"Marele Festival de Folclor al Romanilor din Voivodina - Serbia"





Pregatirile sunt in toi zi de zi, toraceni se pregatesc atat pentru deschidere cat si pentru partea care sa spunem asa ca intra in concursul festivalului si cred ca publicul va avea ce sa urmareasca, un program destul de bun, variat. Multe localitati s-au anuntat si asta ne bucura. Consider ca trebuie sa vina toti la festival, va fi loc pentru fiecare, pentru toti, in special pentru putinii romani care sunt in Voievodina.






Anul acesta marele festival de muzica romaneasca si folclor se realizeaza pentru a patra oara.Eu ca toracean sunt foarte mandru de ceea ce se intampla, deoarece multe lucruri s-au reconstruit in satul nostru. Asteptam undeva la doua mii de oaspeti, printre care sunt si cativa din Romania, dar si multi care traiesc in diaspora.
Ma bucura foarte mult ca suntem gazda  Marelui Festival de Muzica si Folclor al Romanilor din Voievodina. Dupa cum vedeti lucrarile si pregatirile sunt in toi toracenii sunt foarte mandri de aceasta activitate. Se lucreaza intens pentru pregatirea festivalului. Eu sunt aici zilnic si vad cum si cu cat entuziasm se lucreaza.



In 2002 am fost mai tineri si nu am avut acest helesteu... si nu am avut multe, multe in sat. Chiar helesteul si alte lucruri demonstreaza ca nu am stat ci am progresat. In 2002 am lasat o amintire buna dar sper ca anul acesta sa nu fim mai prejos, ci mai sus decat fostul festival. In rest, tuturor oaspetilor ce trec prin partea de rasarit a satului, sa ia o privire spre helesteul nostru. Sunt mandru de pescarii care au adus o buna contributie pentru dezvoltarea satului.


     Suntem cunoscuti ca pastratori de traditii, de mai multe veacuri de cand suntem pe aceste meleaguri si dorim ca aceasta traditie romaneasca sa o duca si cei ce vin dupa noi. Se desfasoara activitati pentru infrumusetarea satului amenajarea caminului cultural. Asteptam ca in mai multe din aceste zone ale satului sa ne vina oaspeti din zona banatului si din strainatate. Toti cei ce vin la noi la Torac  ii vom primi cu bratele larg deschise si cu sufletul deschis, sa admire frumusetea cantecului si al portului nostru romanesc. Pentru ca dorim ca traditia noastra sa nu piara, dorim sa ducem datina strabuna tesuta in grai si in vesmant.


 Pregatirile sunt in toi pentru acest festival care se desfasoara odata la 10 ani, in Toracul nostru iubit. 
Cand vine vorba de folclor...  impreuna cu prietenul meu drag George Bute, cu care colaborez de 20 de ani, am pus in scena patru coregrafii (dans traditional din Torac, dans din Romania, traditionalul nostru  "Jocul mare" care sa organizat in centrul satului si desigur de "Calus", "Batuta" vestita din Torac). 
Daca este sa ne referim la orchestra, principalul este desigur maiestrul Doru Ursu care este ajutat anul acesta de dragul nostru Lucian Petrovici. Tot maiestrul Doru Ursu este cel care pregateste un cor mixt si un cor de fete. Anul acesta vom avea  un program foarte bogat, organizat si patronat de Societatea Culturala Vichentie Petrovici Bocalut. Noi toracenii impreuna cu acesti minunati dansatori si dansatoare va asteptam cu bratele larg deschise la noi la festival.
Toraceni va asteapta cu drag!
Asadar in perioada 23-26 august 2012 Toracul va deveni capitala portului , jocului si datinilor neamului romanesc !


Mircea Lelea


Comentarii

  1. A INCEPUT !!!

    PUTETI URMARI ACCESAND LINK-UL URMATOR :

    http://radiosufletel.ro/index.php/live-stream.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!