Sarichioi – o localitate superba, dar mai putin cunoscuta

 

Sarichioi – o localitate superba, dar mai putin cunoscuta

Timpul a continuat sa treaca, din ce in ce mai grabit, iar multe lucruri s-au intamplat de la ultimul articol scris. Nu voi renunta la acest proiect, insa pana voi termina cu licenta, am sa incerc sa imi pastrez blogul viu doar cu un minim de efort.

Trecand peste, weekendul trecut, am descoperit un loc superb din Romania. Sa fiu sincer, pana acum 2 luni, nici macar nu auzisem de el. Sarichioi este o comuna destul de izolata din judetul Tulcea. Aceasta se afla in partea de NE a Podisului Babadag si pe tarmul de NV al lacului Razim. Municipiul Tulcea se afla in N, la aproximativ 40 km, iar Constanta in S, la 120 km.
Denumirea comunei provine din limba turca si inseamna “sat galben” iar explicatia nu prea o gasesc :-D Poate provine de la faptul ca in zona se cultiva multa rapita (planta folosita pentru productia biocombustibilului), insa ma indoiesc ca in trecut se practica asa ceva.



Pana acum nimic interesant, insa ce face din aceasta localitate una deosebita, este faptul ca populatia de 8000 de locuitori este impartita in mod egal intre romani si rusi. Din acest punct de vedere, Sarichioi detine cel mai numeros efectiv de lipoveni din Romania. Mai mult de atat, este singurul loc in care se pastreaza traditiile si portul traditional.


Principala ocupatie a locuitorilor o reprezinta in cea mai mare parte agricultura (indeosebi piscicultura). Insa in plina dezvoltare se afla si turismul. Lacul Razim are un potential urias iar acesta am inteles ca va incepe sa fie valorificat. In comuna se va construi in curand un port turistic iar cateva pensiuni, destul de dragute, au inceput deja sa apara.


Pentru cei ce nu stiu deja, Razim este cel mai mare lac natural din Romania. Acesta este componenta principala a complexului lagunar Razim-Sinoe iar in trecut facea parte din Marea Neagra. Suprafata lui este de 400 km² iar spre surprinderea mea, adancimea maxima este de doar 3,5 metri. Aceast lucru, la care se adauga si compozitia suportului in mare parte din nisip, face din Razim, un loc perfect de scaldat pe timpul verii.


Cetatea medievala Enisala este fara dar si poate principala atractie turistica a comunei. Ea a fost proiectata pe un deal calcaros ce domina zona lacurilor si a podisului Babadag. Construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, fie de genovezi, fie de bizantini, a avut ca scop controlul comercial din regiune. Edificiul avea trei turnuri hexagonale, ceea ce i-au determinat pe experti sa presupuna ca maestrii constructori au fost occidentali. Fortareata a fost cucerita in 1388-1389 de otomani, apoi de Tara Romaneasca si a revenit otomanilor in 1416-1417. Cetatea a fost abandonata la sfarsitul secolului al XV-lea iar in prezent este destul de slab conservata. Insa in ultimii 2 ani s-au facut progrese apreciabile, construindu-se un drum de acces modern.


Alte doua obiective interesante sunt cele 2 biserici ortodoxe: biserica „Nasterea Maicii Domnului” (cu doi preoti) si biserica „Sf. Vasile cel Mare” (cu un singur preot).


Nu voi fi surprins daca nu ati auzit de acest loc pana acum, insa din punctul meu de vedere ar trebui sa il retineti pentru ca poate deveni cu usurinta un punct de reper al turismului romanesc.

 Scris de Alex Filip pe 21/05/2010 in Romania · 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

Titiana Mihali - o existenţă zbuciumată, un talent dumnezeiesc