad Ţepeş şi Ştefan cel Mare. De fapt îi plac toate poveştile cu eroi. Când cântă un cântec istoric vrea să ştie de ce a fost compus, istoria cântecului şi îi explic de fiecare dată.
A participat la Festivalul Concurs – Folclorul Copiilor de la Mediaş 2012, unde a primit Premiul I, la Concursul interjudeţean – Talentat la Sperlativ - Şcoala Altfel –  Mediaş 2012 a primit premiul I.
A participat şi el alături de sora lui la mai multe spectacole în Ardeal, la Tg-Mureş, Sighişoara, Iernut, Luduş, Blaj, Cluj-Napoca, Sibiu, Reghin etc, dar şi la Bucureşti.


La Biserica Sfântul Nicolae din Daneş, jud. Mureş – Slujba a doua zi de Paşte – 2010
În fotografia de mai sus se pot vedea Grupul de Femei “FLORI DE NALBĂ” din care fac şi eu parte, Grupul de bărbaţi “STEJARUL” şi Chivuţa şi Iliuţă Trif, la slujba de a doua zi de Paşte, când Preotul Dangulea Vichente predică la troiţa din curtea bisericii de la Daneş.
***************************************************************************
Voi reveni cu o prezentare a activităţii mele de promovare a foclorului, de promovare a personelor vârstnice care sunt o oază de învăţăminte, de culegător de folclor şi de obiecte vechi. 

 Lucia Bichiş

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!