Tamara Buciuceanu Botez : o doamnă cât o lume, un perpetuum mobile al comediei !



Tamara Buciuceanu Botez : o doamnă cât o lume, un perpetuum mobile al comediei !

 
 
“Sunt un om normal, întotdeauna am vrut să stau la locul meu, să-mi fac foarte bine lecţia pe scenă, pentru că orice personaj pe care îl faci e ca o lecţie nouă la şcoală. Şcoala asta care se numește teatru e foarte grea, foarte interesantă și îţi dă foarte mult de gândit. Mie mi-a dat de gândit 60 de ani” 


 "Pe unde am trecut, am găsit prietenii adevărate, am găsit public extraordinar… Într-adevăr că rămâi în suflet fericit și liniștit că și peste mii de kilometri există oameni care din când în cand îmi dau un telefon să mă întrebe ce mai fac” - Tamara Buciuceanu Botez

Astăzi o sărbătorim pe marea actriţă a teatrului şi filmului românesc, Tamara Buciuceanu Botez .
Nu, nu este ziua domniei sale ( a fost pe 10 august ) .
Astăzi doamna teatrului şi filmului românesc a fost onorată de către domnul George Ivaşcu, din partea Teatrului Metropolis, şi domnul Sorin Oprescu, din partea Primăriei Generale a Capitalei, cu o stea pe Aleea Celebrităţilor şi, respectiv, cu Placheta Oraşului Bucureşti .
Tamara Buciuceanu Botez face parte din galeria actriţelor de mare valoare ale României, alături de Draga Olteanu Matei, Marga Barbu şi atât de multe doamne .

Mediafax

A adus o contribuţie extraordinară scenei româneşti, fiind una dintre marile actriţe ale comediei . 
Discreţia, decenţa şi iubirea pe care i-a dat-o mereu publicului ar trebui să rămână modele de viaţă şi de profesie .
A jucat în 29 de filme ( printre care şi scenete de televiziune ) şi o grămadă de piese de teatru .
De la Aneta Duduleanu şi Isoscel, la Chiriţa şi Mamouret, galeria de personaje comice ale Tamarei Buciuceanu Botez invadează şi filmul şi teatrul cu râs şi aplauze .


 Câteva personaje 

Aneta Duduleanu - Cuibul de Viespi : personajul meu preferat . Distribuţia este fantastică, în frunte cu Tamara Buciuceanu Botez : Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Marin Moraru şi mulţi alţii . Este cel mai bun film al Tamarei Buciuceanu Botez şi al regretatului Horea Popescu .

Cu Coca Andronescu şi Raluca Zamfirescu
 Isoscel - Seria Liceenilor : cel mai cunoscut personaj al domniei sale, interpretat în cinci filme :
Declaraţie de dragoste, Liceenii , Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock 'n' Roll, Liceenii în alertă .


A mai jucat în alte 23 de filme, printre care :
Titanic Vals, Premiera, Ma-ma, Înghiţitorul de săbii, Grăbeşte-te încet, De ce trag clopotele, Mitica?, Alo, aterizeaza strabunica!, Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii, Şantaj, Bocet vesel, Primăvara bobocilor, Paradisul în direct, Sexy Harem Ada-Kaleh, Nuntă muta .
 

Tamara Buciuceanu Botez : o doamnă cât o lume, un perpetuum mobile al comediei !

Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Walk of Fame: Astăzi sunt fericită şi foarte bogată - Mediafax

Tamara Buciuceanu-Botez a declarat duminică, în ziua în care a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea celebrităţilor din Bucureşti, că este "fericită şi foarte bogată", pentru că, pe parcursul carierei sale, a strâns foarte multă dragoste şi mult respect din partea publicului.


Mediafax
"În cei 60 de ani de teatru, am strâns multă dragoste, mult respect şi multe aplauze de la dumneavoastră", a spus actriţa, aflată în mijlocul celor care au venit să o vadă.

Tamara Buciuceanu-Botez şi-a salutat admiratorii şi, în momentul discursului său, a coborât de la pupitru, unde nu funcţionau microfoanele, între oamenii care voiau să o audă. "Sunt obişnuită să vorbesc tare", a spus aceasta, după ce a primit Placheta Oraşului Bucureşti din partea primarului general Sorin Oprescu. Actriţa a primit Placheta Oraşului Bucureşti în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră.


"Astăzi, mi-aţi dovedit că încă mă iubiţi", le-a spus Tamara Buciuceanu-Botez celor câteva zeci de persoane strânse în Piaţa Timpului din Bucureşti - unde se află Aleea celebrităţilor -, printre care s-au numărat actorii Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani, George Mihăiţă şi Mihai Constantin.


"Îi mulţumesc domnului director (George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, iniţiator al proiectului Walk of Fame, n.r.) că s-a gândit la mine şi domnului primar, că mi-a permis să calc pe terenul Primăriei", a glumit actriţa.


"Când am să fiu acolo sus de tot, am să mă uit în jos şi am să mă întreb dacă steluţa mea de pe pământ mai străluceşte", a mai declarat Tamara Buciuceanu, înainte să dezvelească steaua care i-a fost dedicată în Piaţa Timpului.

Mediafax
La eveniment au mai participat profesorul universitar Ion Toboşaru şi directorul Teatrului Metropolis din Capitală, George Ivaşcu.

Ion Toboşaru a spus că Tamara Buciuceanu-Botez "extinde familia doamnei (Lucia) Bulandra", remarcându-se prin tinereţea spiritului. El a mai numit-o pe actriţă "steaua polară în galaxia teatrului".


La rândul său, George Ivaşcu a spus că Tamara Buciuceanu este "un mare om", care se remarcă prin discreţia sa şi felul în care a ştiut să-şi iubească publicul.


Începând de anul acesta, în fiecare lună, este acordată o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti unui artist care îşi serbează ziua de naştere în luna respectivă. Proiectul "Walk of Fame", situat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor din Capitală.


Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit recent vârsta de 82 de ani, se alătură, începând de duminică, altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului româneşti care au mai primit o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, Maia Morgenstern, în mai, şi Alexandru Tocilescu, în iulie.


Din toamnă, Tamara Buciuceanu-Botez va putea fi văzută la Teatrul Bulandra din Capitală, în spectacolul "Mamouret", după de Jean Sarment, în regia lui Dinu Cernescu, având rolul titular, precum şi în "Însemnările unui necunoscut", după F. M. Dostoievski, un spectacol de Alexandru Darie, în care are rolul Generălesei.


"Doamna comediei româneşti", aşa cum a fost adesea denumită, Tamara Buciuceanu-Botez are o impresionantă carieră în teatru şi film. Născută în 10 august 1929, la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu, în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948, la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi.


De la rolul Doicăi din "Titanic Vals" (1964, regia - Paul Călinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii" şi "Liceenii Rock'n'Roll" (regia - Nicolae Corjos), până la apariţia alături de Victor Rebengiuc în filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele, "Nunta mută", care avut premiera pe marile ecrane în 2008, Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre cei mai apreciaţi actori.


De asemenea, Tamara Buciuceanu-Botez apare în "Toată lumea din familia noastră", cel mai nou lungmetraj semnat de Radu Jude, care a intrat în producţie la sfârşitul lunii iunie 2011.


"Cuibul de viespi" - ecranizarea regizată în 1987 de Horea Popescu, după "Gaiţele", piesa lui Alexandru Kiriţescu - este una dintre comediile spumoase ale cinematografului românesc. În distribuţia filmului, alături de Tamara Buciuceanu-Botez, se regăsesc nume la fel de celebre din cinematografului autohton: George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.


Totodată, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre din Bucureşti şi a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" etc. În plus, ea a interpretat-o pe Vica Delcă din piesa "Dimineaţă pierdută", după Gabriela Adameşteanu. Tamara Buciuceanu-Botez face parte şi din distribuţia spectacolului "Însemnările unui necunoscut", montat recent de Alexandru Darie după Feodor Dostoievski, la Teatrul Bulandra.


Tamara Buciuceanu-Botez a fost omagiată la ediţia din 2008 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, Tamara Buciuceanu a primit un premiu de excelenţă în cadrul galei Uniunii Teatrale din România (UNITER) din acest an.

 
Semnează al dumneavoastră, Mareşal


Sursa :  http://blogulmaresaluluicrai.blogspot.ro/2011/08/tamara-buciuceanu-botez-o-doamna.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!