LA CURŢILE DORULUI... BUCOVINEAN - MARIAN MALCIU


 
 
 
 
 
 
 
 
                                                           O carte de călătorie, aşa cum este aceasta, „Dor de Bucovina”, scrisă de prozatorul Marian Malciu, poate fi socotit, pentru cititorul grăbit, doar un gest de curtoazie, un gest care ar arăta gratitudinea autorului faţă de anumite locuri, dacă nu am ţine cont de faptul că această carte este mai mult decât… o carte de impresii dintr-o călătorie în „Ţara fagilor”, aşa cum mai este cunoscută, mai ales de către localnici, oaza aceasta de Românie.  
Bucovina este, aşa cum spune şi Mihai Eminescu, „Raiul Moldovei”.  
„Bucovina este pământ sfânt a cărui apărare ne-a costat râuri de sânge, veacuri de muncă, toată inteligenţa noastră trecută, toate mişcările cele mai sfinte ale inimii noastre”.  
Dacă despre Iaşi Nicolae Iorga spunea că este un imens muzeu în aer liber şi că nu ar trebui să existe român care să nu fi văzut măcar odată acest oraş, tot aşa am putea spune că nu ar trebui să fie român care să nu viziteze Bucovina, cu toate frumuseţile ei naturale , dar şi cele create de geniul omului, cel care a ştiu să pună suflet în piatra şi în lemnul de prin munţii ce străjuie, imperial, această fascinantă parte de lume. Şi, după ce i-ai văzut bogăţiile spirituale şi naturale, după ce ai călcat cu talpa iarba verde de acasă şi te-ai spălat pe ochi cu rouă şi cu lumina de răsărit de soare, poţi spune că ai fost botezat a doua oară şi, un dor năprasnic de aceste locuri te cuprinde aproape fără să-ţi dai seama, făcându-te să nu uiţi niciodată lumina stelară care te va ocoroti pe unde vei merge.  
Cartea „Dor de Bucovina” încearcă, dar şi reuşeşte să ne aducă în suflet tărâmul mult visat, tărâmul de legendă, dar şi de amarnică şi lungă suferinţă.  
Mai bine de 225 de ani au trecut de când trupul acestui plai a fost sfârtecat de către corbii cotropitori.  
Marian Malciu, folosindu-se de relatarea unor evenimente la care a participat, scrie această carte cu bucurie dar şi cu multă tristeţe. Oamenii şi locurile cunoscute, întâmplările la care a participat, îl transpun din lumea de astăzi în lumea de ieri, în lumea umbrelor, pe care cu discreţie o etalează în paginile încărcate de seva istoriei.  
Asemenea bunului gospodar din aceste locuri şi Marian Malciu „ticluieşte din cuvinte frumoase” un adevărat covor de frumuseţi, adunând în covorul oltenesc uşor sprinţar, pe care îl poartă cu sine în suflet, molcomitatea culorilor din zona Bucovinei. Aproape nimic din ce este frumos, şi sunt asemenea locuri cu prisosinţă aici, nu lasă să-i scape. Le descrie cu entuziasm, uneori exuberant, alteori potolit, chiar aşa cum este însăşi viaţa din zonă.  
Fie că este vorba de muzeul de artă a lemnului, muzeul ouălor încondeiate, de salba de mănăstiri din Bucovina sau de muzeul satului al lui Ioan Grămadă şi popasul la păstrăvăria poetului Tucu Moroşanu, fiecare este prezentat în detaliu, reuşind să stârnească interesul cititorului de a-şi croi drum pe aceste meleaguri.  
Este un ghid, este un album, o invitaţie sau pur şi simplu o descriere a unei călătorii prin Bucovina, această carte scrisă de Marian Malciu? Este câte ceva din fiecare, atâta cât să ne cuprindă un dor fără de saţiu, dor care să ne însoţească mereu.  
Dar cel mai important lucru din această carte este faptul că autorul prezintă mereu oameni, oameni cu feţe luminoase, oameni de omenie.  
Oamenii sunt bucuria cea mare a acestor meleaguri şi de aceea cartea de faţă este intitulată ”Dor de Bucovina”, căci ţi se face dor de oamenii pe care i-ai întâlnit sau pe care i-a întâlnit în acest periplu bucovinean autorul.  
Este în toate şi întru totul în „Dor de Bucovina” o lume pe care o poţi câştiga numai dacă îi treci „pragul” şi îi primeşti bineţea şi binecuvântarea, căci nimic nu există în afara sufletului uman. Că în Bucovina sufletul uman se împleteşte în mod fericit şi armonios cu natura este acel inefabil mister care dă demnitate suverană acestor locuri.  
Sigur, autorului nu-i scapă să descrie, cu lux de amănunte, câte ceva despre tehnica cioplitului lemnului, auzită de la meşterul popular Ioan Grămadă, despre tehnica încondeiatului ouălor de la artista Letiţia Orşivschi, despre tehnica olarilor de la Marginea şi despre multe altele de la Vasile Sfarghiu, unul dintre cei mai avizaţi cercetători în destinele oraşului Câmpulung Moldovenesc şi ale împrejurimilor.  
Ce are deosebit această carte „Dor de Bucovina” scrisă de Marian Malciu faţă de alte cărţi de călătorie? Un arsenal întreg de informaţii dintr-o bibliografie vastă, bibliografie pe care a studiat-o cu maximă şi exigentă atenţie, o bibliografie care are darul de a incita spre lectură pe cititor dar şi pe eventualul călător pe aceste meleaguri legendare. De la cronicarii moldoveni la Ioan Nistor, de la Cărţile călugărilor de la mănăstirile din Bucovina şi până la lapidarele însemne de la faţa locului sau ghidurile turistice constituie materiale demne de studiat pentru a putea pătrunde cu adevărat în spiritul locului de acolo de unde nu poţi pleca decât cu un dor de Bucovina imens, un dor care nu poate fi ostoit decât citind această carte şi apoi călătorind la pas prin acest sanctuar românesc, acest sanctuar numit Bucovina.  
Marian Malciu a ştiut să-i asculte cu multă atenţie liniştea şi să-i privească frumuseţile pe care apoi le-a transpus cu multă sensibilitate în această carte.  
Drum bun călătorului în această călătorie prin lumea basmelor fără de seamăn, prin acest ţinut de basm pe care Marian malciu îl aduce cu sinceritate şi cu dăruire, însoţit de oameni cu suflet curat şi luminat cum sunt zorii care spală crestele acestor munţi.  
Drum bun, cititorule prin lumea acestei cărţi, drum bun cu fiecare cuvânt, cu fiecare propoziţie, cu fiecare frază din această carte prin care poţi pătrunde la curţile dorului pe această poară numită „Dor de Bucovina „, trăită şi scrisă de un prozator de o sensibilitate specială, pre numele lui Marian Malciu!  
Drum bun citirorule, prin lumea basmului bucovinean, la fapt de seară sau la răsărit de soare când ne putem regăsi aşa ca la începutul lumii!  
 
Autor,  
Emilian MARCU  
membru al U.S.R.  
 
Notă:  
Autor volum Dor de Bucovina, Marian MALCIU  
Editura PIM, Iaşi, 2012  
Copertă: Antoanella Emilia MALCIU  
Tehnoredactor: Denis Marian MALCIU  
Corector: Prof. Nicoleta Maria ROTARIU  
Fotografii: Rodica RODEAN  
 
Lansarea volumului Dor de Bucovina va avea loc în ziua de vineri, 27 iulie 2012, ora 15.oo, la Biblioteca orăşenească Avrig.  
Prezintă scriitorul Emilian MARCU, membru al U.S.R.  
Organizator, Asociaţia Universul Prieteniei. 

Marian Malciu       
Articol publicat la data de: 16.07.2012  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!